България да реагира заради албанското знаме в Охрид!

Това е посегателство към историческото ни наследство, казва Пламен Павлов
30 апр 2019 16:20, Елка Василева
119

Инцидентът с албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид е посегателство срещу българското историческо наследство и страната ни трябва да реагира. Това каза пред „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов  по повод поставянето на албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид от фолклорен танцов състав от Косово.

„Неприятно е, че Самуиловата крепост в Охрид, един паметник на българската история, култура и памет за цар Самуил- един от най-великите българи на всички времена, става обект на подобно посегателство, при това от наглед културна формация, какъвто е този танцов състав от Република Косово“, заяви проф. Павлов.

По думите му този акт може да се отдаде на незнание, на невежество или да го оневиняваме по някакъв начин, но това не е правилната позиция.

Развяха албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид на Великден

„Независимо дали тези хора, които са поставили знамето, съзнават или не какво вършат, по този начин се вбива клин в традиционно приятелските отношения между българския и албанския народ. Няма никакво съмнение, че днешният албански национализъм крои мечти за Велика Албания, прекроява границата на Балканите. Чувства се едва ли не господар на бъдещето. Тази представа е твърде наивна и не е мотивирана по никакъв начин. Още повече, когато се посяга на ясни български символи“, посочи Пламен Павлов.

„Ако този инцидент заслужава коментар, той трябва да бъде свързан не само с посегателства към Република Северна Македония, но и с българското историческо наследство. От българска страна би следвало да има реакция“, подчерта историкът.

Той призова организаторите на подобни фестивали и участниците, независимо дали са от Северна Македония, от Косово и от която и да е друга страна просто да не погазват историята, тъй като това е едно морално престъпление и влошава климата на добросъседство в съвременна Европа и на Балканите.

Издигането на албанския флаг на Самуиловата крепост показва, че теоретичните и мними права на албанската национална общност засягат и Охрид, каза още историкът. „Знаем, че в съседна Струга на практика управлението е албанско. Там се веят албански знамена, там се говори главно на албански език. Местната българска общност, да я наречем македонска, ако следваме понятията в Македония, е в изолация и в малцинство. Само преди 20 години нещата изобщо не бяха така“, коментира той.

„Пълзящата демографска и културно-политическа експанзия засяга и Охрид. В случая е това е игнориране на българското наследство“, каза още проф. Павлов.

По думите му при всички случаи организаторите на тази проява определено търсят провокация в тази част на Северна Македония, където албанското настъпление и позиции са твърде силни.

„Това е опит случаят с гости на фестивала, а не от самата Македония, да се изявяват претенции по отношение на Охридския договор и на всички споразумения, свързани с вътрешните дела на Република Северна Македония. Това също е неприемливо“, посочи историкът. Според него не може фестивали и културни прояви да се използват и да се превръщат в груби политически демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
11
 
1
 
! Отговори
Констатнин Велики преди 4 години
развяли са знамето на Византийската империя! Пълно копие е Албанското знаме. Това са били Византийски земи много преди да дойдем Ние ПраБългарите. Сведенията са: Първо Траки- Пеласги към 2500 г пр.н.ера, после елини, Илирийци.Към 450г пр.Христа Древна Македония! Четете История. Албански племена се споменават чак 10 век от нова ера. Двуглавият орел е на Византия.
94
0
 
11
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Защото са сложили гигантска дамска превръзка на древна българска крепост, на един цар, който умира от мъка, виждайки страданията на народа си. Компренде?
93
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ДА РЕАГИРА? ОХРИД ДА НЕ Е ПОД БЪЛГАРСКО ВЛАДИЧЕСТВО ИЛИ НА БГ ТЕРИТОРИЯ ??????????????????? САМО ТАМ НЕ СМЕ ОТРЕАГИРАЛИ ОЩЕ.....
92
5
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 4 години
Степи пък и клони че и маймуни.да не забравяме че и ние сме тръгнали някъде от Азия,дали от пещерите на хиндокуш дали от афганистан и после сме развявали конски опашки
91
3
 
4
 
! Отговори
Бончев преди 4 години
В различни периоди едни и същи места са били важни за различни народи.например скопие.там са били Рим Византия България бил е сръбска столица бил е център на албанското възраждане,бил е главен град на османска провинция.за балканския манталитет тия дивотии са нормални.в Скандинавия същите проблеми ги е имало преди 300 години между шведи норвежци и датчани.
90
3
 
7
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Отново див провинциализъм и комплексарщина.по света има хиляди градове и селища които са обща културна наследственост на различни държави и народи.например адрианополис Одрин едирне или Месемврия Несебър и т.н.за пореден път доказваме че на балканите са най простите народи
89
2
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Миленко ли беше тоя, дето строши мраморната плоча на нашите войничета, гинали по македонските чукари? Интересно, как ли е реагирал? Или е побягнал за вазелин, като е видял да се вее това знаме над Охрид, вазелин, за да го понесе по-безболезнено "присъединяването"?
88
1
 
11
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Моля, не познавам дядо ти и баща ти, но, моля- не си позволявай да наричаш моите ***... предварително благодаря за проявеното самосъзнание.
87
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,не!Стига сме "реагирали", да се оправят сами!Първи признахме Македония!Оръжие им подарихме когато албанските косовари се опитаха да отхапят парче от Македония.Подкрепихме ги за членството им в ЕС и НАТО.Раздадохме им бг паспорти!А, в замяни ни хулят и рушат надгробните паметници на загиналите бг войници!?Баста!!!!!!Вече сами да си сърбат попарата която си надробиха!!!!!Ние първо да се справим с нашите си проблеми, че доста се понасъбраха!
86
2
 
13
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Кое те кара да мислиш, че не сме реагирали !? Стотици хиляди избити и репресирани българи на онази територия Ви се струва малко !?
85
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Много сте отворени бе, ама много. А като развяват на тая крепост 100 г. сръбски и югославски знамена, че накрая и вентилаторите, що не реагира ***?
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв Алах им е дал на албанците тези земи Скендербег,като се е отрекъл от исляма и е бил съюзник на венецианците,а преди това ,винаги е бил васал на османците?Що да "герой"е?
83
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До веднага Защо руското,Русия е създадена през 13 век,а България е притежавала голяма част от Албания и Сърбия,заедно с Косово, от 9-10 век.Тъй като Византия не съществува,България има право,да претендира,че тези земи са нейни "културни територии".Само Косово е 300 години в пределите на България,също колкото и в сръбската,но преди Сърбия.Както и Южна Сърбия и Северна Македония...Северна Гърция,Румъния,Одринска Тракия.
82
2
 
11
 
! Отговори
веднага преди 4 години
Да идат там българските патриоти и да развеят руското знаме. Ама да е два пъти по-голямо.
81
1
 
3
 
! Отговори
Та за Скандербег! преди 4 години
....ПОВЕСТЬ О СКАНДЕРБЕГЕ, КНЯЖАТИ АЛБАНСКОМ - ДРЕВНЕРУССКАЯ ПОВЕСТЬ О НАРОДНОМ ГЕРОЕ АЛБАНИИ И ЕЕ ИСТОЧНИКИ Интересно отметить, что в списке Публичной библиотеки оказались даже выскобленными, очевидно, кем-то из читателей-сербов, отдельные слова, слишком уж противоречащие общей и довольно ощутимой просербской тенденциозности этого произведения. Так, например, выскоблено слово, указывающее на болгарское происхождение матери Скандербега .........
80
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е притежавала земите на днешна Албания и Косово още в 9 нек.Тази провокация прилича по-скоро на сръбскоруска тъпотия,целяща да оспори договора между Северна Македония и България,както и Преспенският такъв.Наказанието на ноукият простакот Косово е твърде малко,трябва да получи повече,за назидания.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямата част от албанските земи са били в пределите на средновековна България.Както и Косово,което е било българско също 300 години,колкото и сръбско,но преди Сърбия,косовската територия е била в пределите на България.Византия не съществува,затова България има пълното право да претендира,че тези земи са в "културните й граници".Какъв Алах им е дал на албанците тези изконни,български територии,като Скендербег се е отрекъл от Алаха и се е съюзил с венецианците?
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скендербег е живял през 15 век и се е стремил да бъде независим,тъй като винаги е бил васал на османците,или на венецианците,от които получава пари и помощ срещу турците.Скендербег се отрича от Алах и затова е низвергнат от турците,които си правят амулети от костите му,взети от катедралата Св.Никола в Лежа,където е погребан,след като е починал от малария.Какъв герой може да бъде той на мюсюлманска Албания,за която светът научи сравнително скоро.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Севериния гъркомани станаха и от корените си се отрекоха .. да се оправят както им се харесва
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щото Самуил бил албанец та му дигнали знамето