Георг Прекоцай: Охрид е албански град, Аллах ни е дал тези територии!

Той и съмишлениците му развяха албанския флаг над Охрид
30 апр 2019 21:30,
173
Георг Прекоцай: Охрид е албански град, Аллах ни е дал тези територии!
Снимка: кадър Youtube

За Георг Прекоцай, танцьор от Косово, няма нищо спорно в това, че той и неговите съмишленици от групата "Арбреши" са разпънали албанското знаме на Самуиловата крепост.

Охрид е албански град, заяви той, след като беше осъден и изгонен от Македония със забрана да влиза в страната през следващите 5 години. Реакции дойдоха и от България, където казват, че крепостта е "паметник на българската история и култура и спомен за цар Самуил", предава скопското електронно издание "МКД".

В интервю от град Дяково, Косово, пред албанската информационна агенция ИНА (Ilirya News Agency), Прекоцай заяви, че групата е отишла в Охрид и Струга, за да отбележи 552-та годишнина от битка на Гоерги Кастриоти Скендербег в рамките на защитата на албанските територии от османските завоеватели, а това е "наша земя и Охрид е албански град".

Развяха албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид на Великден

"Аллах ни е дал тези територии, те ще бъдат наши и никога няма да ги оставим. От времето на Скендербег на Самуиловата крепост се е веело албанското знаме. Това е наша земя и няма да спрем. Това е арберска (албанска) земя, земя на Гиорги Кастриоти", заяви Прекоцай пред ИНА.

В понеделник на този инцидент реагира и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който заяви, че косовският танцьор Гиорг Прекоцай, който развя огромното албанско знаме на охридската крепост, е получил прекалено строго наказание.

В емисията "Клик плус" на "ТВ 21" той заяви, че разпъналите албанското знаме са работници в сферата на културата и изкуството и затова наказанието е трябвало да бъде по-меко, пише "Фокус".

България да реагира заради албанското знаме в Охрид!

Реагираха и от албанската опозиционна партия "Алианса на албанците", които съобщиха, че са загрижени във връзка с реакцията на Сектора за вътрешни работи – Охрид, понеже според тяхната информация, двама членове на фолклорната група от Косово са били арестувани от страна на полицията заради разпъването на албанското знаме на Самуиловата крепост.

На инцидента от втория ден на Великден реагираха и в България.

"Неприятно е, че Самуиловата крепост в Охрид, която е паметник на българската история и култура и е спомен за цар от Самуил – един от най-големите българи за всички времена, става предмет на подобна намеса. Ако този инцидент заслужава реакция, той трябва да бъде свързан не само с нападението срещу Република Северна Македония, но и с атаката срещу българското историческо наследство. Трябва да има реакция от българска страна", е позицията на историка Пламен Павлов.

Той призова организаторите на подобни фестивали и участниците, без разлика дали са от Македония, Косово или която и да е друга страна, да не погазват историята, защото според Павлов, "това е едно морално престъпление и влошава климата на добросъседство в съвременна Европа и на Балканите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма религия на дявола
99
1
 
23
 
! Отговори
Благоевград преди 4 години
Охрид е столицата на Самуилова България!
98
0
 
21
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
Тоя *** говори за ново време ,а какво да кагат българите като тези земи са от край време БЪЛГАРСКИ!Самуил е бил БЪЛГАРИН и никога албанец или някакъв друг по народност!Тук трябва за има историческа обективност а не само апетити и празни желания!
97
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
все е тяхно.. и все трябва да го завземат. Това е исляма, алчност и сатанизъм
96
6
 
18
 
! Отговори
алаха преди 4 години
е лъжлив ***, шиптарите са *** на планетата така чи казайа свише...
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аллах ни е дал тези територии!-----------------------------ТО И АЗ ИСКАМ....КЪДЕ Е АЛЛАХ ДА МИ ДАДЕ 2-3 ОСТРОВА НА КАРИБИТЕ
94
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е освободила Албания през 1912 година. Охрид е исторически български град. Да не посягат на българското.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен Световит ми каза да ги избия тези всичките защото не са салвяни.
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платен крясък на невежа,говорещ за на синдрома "ниско национално самочувствие",което имат албанците,където и да живеят.Смешно е,да се предполага дори,че бедни страни,които никога не са имали силна икономика,като Албания и Косово-създадени сравнително скоро,ще сътворят Велика Албания.По-добре,да се заемат с вътрешните си проблеми и да оправят държавите си,вместо да предизвикват смях и съжаление.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв Алах им е дал тези земи на албанците,след като Скендербег се е отрекъл от исляма и се е съюзил с венецианците?Поради това е бил ненавиждан от турците,които са изровили костите му от зърквата Св.Никола и са си правили от тях амулети.Иваче,преди това е бил винаги васал на османците.
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв алах бе тиквеници, като баща му е погребан в Хилендарския манастир а той самия е кръстен на най-известния християнски войн св. Георги и е син на сръбска принцеса???!!!!!!Досега си мислех, че македонците и украинците са най-умопомрачените и дебилни изкуствени нации, но ето че се явиха и нови звезди на хоризонта...Да ме прощава Господ, ама тези нямат предел
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албанските земи и Косово са били в пределите на България още в 9 век.Косово е било Българско 300 години,също коркото и сръбско,но преди Сърбия.След Византия,която вече не съществува,само България има право да претендира,че голяма част от Албания,Сърбия,Северна Македония,че и Румъния,Северна Гърция,са "български културни територии".
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питам102 Защото някой е настроил простакаот Косово,да провокира Преспенския договор и този на Скопие и София.Най-вероятно,провокацията изва от Москва и Белград.
87
0
 
27
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо албанците са толкова надъхани мюсюлмани след като националния им герой християнина Скендербег се е бил с турците ?
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георг звучи,еврейско унгарско.А Прекоцай,яко се е прецакал.ибрика закачи на бай-ряка
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ония времена преди 552год. за битката на Скендербег с османските завоеватели,коит по това време са били ислямизирани вече как казват някои,че с превземането на Константинопол през 1453г. по времето на Мехмед2,койт пък се явил в църквата св.София с плаща на Мохамед и обявил ислям навред,църквата на джамия направил и той начело,а в туй време,че преди Скандербег бил при тях бей-Мурад2,а при Мехмед2 се отказал от тях за какъв Аллах става въпрос,че кои били към него,че Охрид подарък от него останал
84
4
 
30
 
! Отговори
Демократизатор преди 4 години
Нищо не ти е дал вашия алах. Дадоха ви го обединените сили на НАТО. Да, НАто, тия същите, дето хуманно разхвърляха "обеднен" уран, касетъчни бомби и диосин над бивша Югославия. Дойдоха от дестки хиляди километри, за да ви дадат нещо. А, ние, дето нито бяхме в НАТО нито в ЕС им позволявахме да ползват въздушното ни пространство за да могат да прилагат всичката си демокрация над Югославия! Мен ме е срам. За другите не отговарям!
83
1
 
14
 
! Отговори
Този преди 4 години
Къде е нашата реакция питам ... Ето в такъв момент можем да покажем на македонския народ ,че може да разчита на нас,а и да защитим собствения си интерес ... Нали уж Боко искаше да е лидер на балканите
82
2
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Миналото, настоящето и бъдещето принадлежат на многочислените нации и държави! Ние ще си останем с историята и сладките масали на маса, колко сме велики и силни! Има един шанс и това е да си вземем държавата отново! Всичко друго е предизвестена смърт на един славен в миналото народ.
81
2
 
21
 
! Отговори
Отоплител преди 4 години
Чета писанието и ми става смешно.Този герой и патриот би следвало да си направи генетичен тест и ще научи,че е с български корен.