Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?

Страната ни е смятана за политическо и икономическо плашило
17 май 2019 15:20, Елка Василева
111
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Снимка: архив, Reuters

България и Румъния от години са една от постоянните обсесии на онези, които оценяват мястото на Хърватия в рамките на ЕС. В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация, пише хърватския вестник „Ютарни лист“.

„Надминаха ни всички освен Румъния и България“ - това изречение периодично се повтаряше във всички анализи на провала на неуспеха на хърватския преход, често със забележката, че процесът на присъединяване на Хърватия в ЕС се е проточил точно заради лошия опит с присъединяването на тези две държави“, се казва в материала.

Припомня се, че рядко някой в Хърватия „е споменавал, че румънската държава например има 20 милиона души население, има държавна традиция и значителни природни ресурси, които рано или късно ще се използват икономически. Когато през 2016 г. Румъния надмина Хърватия по покупателна способност, последва нов цикъл на фрустрации“, пише хърватският вестник.

„По пътя към европейското дъно ни остана само България, но нереално оценявана, без никой например да спомене, че публичният дълг на тази държава е три пъти по-нисък от хърватския. Но тъй като в Хърватия България буди интерес само и единствено като политическо и икономическо плашило, интересът към много показателни сравнения между двете държави, каквито съществуват, е много нисък“, пише в материала.

Текстът по-нататък подробно запознава читателите с избухналия в България „Апартаментгейт“.

„Какъв ще бъде крайният изход от скандала все още не се знае, но за читателите в Хърватия този въпрос е не толкова важен, колкото сравнението между случващото се в България и случващото се в Хърватия. Български управляващи политици са придобили скъпи недвижими имоти на цени, които са недостъпни за обикновените граждани, а служителят, отговарящ за борба с корупцията, е вписал в имуществената си декларация значително по-ниска от реалната стойност на свой имот. Сходството с текущите случаи с вицепремиера на Хърватия /Томислав Толушич, който е декларирал много по-малка квадратура на своя къща/ и министъра на държавното имущество /Горан Марич, закупил си вила на много по-ниска цена от строителя/ е очевидно.

Но българските официални представители, замесени в аферата, подадоха оставки и се разследват. Сходството със събитията в Хърватия свършва дотук. Налага се ключовият въпрос: с такива сходства и разлики колко още ще можем да говорим /в Хърватия/, че са ни задминали всички освен България?“, заключава авторът на материала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от запад и от север ги е страх от Балкански съюз. Продължава 500 вековните опити да карат Балкалните по мн жълт начин. Огледайте се ние сме сами на балканите всеки ни гази и мачка , за да сме разиденени. Е до тук, какво спечелихме за 200 год ? НИЩО ! Спрете с тая омраза миналото е минало никой няма да върне , нито граница нито народ. Трябва да сме едннни и да си помагаме това е пътя за излизане от блатото.
78
3
 
6
 
! Отговори
Божкейй6767 преди 4 години
-76-Това с 5000 куни като пример.Храната е с високо качество.Данъка на заплатата достига 35%според колко е висока.Хората са отзивчиви и се кефят когато говориш и се опитваш да говориш хърватски.Вижда се влиянието на Германия,Австрия,Италия.Главно тяхната държ.бензиностанция INA е в града и то работи то 22ч.,денонощните са извън града и малкото чужди.Но хотелите им куцат.
77
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разлика от небето до земята. Границата между цивилизацията и диваците минава между католическият и православният свят.
76
5
 
18
 
! Отговори
Още,да! преди 4 години
"Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?" Още,Да ! "В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация" ;) Ама са махнали Румънците и вече плашат децата си само с България! :)))
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
74,То въобще можеш ли да оцелееш там с 5000 куни? Поправи ме, ако греша, ама 4 куни бяха 1 лев?Храната беше хубава. Пазарувах от някакъв SPAR, дето беше до квартирата и всичко беше много вкусно, признавам. Навън храната също беше добра. Но цените... Като за такъв град си бяха високи, според мен.
74
16
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Сърбе на върбе!!!Граница с Хърватия!
73
3
 
16
 
! Отговори
Божкеййй6767 преди 4 години
-57-Много си прав за Загреб.Аз живея и работя тук .Всяка стока е с различно ДДС което стига до 25%.Изобщо трябва да се знае че при 5000 куни заплата/около 45%отиват по осигуряването което изцяло си го правиш ти/.Техния национализъм е за пример тъй като лансират и предпочитат тяхно производство/Като месо,зеленчуци и т.н/.В дадена сграда например ако има Макдоналдс не видиш ли логото няма да разбереш че е там.Нещата ги приемат със търпение и разбиране.Няма я политическата показност при бедствия .
72
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че сме славяни е измислица на Мавро Орбини. Това, че сме прабългари от Креченския залив е измислица на Теофан Изповедник. И двете измислици са раздухвани по-късно от Русия и СССР. Ние сме траки и най-близки с кроватските българи - хърватите.
71
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватският футболен отбор ( справка - световното в Русия през 2018 г.) - всички хърватски футболисти са БЕЛИ хора! Това прави чест на хърватите. Френският фут.отбор- повечето бяха ЧЕР.НИ.ЛКИ, малко бяха истинските и бели французи..Какво по-голямо доказателство за това, че белите не стават за футбол. Французите шампиони не веднъж, а хърватите....
70
6
 
33
 
! Отговори
mitaka2 преди 4 години
Хърватите са наши приятели и ни обичат!Сравненията между България и Хърватска са трудни - 1) Австро-Унгария vs Османска империя2) Хърваткса има невероятни краибрежие, стотици острови. Топ дестинация за холандци и немци3) Хърваткса е много близо до западна Европа, от Мюнхен е 5 часа с кола, до България са поне 15-17 часа, до българското море минимум 20-чисто каране4) Мек зима, дълъг сезон 5) Свободен режим на пътуване по време на комунизма - милиони гастарбайтери в Германия от 40-50 години
69
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватите са известни и със злобата и омразата си към сърбите. Просто им се чудя защо мразят без вина сърбите?
68
8
 
28
 
! Отговори
:) преди 4 години
Хърватска е доста по-добре от България, въпреки че и хърватите са мързеливи, недисциплинирани и невъзпитани като нас българите. Ходил съм няколко пъти там и наистина много си приличаме. Хърватите поне не избират такива клептомани като Тиквата. Затова и не са толкова зле. Винаги сме били пропаднала държава, но в последните години България просто удари дъното и копае надолу. Вече сме редом до африканските страни по много показатели. И ще става много по-лошо, ако не се случи чудо.
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хървати и сърби се мразят жестоко, така че мненията на сърбите да се игнорират по въпроса.
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватите са бели хора, но има и още едно нещо - като ходиш по улиците им и виждаш колко са смешни претенциите ни да сме чиста нация.А защо мразят сърбите - то не е от вчера и не е като да няма за какво.
65
3
 
11
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Не знам какви книжки четеш, може би от онези в които картинките преобладават, но БВП измерва общата стойността на произведените стоки и услуги! Реално ли е да твърдим, че щом в Швейцария една подстрижка струва 30$, а в Китай 1$, то швейцарците на това основание са 30 пъти по-богати?
64
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите сме кръвни братя с хърватите, а не с руснаците. Още от края на 5-ти век.
63
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че България изостава Хърватия в някои неща, но и ние не бива да се подценяваме. Хърватският футболен отбор ( справка - световното в Русия през 2018 г.) - всички хърватски футболисти са БЕЛИ хора! Това прави чест на хърватите. Френският фут.отбор- повечето бяха ЧЕР.НИ.ЛКИ, малко бяха истинските и бели французи.Няма лошо един народ да има национализъм, но нека това да бъде в здравословни количества и в полза на народа и страната.
62
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Със сигурност съм прочел доста повече книжки от тем особенно в областа на икономиката, преизчисляването по ППС има логика единственно по отношение на доходите, а по отношение на БВП е напълно безсмислено, поради една много проста причина, стоките и услугите които произвежда една икономика се продават за реалн/номинални/ пари, а не за паритетни. оъделен въпрос е че в наши дни дори е безсмислено и преизчисляването на доходите
61
3
 
15
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Напротив, ако прочетеш някоя и друга книжка, ще разбереш че номиналния БВП няма почти никакво приложение! Реалния БВП /преизчислен по паритет на покупателната способност/ единствено може да даде реална представа за икономическото развитие на дадена страна, област, град и т.н. Не е важно колко пари имаш, а какво реално може да си купиш с тях!
60
16
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Как ще ги стигнем хърватите,че и задминем, дори?!Със тези кражби навсякъде,българино, забрави.Как ще ги стигнем Балканите,и ще ги водим, кажи ?!По-скоро тук ще стане,баш Ориента, нали ?