Нова демокрация спечели изборите в Гърция

С близо 10 процента води пред СИРИЗА
7 юли 2019 21:01,
19
Нова демокрация спечели изборите в Гърция
Снимка: Reuters

Дясноцентристката Нова демокрация очаквано печели предсрочните парламентарни избори в Гърция днес, сочи общият екзит пол, който се проведе по поръчка на всички основни телевизионни канали в страната, при обработени 80 процента от извадката, съобщи държавната телевизия ЕРТ. Резултатите бяха обявени веднага след края на изборния ден в 19 часа, предаде БТА.

Още по темата

Според данните от проучването Нова демокрация получава между 38 и 42 процента от гласовете. Досега управляващата лява партия СИРИЗА получава 26,5 - 30,5 процента. На трето място е лявоцентристкото Движение за промяна с 6 - 8 процента. Следват Гръцката комунистическа партия, подкрепена от 5 - 7 процента, партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3 - 5 процента, крайнодясната Златна зора с 2,8 - 4,8 процента и другата крайнодясна формация, Гръцко движение, с 2,5 - 4,5 процента.

На основата на тези предварителни оценки Нова демокрация ще има абсолютно мнозинство в парламента със 155 - 167 места от общо 300 депутати в гръцкия законодателен орган.

Според езкит пола СИРИЗА ще получи 77 - 82 места в парламента, Движението за промяна - 19 - 22, Гръцката комунистическа партия - 16 - 19, МеРА25 - 8 - 14, Златна зора - 8 - 13 и Гръцко решение - 0 или 8 - 13.

Премиерът Алексис Ципрас обяви предсрочни парламентарни избори, след като неговата партия СИРИЗА претърпя поражение на изборите за Европейски парламент и за местни органи на властта на 26 май. Редовните избори трябваше да се проведат през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не искат социалисти
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ципрас беше интелигентен и разумен политик с голяма харизма постигна много неща с новият му заместник мисля че няма да има надграждане напротив нещата ще се влошат
12
1
 
10
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
нова декорация...новата като старата - ще изпапка едни милиони от ЕС и когато дойде време да се връщат ще каже oxi
11
7
 
2
 
! Отговори
ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ IV преди 4 години
Какви демокрации, какви комунизми, какви партийни системи? ***,оти... Християнските държави трябва да се върнат отново към царствата си, кралствата си, монархиите си!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия малоумницци си въртят три партии от много години. Никаква алтернатива и шанс за измъкване.
9
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Всъщност Ципрас доста добре се справи с повечето неща,а при Преспанския договор Гърция постигна 90% от желаното.Обаче гърците не са като нас и не могат да простят тия 10%.Докато в България тоталното национално предателство на Банкянеца мина почти незабелязано...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
живи и здравиднес магистралите бяха безплатни
7
7
 
7
 
! Отговори
Кутев преди 4 години
Спокойно, хибриди мои юначни, в тази новина може да има и положителен аспект! Сега от ръководството в Ленинград ще анализират ситуацията. Може да се окаже, че нашите големи братя ще се откажат съвсем от Гърция. Тогава е възможно по-голяма част от газовите приходи да се насочат пак към нас.И може дори да се намерят средства да си платиме тока в тролската стая! И пак ще работи хладилника!Дерзайте, юнаци мои!
6
8
 
33
 
! Отговори
Азз преди 4 години
Малаката ципрас загуби заради договора от преспа ,до ден днешен не са му простили гърците и няма да му простят,физиономиията му в края на изборния ден беше кат препикано мушкато,ноооо сам си взе решението за преспанския договор,и естественно са ***.месеци се водиха дебати за името на македония ,ам нал са на. Един акул с банкянския ***,гърците са отърваха от предателя,а ние кога от осранитв американски ***
5
10
 
14
 
! Отговори
демократ преди 4 години
Гърците умни! Браво!!! Долу всчики комунистически партии!!!
4
20
 
8
 
! Отговори
Boko преди 4 години
Тез до 6 месеца са фалирали и напуснали EU.От тях ще започне следващата финансова криза, Която ще продължи 8 години последвана от 3 световна война за редуциране популацита на земята до 2 милиарда. Казах!!
3
34
 
16
 
! Отговори
Анализ преди 4 години
Наблюдаваме как великолепната изборна победа на ГЕРБ, както и поредните срамни ходове на лидерката на БСП в България вдъхнови народите на Европа да вземат нещата в свои ръце и да въстанат срещу пълзящите русофилия, популизъм и нихилизъм. От Скандинавия до Гърция и от Португалия до Украйна европейците вече са усмихнати и с вяра в своята сила.Европа отново е на пътя на просперитета, прогреса, газовата диверсификация, евро-атлантическите ценности и свободата!
2
12
 
32
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Браво!И Гърция се оправи. Наш ред е!
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос, сега ще потечат мед и масло за гърците.