Ужасът Сребреница: "Кажи на мама, че не съм се мъчил"

Оцелял разказва за трагичните събития от преди 24 години
11 юли 2019 21:30, Елка Василева
171
Ужасът Сребреница: "Кажи на мама, че не съм се мъчил"
Снимка: Reuters

Хасан Хасанович, който е преживял ада в Сребреница, разказва за трагичните събития. Пред Balkan Insight той споделя на какви ужаси е станал свидетел.

В геноцида, извършен на днешния ден преди 24 години, Хасан изгубва единия си брат, втория носи километри, за да не остане тялото му на територия, контролирана от сърбите.

На днешния ден през 1995 г. Хасан е на 21 години и заедно с хиляди други бошняци бяга от атаките на армията и полицията на Република Сръбска. Надеждата го кара да тича през гората, така че заедно с братята си да избегне смъртта и да стигне до територията, която тогава е под контрола на армията на Босна и Херцеговина в околностите на Тузла.

"На един кръстопът, на 11 юли, се разделих със съпругата си, сина ми на 16 месеца и тъща ми. Във всеки един момент падаха по две, три, пет гранати. Видях сина си целия да се тресе от страх и си помислих, че това е най-трудният момент в живота ми. Страхотиите обаче дойдоха едва след това. Тогава не знаех къде са братята ми и майка ми", казва Хасанович.

Молитва: Сълзите на Сребреница да не потекат отново... Никъде!

Той открива братята си в село Шушняре. По-малкия си брат Хайро го вижда там за последен път. В колона са се запътили към село Булим. Често губи братята си поради бягането от засадите на армията на Република Сръбска.

"Когато отидохме на Каменичко бърдо, съседът Осман, който беше на около 15 години, ми каза, че брат ми Хайро е загинал. Когато минали село Булим, той бил в самия край на колоната. Сръбските сили са стреляли със зенитна картечница по хората в края на колоната. Върнах се назад, но не казах на брат си Хасиб какво се е случило. Трябваше да ходя два, три часа, за да стигна до мъртвия си брат Хайро. Свалих якето му и с него покрих лицето му. Убитите съседи – Назиф и Мерсед, ги покрих с клони", разказва Хасанович.

"Мисля, че нито един режисьор на хорър филми не би снимал подобно нещо"

След смъртта на брат си Хасан два дни се лута из гората, опитвайки се да открие колоната, която се била запътила към безопасната територия в околностите на Тузла. Опитва се да открие и оцелелия си брат Хасиб, което накрая успява да направи. Малко след това са нападнати от засада. 

"Земята започна да гори от куршумите. Мисля, че нито един режисьор на хорър филми не би снимал подобно нещо. В онзи момент може би 15 000 души се намираха па Каменичко бърдо. Нямаше къде да стъпиш на земята от мъртвите тела. Имаше още живи хора, които бяха без части от тялото, ръце, крака... Вероятно търсеха помощ. Някои искаха да ги убият, за да се приключат мъките им", описва Хасан.

Още по темата
По време на засадата Хасан остава и без брат си Хасиб, но той още не знае това. Продължава пътя си сам, вижда стотици тела, някои от които обезглавени.

Специално си спомня срещата с момче, облечено с нов червен анцуг. Новите дрехи тогава в Сребреница са били нещо немислимо и затова се усъмнил дали това не е някой, изпратен да раздели колоната. Хасан все пак разбира, че не става дума за такова нещо, а момчето познава терена – и той му се доверява.

"Слизайки на Джугум, той ми каза: "Ще побързаме и не гледай това на стола". Точно над пътя, на стол, имаше човек – краката му бяха вързани. Беше облечен с пола. Бузите му бяха разрязани и закачени с безопасни игли за ушите. Мисля, че нямаше очи, не се виждаше от кръвта. Човекът беше все още жив, опитваше се да каже нещо. Забелях, че половият му орган беше отрязан. Толкова се уплаших, че не чувствах желание за живот", разказва Хасан.

След известно време отново среща момчето с червения анцуг. Описва го като "Божие чудо". Казва, че има многобройни свидетели, че това момче е било там и днес разпитва кой е бил това. Никой обаче не знае какво е станало с него.

"Когато видиш мама, кажи й, че не съм се мъчил"

С брат си и със съседи Хасанович стига до минно поле. Взривът го изхвърля в гората и той пълзи, за да открие брат си. Един съсед го насочва към него.

"В този момент сложих ръката си в нещо, което изглеждаше като топъл пудинг. Горе-долу цялата ми длан беше в нещо слузесто. Всъщност съм сложил ръката си в корема на брат си. Той беше тежко ранен. Лявата страна на корема му беше унищожена. Червата се виждаха", казва Хасан, спомняйки си за този ужасяващ момент.

Лекарите превързали корема на Хасиб, след което той живял още девет часа. В последните мигове от своя живот Хасиб погледнал Хасан и му казал: "Когато видиш мама, й кажи, че не съм се мъчил". След това три пъти си поел въздух и издъхнал. Разплакан, Хасан разказва, че това е най-горчивият момент в живота му и всеки ден го преживява отново и отново.

За да не остане тялото на брат му на територията, контролирана от Република Сръбска, Хасан решил да го пренесе до Незук. "С неговото тяло дойдох на 16 юли на стадиона в Незук, някъде около 18 часа. Не го чувствах като товар. Не ми беше тежък", спомня си той.

Хасан днес има дъщеря и син и ги учи на истината и те да знаят "какво се е случило и какво може да се случи, ако забравят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: геноцидСребреница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
23
 
60
 
! Отговори
Стоп преди 4 години
Айде стига с тая Сребреница бе! За бомбардираните Белград, Ниш и т.н нещо няма ли да напишете?
124
12
 
53
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Хайде сега, със същия апломб, мъка и литературни ефекти, да разкажете как са страдали сърбите. Иначе няма смисъл от тия "истории". Четейки медиите, губя надежда за нас като хора, но четейки коментарите, надеждата ми се връща. На някой много му се иска да напише нова истортия на Балканите. Но в истинската история на Балканите мюсюлманите са мъчили и убивали християните, а не обратното.
123
9
 
46
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
без съмнение трагедия. Но докато меддите се пръскат да ни заливат със материали за страдащи мюслюми , има пълна пропаганда за Априлското възстание и въобще за турското робство. Иво Инджев беше публикувал в блога си материал на Иво Беров, че като имаш 5-6 деца не е било никакъв проблем да дадеш едно момче кръвен данък, освен това за пр*стите български сел*ни това било начин "да се издигнат синчетата им". Странно поведение на бг медиите. Албанците също вземат учстие в потушаването на възстанието
122
16
 
49
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ако наричащите се турци - българи са решили да се орцепват то и в България щеше да стане същото. Истината е че бай Тошо предприема силен политически ход със смяната на имената та да бъдат депортирани огромна част от тях към Турция. Ако не беше го сторил то със сигурност след 91 щеше да се развие подобен сценарии.
121
4
 
14
 
! Отговори
художника преди 4 години
Сребреница, Косово, Сърбия.... вижте документалния филм " Тежестта на оковите", ако не са го изтрили вече и може би тогава ще сте по-близко до истината!
120
13
 
50
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Трагедия е ДА, Но къде беше Европа и САЩ , когато османската империя избиваше българския народ? Сделка ли са имали великите сили , че са си траели ??!Къде бяха тогава - мълчаха, защото са имали оръжеен бизнес с османската империя!не ми говорете за 10-20 000 мюсюлмани след като преди освобождението мюсюлманите са избили МИЛИОНИ християни и никой друг освен Русия не взе отношение!!!
119
9
 
4
 
! Отговори
Ангел Каралийчеф преди 4 години
До анализаторПознаваш исляма приятелю. От далеч миришеш...., дори вониш на познавач!
118
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, да, турско робство и кланета не е имало. Те Макгахан и Скайлър са известни фантасти, чиито творби са художествена измислица. Историите за горящи детски глави и горящи тела на разпорени бременни жени са типичен пример за жанра през този период. А пък турците са едни добри, доблестни, честни, красиви, снажни, ценностни и несклонни към насилие хора, които са обичани по целия свят. Турците нямат история на геноцид срещу никой народ, нее, а пред портите на Виена те са пили чай с Ян Собиески.
117
10
 
6
 
! Отговори
Ангел Каралийчеф преди 4 години
До АнонименАбре ***, абре ***. Добре че е българията, та да идват да се лекуват при вашите "учени" доктори. Учен народ, напреднал...
116
10
 
18
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
сащ направиха хората да се избиват
115
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е в дъното на всички трагедии! Хората бяха щастливи при СФРЮ и Тито! Ходеха свободно по света, а българите копаеха в ТКЗС. Ето, македонците как се превъзнасят и ни гледат надменно за това. Дайте социализма и всичко ще е без проблем! Не отечеството е важно, а човечеството! Нацизмът води до ето такива престъпления.
114
11
 
27
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Няма воина без жертви и жестокости. Друг е въпроса нужно ли е. А на тези които пишат за турското пфисъствие ще им кажа че бих искал да присъствам между краката на маика им и това нее е бане. Англииски журналисти пишат за жестокосгите извършвани от турците. Да кажем че нашите лъжат защо тогава други държави пишат за кланетата на башибузука. Арменски геноцид няма за турците няма и геноцид с кюрдите и до днес ги избиват Съвместимоста и живота на мисюлмани и християни е невъзможно дълго
113
8
 
27
 
! Отговори
Нафарфорий преди 4 години
Геноцид имаше и в Македония сръбските и гръцки войски с месеци колиха и бесиха всеки дръзнал да се назове българин.Драма Кавала и беломорска тракия бяха прочистени от българи за няколко месеца.Но да сравняваш един геноцид от преди 100 години с друг от 1996 и то в сърцето Европа и над вързани пленници е смешно и снусно и води до ада по магистрала и за дълго...
112
13
 
20
 
! Отговори
до 122 преди 4 години
Нали някой трябва да копае на нивите и да пасе овцете! Българите са били основните житари на Османската империя! Пет века са хрантутили агите, а те са се излежавали на сянка! Непокорните българи са убити по най достоен начин, други са отишли в по питомни земи и там са станали европейци! Тук са останали най плахите и с робски манталитет и най вече това са тези, които са били най близо до Истанбул - източно тракийци - големи мижитурки! Шопите и балканджиите видно са друга порода!
111
7
 
32
 
! Отговори
Гадорян преди 4 години
А арменски геноцид имало ли е? Не на 8 хиляди, а на милион и 800 хиляди арменци?
110
43
 
18
 
! Отговори
трт преди 4 години
Ако по време на турското присъствие е имало геноцид над българите, за 500 години нямаше да има жив българин.
109
30
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая Сребреница! Какъв геноцид, какви 5 лева?Или защото става дума за друга религия, затова ни се натрапва Сребреница!Същото беше в Косово, а и още е! Само че там се убиват християни и това не е повод да се пише!Така е било и по българските села и градове, по време на турското робство! Значи говорим за геницид!
108
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До госstИди и виж - виж Батак, Перущица, Дряново... Огледай костите и виж дали имат белези от ножове. После пак говори!Колкото до "учените-историци" - ако платените от разни антибългарски фондации публикации, за теб са меродавни и писани от учени-историци, на си заслужава да се говори с теб!
107
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подлостта и маглостта са типични черти за турците. Пресните примери даже коментарите, където нагло лъжат, че баташко клане нямало, защото знаят какви са ги дробили.
106
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените и малките деца са били заклани в църквата като животни от турците.