Молитва: Сълзите на Сребреница да не потекат отново... Никъде!

24 години от масовото клане на босненските мюсюлмани
Обновена: 12 юли 2019 11:34 | 11 юли 2019 11:34, Йордан Бързаков
92
Молитва: Сълзите на Сребреница да не потекат отново... Никъде!
Снимка: Reuters

"Мислех, че ще умра бързо, без страдания. Докато мислех как майка ми няма никога да узнае къде съм умрял, започнаха да стрелят в гърбовете ни. Не знам дали съм загубил съзнание, помня, че лежах на земята с кървяща дупка в стомаха, треперещ. Куршумът беше минал през стомаха ми, дясната ми ръка беше надупчена. Стрелбата продължи и аз можех само да гледам падащите тела на хората около мен..."

Спомените са на Неджад Адвич, оцелял след клането на босненските мюсюлмани в Сребреница. По това време той е само на 17 години. След няколко дни на скитане в полумъртво състояние, лутайки се в горите, под парещото лятно слънце, Наджад успява да достигне до територия под контрола на босненските власти. Момчето е спасено, за разлика от другите 8 000 мъже и деца, които потъват завинаги в масовите гробове под пръстта на Сребреница.

Днес, на 11 юли, светът и най-вече Европа поглежда в кривото огледало на кървата гражданска война в Босна и Херцеговина и си спомнят за най-голямото масово клане на невинни след Втората световна война насам. 24 години по-късно никой не говори за справедливост, останала е само болката от трагедията и страхът от ново разпалване на огъня. Балканите светят в червено. Отново.

Още по темата

Клането в Сребреница е военно престъпление, класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. Контектстът е ясен - босненските сърби използват хоаса на гражданската война и подкрепяни от официалното сръбско правителство извършват етническо прочистване с цел ликвидиране на мюсюлманското малцинство.

Настъплението започва още на 6 юли. Напук на всички договори за разоръжване, босненските сърби започват атака.  Войната тече вече трета година, но местното население е по-скоро спокойно. Малко преди това в района вече са пристигнали умиротворителните "сини каски" на ООН, които имат задачата да предпазят хората. По това време никой не осъзнава решителността на силите на Радован Караджич, никой не обръща внимание на лекото въоръжение на силите на международната организация. Позволено им е да ползват сила само за самозащита, не могат да стрелят по нападателите.

"Сигурността на персонала на ООН предхожда изпълнението на поставената задача". Това е записано в директивата на отговорния за Босна британски командир от ЮНПРОФОР Рупърт Смит.

Фактите около присъствието на международния контингент очевидно са известни на Караджич. Така рано сутринта на 11 юли, още по-тъмно, в прикритието на нощта сръбските части вече обкръжават анклава около Сребреница. Само за 5 дни - от 6 до 11, корпусът "Дрина" превзема града, под погледите на "сините каски".

По-късно съдът в Хага ще признае тяхната вина, особено на холандския батальон, при който почти 3 000 жители търсят спасение. Те са предадени на сърбите. В бягството си жителите на Сребреница се разделят на 2 части.

Едната колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Другата част - от около 25 000 души, остава изтласкана в най-северните части на анклава и е обкръжена от подпалените къщи и армията на босненските сърби. Тази втора група - "мъчениците на Сребреница", са подложени на двудневен, жесток, варварски терор. Избирателните екзекуции държат хората вкочанени от страх, труповете нахвърляни на отделни купчини поддържат ужаса непрестанен. Босненските сърби не знаят пощада - заколват няколко деца в тълпата, изнасилват жените. Тези, които гледат - полудяват. Към края на ужаса, вечерта на втория ден, няколко души се самообесват в отчаян опит да прекратят гледките пред себе си.

В неочакван пристъп на "съвест" сърбите отделят жените от мъжете. Всички момчета над 13 години остават в Сребреница, другите са натоварени в закрити камиони и са отведени към т.нар. "мюсюлмански зони". Голяма част от момчетата и мъжете, останали в сърцето на терора, са убити на място. Друга част също са качени на камиони. Там - в тъмното, наблъскани един до друг като сардини, вероятно са мислили, че им се е разминало, че камионите ги карат към спасението и въпреки унижението, все пак ще живеят. Те са свалени в Братунац и на свой ред са избити. Оцелели няма.

В доклада на холанските войници от мисията на ООН е записано, че когато обикалят местността не намират никого - "няма нито един жив мюсюлманин".

Нека се върнем на първата група, групата с надеждата. Босна е малка страна, с малко повече сила и ентусиазъм, мъжете са били убедени, че бързо ще стигнат защитените територии. Вървейки през гората са ползвали прикритието на местността, която познават. Надеждата обаче е ненадеждна приятелка - бегълците попадат на засада. Събрани са на стадиони, ливади, складове, училища, поляни. Униженията са целодневни - събличани са голи, бити с дървени сопи, държани са гладни и жадни. Накрая са разделени на групи, натоварени на камиони и закарани до местата за екзекуции.

Подреждат ги в прави линии и просто ги застрелват. Предварително подготвени багери отварят масови гробове, буквално изчагъртват мъртвата човешка маса от земята и я заравят. Оцеляват няколко души, които се правят на умрели. Те се превръщат в живата памет на войната, смазани, полудели, кльощави и бесни - до днес разказват за границите на човешката жестокост.

Масовите гробове в Сребреница са 39. Съдът в Хага приема, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже и деца. Почти 2 000 от тях - на възраст между 13 и 24 години.

Днес в Мемориалния център Поточари край Сребреница ще се състои 24-тото поред възпоменание на жертвите от геноцида от 1995 година. Днес ще бъдат и погребани 33 новоидентифицирани жертви, намерени в масовите гробове и разпознати чрез новите технологии за ДНК анализ. Да, много от роднините на убитите, не могат да ги погребат и до днес - просто не ги разпознават. В момента се издирват и се правят опити за разпознаване на още близо 1000 души.

Досега международният трубинал в Хага, местните съдилища в Босна, Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, има издадени 4 доживотни присъди за геноцид и престъпления срещу човечеството.

24 години по-късно светът си спомня за Сребреница под звуците на поредните националистически викове. Косово, Албания и Сърбия спорят на висок глас от дипломатическите трибуни, докато тихо острят сабите си. Балканите светят в червено. Отново.

"Нека сълзите на майките се превърнат в молитва, за да не се случи отново Сребреница - никому и никъде". Думите са на главния сановник на босненските мюсюлмани, главния мюфтия на Сараево.


 


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
4
 
! Отговори
6000-7000 преди 10 месеца
около Сребреница има много села със сръбско население. Босненските мюслим правят етническо прочистване като избиват по жесток начин над 6000-7000. Заковават ги по дърветата н кръст,разпорват коремите на къст дори и на бременните. чак по късно сърбите се намесват...
62
0
 
0
 
! Отговори
Земария преди 10 месеца
Който предлага на 28 ма дивизия да се предаде, обещавайки спазване на Женевските конвенции.Дивизията наброява 1900. Към нея се присъединяват и цивилни-една част от страх от възмездие, заради участието в терора над сърбите, провеждан 3 години в околностите в "демилитаризираната зона', друга, защото имат роднини, взели участие и трета, от обикновен страх. Тези цивилни стават жив щит на главорезите от 28 по време на пробива. който се учи във военните училища в Босна. водят се тежки боеве с много ж
61
3
 
1
 
! Отговори
Земария преди 10 месеца
В тази статия няма и 5 процента истина. И това е разказът на очевидеца. Всичко друго е политкоректни интерпретации! Кога съдът в Хага е постановявал, че е геноцид, когато в 2007 каза, че няма данни. Контекстът е точно обратно-Сребреница е оставена без съпротива, поради уговорка между Изетбегович и Клинтън. Никакво разоръжаване на зоната не е имало, по вина на 28 хаджар дивизия. Начело с военнопрестъпника Орич. Същият е изтеглен два дни преди атаката на сърбите и градът е бил предаден на Млади
60
1
 
0
 
! Отговори
Zemaria преди 10 месеца
г-н аФторе. Прочетете това, и се засрамете. Писано е преди 14 години. Спрете да задлъжнявате на истината Спрете да тиражирате лъжи<html><body>
<!--StartFragment--><a href="zemaria.blog.bg/politika/2008/07/27/mityt-srebrenica.216733">zemaria.blog.bg/politika/2008/07/27/mityt-srebrenica.216733</a><!--EndFragment-->
</body>
</html>
59
3
 
1
 
! Отговори
Обичам България преди 10 месеца
В този конфликт съм за конфликта.!
58
1
 
6
 
! Отговори
ннн преди 10 месеца
До до 49
Много интересно как сърбите са унизили Хитлер като 5-ма германци барабар с пияния турист преводач превзимат Белград! Чети българофобе чети може и да ти влезне нещо в кратуната за отношението на братята славяни /сърби и руснаци/ към нас!!
57
2
 
4
 
! Отговори
nnn преди 10 месеца
До Анонимен
Недей да обиждаш идил на тях са им промили мозъците от малки и си водят верски джихад. Но сръбските четници когато избиха мирното българско население с пеленачетата в Босилеград през ПСВ, а и в Македония на "кървавата коледа" през 1946 си е абсолютно съзнателен избор!
56
1
 
17
 
! Отговори
gishena преди 10 месеца
Знаете ли, повечето от вас са жалки същества. Платени тролове, жалки и ще си останете. Все тая ми е кой ви е платил, дали Тръмп или Путин, разлика няма.

Трагедията е, че при такива ужасни страдат невинните. За войната извинение няма. Не може да се обясни нито клането в Батак, нито това в Сребреница. Шапки долу, такива моменти трябва да обединяват цялото човечество и да се направи така, че никога да не се повтори.
55
3
 
5
 
! Отговори
гост6 преди 10 месеца
Вижте МОЛИТВАТА НА БОСНЕНЦИТЕ И ОТКЛИКА НА БУЛГАРСКИТЕ БУНАЦИ!
54
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То това "клане" не е дошло от нищото.
Защо не напишат и колко сръбски жени, деца и старци са изклани в босна от мюслите преди това "клане"?
ислямът НЯМА място в ЕВРОПА.
53
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Босна и Херцеговина НЕ Е ИМАЛО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА А СРЪБСКА АГРЕСИЯ,както преди това в Словения,после Хърватско,но в Босна сърбите се показаха в целия си блясък на джелати.НИКАКВА РАЗЛИКА НЯМА МЕЖДУ СРЪБСКИ ЧЕТНИК И ИДИЛСКИ ***,АМА НИКАКВА.
52
15
 
26
 
! Отговори
Даскал Фратю преди 10 месеца
А колко християни бяха избити от мюсюлманската напаст не се споменава.
Колко манастири и църкви бяха разрушени също.
51
7
 
15
 
! Отговори
50-ти преди 10 месеца
И докато убитите в Сребреница са застреляни,тези у нас които умират от злокачествени болести умират бавно и мъчително!Затова не оправдавам нито сърбите,нито американците.Но докато съм жив ще съм гневен,заради това,че се говори и пише само за вината на сърбите!А колко хора у нас умряха от рак затова управниците ни мълчат като риби!Дори са подписали споразумение със САЩ да не се търси отговорност на армията на САЩ за престъпленията им в Сърбия и последствията за живеещите в околните страни!
50
9
 
12
 
! Отговори
до 49 преди 10 месеца
На 4-ят ден от бомбардировките САЩ губят самолет F117 - загуба за стотици милиарди долари!От този ден невидимият им самолет вече е история.Представяш ли си колко бесни са били всички политици и генерали в САЩ?Работели са 20 години над самолета,използвали са го 18 години успешно и край!Сърбите ги унизиха пред целият свят,както преди това унизиха Хитлер!И след 1000 години американец в Сърбия няма да стъпи,та камо ли Сърбия в НАТО да влезе!
49
9
 
24
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
А дали някога трибуналът в Хага ще съди тези който разхвърляха 9300 кг обеднен уран на километри от нашата граница?Американците ни устроиха втори Чернобил тихомълком,нарочно и затова всички мълчат като риби!Ето заради това народът в пограничните ни райони измира масово от злокачествени заболявания.И американският уран е вреден,също както и руският изхвърлен от реактора в Чернобил.Разлкиката е в това,че Чернобил е в резултат на човечка грешка,а бомбардирането-УМИШЛЕНО!
48
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С това ли НАТО оправдава бомбардировките с обеднен уран,бомбардировките на китайското посолство,ракетата паднала върху покрива на къща в Горна Баня,избиването на над 1000 деца при бомбардировките в Белград?Значи сръбските куршуми били лоши,а натовските хуманни!!!Дано да дойде ден сръбската държава да може да осъди НАТО за зверствата и убииствата на цивилни граждани в Сърбия!Срам ме е ,че и България е в НАТО заради убииствата на цивилни сърби.
47
2
 
7
 
! Отговори
Сатира преди 10 месеца
Тази статия я дайте на макета сърбобански в Македония
46
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо никой не говори за избитите християни по Иран , Ирак , Сирия, Афганистан дори и в Турция , никой дума не обелва
45
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Нож, жица сребреница Ратко Младич, Слободан Милошевич и Аркан национални герои на Сърбия
44
4
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 10 месеца
ПЪК И РАЗЛИКА МЕЖДУ РЕЛИГИЯ И РАСА ПРАВИШ ИЛИ ИЗОБЩО? ТЕЯ МЮСЮЛМАНИ В БОСНА СА ИСЛЯМИЗИРАНИ СЪРБИ И ХЪРВАТИ(ТОЕСТ ОТ СЪЩАТА РАСА КАТО СЪРБИТЕ И ХЪРВАТИТЕ) ТА КВО ВИКАШ ТЕ СА МЮСЮЛМАНИ И ЗНАЧИ НЕ СА БЕЛИ ЛИ? И ОТКОГА РЕЛИГИЯТА ОПРЕДЕЛЯ РАСАТА НА ЧОВЕКА!!! АКО ТРЪГНЕМ ПО ДАЛЕЧ ТОЙ И ИСУС ХРИСТОС НЕ Е БЯЛ(А Е СЕМИТ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК) ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИЯ БУДА КОЙТО Е БЯЛ АРИЕЦ(БРАХМИН) ОТ ЗЕМЛИЩЕТО НА ДРЕВНА ИНДИЯ И ДРЕВЕН НЕПАЛ(НЕ СЕГАШНИТЕ) ПЛЮС ТОВА БУДА Е И СИНЕОК!!!