На път в Гърция – кой е с предимство на кръгово, камери и още съвети

По-строги санкции за нарушения на пътя са въведени от юли
Обновена: 12 юли 2019 12:52 | 12 юли 2019 12:50, Елка Василева
58
На път в Гърция – кой е с предимство на кръгово, камери и още съвети
Снимка: архив, Reuters

Много са българските шофьори, които пътуват през лятото за Гърция. Освен че от началото на юли там са въведени по-строги санкции за нарушения на пътя, има и други неща, които е добре водачите да знаят за движението по пътищата там.

Стойчо Точев, който е от село Кулата, всяка седмица поне по веднъж излиза зад граница.

По гръцките пътища правилата са ясни – задължителен колан, дисциплина на пътя и спазване на ограниченията на скоростта. Има обаче и малко познати правила.

„Трябва да се знае от нашите шофьори, че в Гърция на кръговите кръстовища, който влиза в кръга, е с предимство, а при нас е обратно. И това не се урегулира със знаци”, казва Точев пред bTV.

Максималната скорост по магистралите е 120 км/ч, а полицейските проверки са стриктни.

„Там камерите са по друг начин. Застава един полицай, където не се вижда, той е далече от колата, прави снимки с камерата и примерно след 500 метра е полицейската кола и ги събира, може да са 10 коли да ги събере наведнъж, където ги е снимала камерата, и може да чакат един час да им напишат акта“, разказва Точев.

„Прошка няма, няма подкупи и да не се опитва никой да дава подкупи, че може да се стигне и до затвор”, съветва още мъжът от Кулата.

Нови и "солени" наказания на пътя в Гърция от днес

Ако пътувате с включен антирадар, глобата е 2000 евро, но е забранено даже и да носите такова устройство. Ако го открият някъде в колата, санкцията е 300 евро.

Още по темата

Забранено е и носенето на нож с размер на острието повече от 12 см. Ако властите открият у вас такъв, арестът ви е сигурен. Забранено е също шофирането с джапанки, със сандали може.

В новия Наказателен кодекс на Гърция санкциите са много строги – ако раните човек в катастрофа, може да влезете в затвор за 10 години, ако увредите чуждо имущество – за 3 г., а ако ви хванат пиян или дрогиран, ви чака най-малко година зад решетките. Пушене в колата може също да ви донесе парична глоба, ако в автомобила има дете.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нашите „джигити” на пътя стават едни „хрисими агънца”, когато преминат границата с Гърция – започват да спазват всички правила и ограничения.

„Основната причина за това е неизбежността на наказанието в Гърция – актове се пишат на момента и на момента се свалят регистрационните номера”, уточни той.
 


58
Още от ЕС
Ал. Йорданов за балканските дрязги: Всички ги гони логореята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
аjovev преди 1 седмица
В Гърция преди Кавала през някакво селце си карам аз с ограничението 50, и точно на самата камера ме изпреварват гърците. Е нали са им строги законите, защо не спазват.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И да знаете че в тъпаристан Не! значи Да!
Противно на целия останал свят където Но! Нейн! че даже и Нет означава отрицание.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цялата работа е в спазването на закона, както и прилагането му.У нас и двете не се спазват и няма кой да ти държи сметка.Познавам доста джигити, ако не ми бяха познати сигурно щях да им налетя на бой.Но тяхното обяснение е че няма кой да ги накаже...
51
15
 
5
 
! Отговори
dedo преди 1 седмица
В тъпанаристан всичко е с ъза нагоре. По цял свят влезлият в кръговото е с предимство иначе не виждам как ще излезе от него. В тъпанаристан на някои кръгови има знак за главен път по едната линия и знак за "дай предимство" в другата линия..... тъпанарщина.
50
2
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 1 седмица
И на магистрала ограничението е 130. Пуснете си произволна магистрала на гугле street view да видите знаците. Имат също и първокласни пътища с ограничение 100км.
49
3
 
4
 
! Отговори
Бобчо преди 1 седмица
Търновските кръгови наистина са най-*** възможни. Там се влиза с вратите настрани, ама без да искаш. Виражите са смятани от някой с основно образование.
48
5
 
7
 
! Отговори
Негър скиор преди 1 седмица
и грък шофьор НЯМА!
47
3
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 1 седмица
Сериозно, колеги, какво лошо съм казал с това:
Няма по гнусни кръгови от тези във Велико Търново на главния път
София - Варна. Потоците на едното кръгово са четири. На другото три. В
пиковете часове е кошмар. Ние сме свикнали, но другите се омайват.
Платната са три. Всеки "бърза". Трябва да се дава път и да се изчакват
вече влезлите на кръговото колеги. Оглеждаш се не на "четири", а на "четиридесет", ако не искаш ПТП. p.s. Аз съм Спец по съвсем други неща, но все пак имам солиден опит.
46
0
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 1 седмица
Не хрисимо агънце, а хрисима овца е майката на тоя Владимир Тодоров. От нея човекът е наследил овчедушието, малкото мозък и мазохистичния си светоглед.
45
2
 
13
 
! Отговори
стар и прав преди 1 седмица
В България ако влизащия в кръгово е с предимство и никой не излиза ще бъде най голямото задръстване, затова по стария закон с предимство е този в кръговото.
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако автомобилите в кръговото имаха предимство, както си мислят хората непознаващи правилата за движение, нямаше да слагат знаци за предимство и за влизащите в кръговото и за автомобилите в кръговото, които дават предимство на автомобилите в кръговото.
43
5
 
13
 
! Отговори
Кръговото преди 1 седмица
Кръговото на Руски паметник или на паметника Левски в София
Навсякъде има знаци даващи предимство на ППС в кръговото и указващи на навлизащите ППС, че нямат предимство. Това заблуждава, че във всяко кръгово е така, но не е. Ако няма знаци е обратното - правилото на дясностоящия.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гърците са сто пъти по-зле от нас в България не се лъжете, тази година вкараха уж нови закони, ама за тях, докато при нас и на запад са си старички. Питайте тези които живеят постоянно в Гърция и в частност големите градове, не се лъжете по приказките на някакъв си който живее по границата и обикаля селата от дъж на вятър
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Младите шофьори не знаят правилата и понеже в България на всяко кръгово сложиха знаци, си заблуждават, че и без знаците са с предимство, когато са в кръговото. По-старите шофьори имат още опита от преди години, когато кръговите се задръстваха, защото ги нямаше тези знаци и пак по същата логика, че сега всяко кръгово е със знаци, сега със знаците си мислят, че правилата са променени и в кръговото са с предимство, а правилата не са променени, просто наслагаха знаци.
40
3
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 1 седмица
Нещо реално и практично. Не носете туби с бензин или дизел в Гърция. Май закон и за тегличите приеха, но не съм на 100% сигурен. Но за тубите с гориво съм сигурен. Мой приятел пострада с доста сериозна глоба - заради туби.
39
3
 
13
 
! Отговори
Да си знаете преди 1 седмица
В Гърция сърбите не ги глобяват. Просто така
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виена, кръгово, за влизащите в кръговото сложили знак, че са без предимство - що така? Нали тук разни "спецове" твърдят, че са без предимство и без знак?
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак специалисти и разбирачи както винаги.След като има знаци значи се съобразяваме с тях. Точка. Евала на гърците за закона по пътищата, няма прошка, Браво!!! Ние караме като джигите без грам куртоазия или колегиалност към другите шофьори. Говоря от опит, от 15 г. живея в чужбина, честно страх ме е да карам кола у нас. По пътищата ни е меко казано.... хаос!!!
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука шефьорчета с едномесечен стаж почнаха да променят правилата за движение и да учат старите вълци с по 30-40 години зад волана как да шофират.
После що имало катастрофи ? - ето що.
35
4
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 1 седмица
Няма по гнусни кръгови от тези във Велико Търново на главния път София - Варна. Потоците на едното кръгово са четири. На другото три. В пиковете часове е кошмар. Ние сме свикнали, но другите се омайват. Платната са три. Всеки "бърза". Трябва да се дава път и да се изчакват вече влезлите на кръговото колеги. Оглеждаш се не на "четири", а на "четиридесет", ако не искаш ПТП.