На път в Гърция – кой е с предимство на кръгово, камери и още съвети

По-строги санкции за нарушения на пътя са въведени от юли
Обновена: 12 юли 2019 12:52 | 12 юли 2019 12:50, Елка Василева
62
На път в Гърция – кой е с предимство на кръгово, камери и още съвети
Снимка: архив, Reuters

Много са българските шофьори, които пътуват през лятото за Гърция. Освен че от началото на юли там са въведени по-строги санкции за нарушения на пътя, има и други неща, които е добре водачите да знаят за движението по пътищата там.

Стойчо Точев, който е от село Кулата, всяка седмица поне по веднъж излиза зад граница.

По гръцките пътища правилата са ясни – задължителен колан, дисциплина на пътя и спазване на ограниченията на скоростта. Има обаче и малко познати правила.

„Трябва да се знае от нашите шофьори, че в Гърция на кръговите кръстовища, който влиза в кръга, е с предимство, а при нас е обратно. И това не се урегулира със знаци”, казва Точев пред bTV.

Максималната скорост по магистралите е 120 км/ч, а полицейските проверки са стриктни.

„Там камерите са по друг начин. Застава един полицай, където не се вижда, той е далече от колата, прави снимки с камерата и примерно след 500 метра е полицейската кола и ги събира, може да са 10 коли да ги събере наведнъж, където ги е снимала камерата, и може да чакат един час да им напишат акта“, разказва Точев.

„Прошка няма, няма подкупи и да не се опитва никой да дава подкупи, че може да се стигне и до затвор”, съветва още мъжът от Кулата.

Нови и "солени" наказания на пътя в Гърция от днес

Ако пътувате с включен антирадар, глобата е 2000 евро, но е забранено даже и да носите такова устройство. Ако го открият някъде в колата, санкцията е 300 евро.

Още по темата

Забранено е и носенето на нож с размер на острието повече от 12 см. Ако властите открият у вас такъв, арестът ви е сигурен. Забранено е също шофирането с джапанки, със сандали може.

В новия Наказателен кодекс на Гърция санкциите са много строги – ако раните човек в катастрофа, може да влезете в затвор за 10 години, ако увредите чуждо имущество – за 3 г., а ако ви хванат пиян или дрогиран, ви чака най-малко година зад решетките. Пушене в колата може също да ви донесе парична глоба, ако в автомобила има дете.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нашите „джигити” на пътя стават едни „хрисими агънца”, когато преминат границата с Гърция – започват да спазват всички правила и ограничения.

„Основната причина за това е неизбежността на наказанието в Гърция – актове се пишат на момента и на момента се свалят регистрационните номера”, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виена, кръгово, за влизащите в кръговото сложили знак, че са без предимство - що така? Нали тук разни "спецове" твърдят, че са без предимство и без знак?
34
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак специалисти и разбирачи както винаги.След като има знаци значи се съобразяваме с тях. Точка. Евала на гърците за закона по пътищата, няма прошка, Браво!!! Ние караме като джигите без грам куртоазия или колегиалност към другите шофьори. Говоря от опит, от 15 г. живея в чужбина, честно страх ме е да карам кола у нас. По пътищата ни е меко казано.... хаос!!!
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука шефьорчета с едномесечен стаж почнаха да променят правилата за движение и да учат старите вълци с по 30-40 години зад волана как да шофират.После що имало катастрофи ? - ето що.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има няколко неща, които масово не се знаят от шофьорите в България. Едно от тях е за това кръгово, че ако няма знаци или нещо друго, важи правилото за дясностоящия и колите в кръговото са без предимство. Друго, което масово не се знае е какво е пешеходна пътека и че пешеходеца е с предимство на всичките разновидности на пешеходната пътека (продължение на тротоара на кръстовищата, маркирана с прекъснати успоредни линии и маркирана с напречни линии). Младите на практика не познават правилата, а по
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не се лъжете как е било в целия свят. В целия свят казва за съгласие Да, Си, Уес, Я, а във византия НЕ . Не се лъжете и за кръговете , това е Византия моля...
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе ! - променихте и правилника за движение , по-точно побългарихте го.Идете в западна Европа и чакайте някой в кръговото да ви даде предимство щото сте десностоящ.Че ви отнесат като луда крава теле !
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция е с предимство този който е по нахален и по-опитен. Ако карате в крайна лява лента не се лъжете, че няма индивиди които карат с 20км. в час, нормална византийска практика е - най-добре се кара на Зиг Заг. Внимавайте и за *** ( хора ) по-пътя, тротоарите не ги имат за нищо. Замърсете си българските номера на автомобила, куките много обичат да ги спират без причина - привличане майна. Като влизате в кръгово почвате да псувате и да надувате клаксона - това са знаците за предимство. Дано да съм ви помогнал - хубав ден...
28
11
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
По цял свят е едно и също - предимството е на дясностоящия, т.е. предимство има този, който влиза в кръговото. В България не чак толкова отдавна на повечето кръгови, наслагаха знаци, които да осигурят предимство за колите в кръговото. Това заблуждава хората не знаещи правилата, че в кръговото винаги били с предимство.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой го е излъгал тоя, че на кръговите е с предимство !!! Да дойде в Атина и да ми влезе в кръговото на Кареаскаки да го видя колко е с предимство - най-много да го отнесът до КАТ 500 метра по-надолу... . Има кръгови в които се чака и в които не се... - грешна ви е информацията...
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До разни "спецове"Вземете научете правилата, че не искам утре някой като вас да ме удари в кръговото, считайки, че като е в кръгово е винаги с предимство, а аз навлизайки като дясностоящ в кръговото да мисли, че съм без предимство. Без знаци, светофар или регулировчик, който е в кръговото е БЕЗ предимство.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Регулировчик, светофар, знаци, дясностоящ - това е последователността за предимства при преминаване през всяко кръстовище, вкл. и кръговото. Нищо не пише в закона специално за кръговото движение, а само в правилника за прилагането му има два знака. Който си въобразява, че като е в кръговото е с предимство, скоро ще направи катастрофа. Жалко ще е за другият шофьор навлизащ с предимство в кръговото.
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дето още не сте схванали, че като сте в кръговото сте без предимство, ако няма нещо допълнително, което да ви го даде, най-често знаци, вземете прочетете закона, защото явно не познавате правилата и ще направите някоя голяма беля.
23
7
 
14
 
! Отговори
До 23 "Спецо&qu преди 4 години
Кой ти е дал книжка на теб? С предимство са в кръговото, само ако има знаци, светофар или регулировчик. Иначе важи правилото за дясносточщия и който е в круговото е без предимство. По цял свят е така, но по цял свят са и наслагал и знаци, вкл. и в България и това подвежда тези, дето не познавам правилата като теб.
22
0
 
5
 
! Отговори
инструктор преди 4 години
по принцип кръговото движение е въведено за повишаване пропускателна способност на кръстовищата и то БЕЗ знаци.........естествено,че правилото на дясно стоящия трябва да се спазва,като ''Отче наш;;.........ноо нашите отворковци /у Турция също/ наслагаха знаци по кръговите кръстовища и обезмислиха идеята.................
21
13
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Ако няма знаци, светофар или регулировчик - който е влязъл вече в кръговото се ползва с предимство. Другите го изчакват. Така е навсякъде по света. Абе на вас кой ви е дал книжките, става дума за тези кауни които не знаят кой е с предимство на кръгово!
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста пъти съм виждал, гъркът на съседната маса пие 3 ципурота, става, качва се в колата и си тръгва. Явно е спокоен, че няма да го хванат.Ама като се качи пиян в колата, тихо-кротко с 40км/ч право у тях.А българите като се напият- ау, вижте ме кой съм аз, давай газ със 160 да ходим да си допием в съседното село.
19
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, който влиза в кръстовището е дясностоящ и има предимство и в България.
18
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е абсурд. И в България, ако няма знаци, който влиза в кръговото е с предимство, точно както е в Гърция.
17
9
 
25
 
! Отговори
гф преди 4 години
Това с къговото е абсурдно. Ако влизащите в кръговото са с предимство, то самото кръгово ще се напълни и задръсти за секунди с коли, и още ще искат да влизат с предимство. Тука трябва да има някаква грешка и тази статия да доведе до големи обърквания сред хората.
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да внимават на по-острите завои да не се отвори багажника и да полетят сърми, сирене, туршия, бахур и домашно сушени луканки из пътя. Дръжте ги вътре, може и да си кльопате чат пат.