В Хърватия: Пречупен кръст начертан на дъното на река!

Най-известният случай е свастиката на футболно игрище
3 сеп 2019 13:11, Елка Василева
139
В Хърватия: Пречупен кръст начертан на дъното на река!
Снимка: Dalmacija danas

Пречупеният кръст е омразен символ по цял свят, като в някои страни използването му е забранено. Но в Хърватия свастика се появява неведнъж – на футболни игрища, по стени, пейки, а сега и в... река, пише порталът Dalmacija danas.

Нацисткият символ в река Ядро е забелязано от читател на портала, който е изпратил снимката. Кой, кога и как го е начертал на дъното, не е известно.

Най-известният случай със свастика в Хърватия е този от стадион „Полюд“ в Сплит от юни 2015 г., когато неизвестни лица бяха изгорили тревата под формата на пречупен кръст преди мача между Хърватия и Италия.

Съд в Сплит осъди миналата година на първа инстанция Хърватския футболен съюз и тогавашния му изпълнителен директор Дамир Върбанович като отговорни, защото като организатор на мача не са извършили контрол на терена. В края на май обаче Висшият апелативен съд отмени присъдата и делото беше върнато на съда в Сплит. На заседанието през юни тази година Върбанович не се яви в съда и съдийката отложи делото, а давността изтече на 10 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: свастикаХърватия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идете в Несебър и вижте старите църкви,в земята.Имат керамика със знака на Слънцето-Свастика.Сансара.Вечен живот.Германците са го харесали заради символа на Вечността.Не слушайте евреите.Те нека да си гледат петолъчките...Гнусни търговци..
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастиката е символ на Индоевропейските АРИЙЦИ. Тези , които идват от Хиперборея и създават цялата Земя. Само на тези които произлизащите от *** и маймyни не е изгодна свастиката , защото тя е символ на хората СЪЗДАТЕЛИТЕ.
95
1
 
5
 
! Отговори
AlMasiHuDajall преди 4 години
Свастиката е хубав символ.Носи здраве и късмет Чертайте си навсякъде свастики те носят късмет здраве и са полезни. Не слушайт е болните журналисти жендъри.Те са Шайтана и ще бъдат унищожени в Армагедона.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЧКАЙ, Гришооооо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94Значи германците са се напънали здраво и пак не са успели да избият толкова руснаци, колкото успяха самите руснаци, слаба работа са тези нацита..
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата статуа на Буда в света има на гърдите си свастика, свастиката е будистки символ. А в ЕС при демокрацията и свободата е забранено да практикуваш будизъм, ако си будист и праткикуваш и носиш будистки символи те хвърлят в затвора.
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пречупени кръстове, нацистки символи, нацисти... Това е измислено по късно от назионал-социалисти, и понеже национален звучи нормално, са го направили nazi, да е по страшно. Иначе nazi няма, тове е Германия, това са германцитге, които масово подкрепяха Хитлер и гласуваха за него, и нападнаха Русия и избиха 20 милиона, изнасилваха и мориха с глад градовете. А сега пречупени кръстове и нацисти за да отлоняват вснинанието от деянията на германците, не са те, някакви nazi са били.
90
0
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В крайна сметка - става въпрос за "цивилизационен избор"Дали ще се предпочете - нация със здрав морал, и физика...Или нация на мултикулти кръстоски развяли знамената на дъгата... И тези с полумесеци и ятагани.
89
2
 
4
 
! Отговори
до Крдлата на текста преди 4 години
С тоа копиран Текст от интернет очакваш глупавите щото те са глупави и не разбират а само коментират да напишат 200 коментара както всеки ден , с тва се доказва че част от българския Народ е глупав и не разбира
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизма идва от философията на Фахт около 80г. Преди К. Маркс. За развитие на индивида самостоятелно извън колектива, стадото. Приема , че така човека може да се развива пълноценно. Неин привърженик е Мусолини 20г. Преди Хитлер.
87
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека този който се интересува но истински от символа пречупен кръст да чете и то много за него и ще се убеди че той не е лош и омразен знак !!!! Става такъв когато нацистите го вземат за свой символ.Тя и дъгата и толкова красива и хубава *** някои си я присвоиха за свои символ ха се сетете кои !!!???Пречупен кръст е имало хилядолетия преди да се появят нацистите използвали са го в изтока нямяло е и помен от нацисти тогава и те така !
86
7
 
15
 
! Отговори
фори преди 4 години
Това не е новина.Хърватите са фашисти по душа...Изшитват омраза и отвръщение към останалите нации.
85
0
 
25
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) И ние го имаме - като шевица в народните носии...Хитлер не е Исус да е началото на времето и на символа! Не е редно хора да бъдат съдени за използването на символ, защото той за едни хора значи едно, за други - друго!
84
0
 
4
 
! Отговори
защ пък не? преди 4 години
Може извънземните да са накарали децата на царевицата да я издълбаят. Харесал им символа и да не чертаят кръгове както обикновено.
83
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастики са избродирани по много български носии. Обратната свастика (като търкаляща се на ляво) е изобразена върху много каменни надгробни паметници, запазени по българските земи, а също и върху одеждите, с които са погребвани хора през Средновековието. Тази "обратна" свастика се нарича "Черно слънце" и е символизирала оттеглянето в Отвъдното.
82
1
 
32
 
! Отговори
???????????????????? преди 4 години
Защо пречупеният кръст (свастиката) да е омразен символ в цял свят?!?!Свастиката от хилядолетия е символ на слънцето, на възраждащия се живот!Определена политическа сила го е избрала за свой символ през определен исторически период. Но тези хора са искали да въведат ред и справедливост в света. Дали са били прави и дали са избрали най-удачните за времето си методи, за това историците векове наред ще пишат. Както пишат за други идеологии и организации.Но свастиката си остава символ на слънцето
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саркофага на княгиня Олга Киевска, която според някои исторически данни може да се предположи че е българка от Плисков (Плиска) е целия нарисуван със свастики.
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозайките на древната римска вила Армира близо до хасково са целите в свастики.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най голямата статия на Буда в света има на гърдите си свастика, свастиката е основен символ в будизма. В Европа и ЕС при свободата и демокрацията е забранено изповядването на будизма, ако си будист и носиш будистки символи те хвърлят в затвора.
78
1
 
10
 
! Отговори
Без Интернет преди 4 години
Предлагам да забранат имтернет и телефоните .Да вида тогава колко милиарди ще пукнат от скука .