Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!

Премиерът на Северна Македония призова да се продължи по европейския път
Обновена: 19 окт 2019 15:20 | 19 окт 2019 15:10, Веселина Йорданова
197
Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!
Снимка: БТА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Решението на Заев идва след като евролидерите не дадоха начало на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС, тъй като Франция не е съгласна за това.

Още по темата
Заев съобщи по време на извънредно обръщение към нацията., че няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът на Северна Македония, цитиран от БНТ.

Той каза още, че поема върху себе си разочарованието на гражданите.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искат в Европа да си признаят че са задния ни двор
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как всички се подиграха с инфантилното Зайче.Сега да тича да търси утеха на рамото на Тиквун Банкянски.
59
8
 
5
 
! Отговори
ти видял си го ? преди 4 години
До ПЕТРИЧАНИНтва пале ? как македата краднат историята ?
58
1
 
14
 
! Отговори
шо кажа пале ? преди 4 години
До ПЕТРИЧАНИНне имат макетата история ?и ква станува ся работата - и за овча п..... не ги бива май
57
3
 
20
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
До ПенкаЕС "приема" само държави от които има какво да се краде !от македония няма вече какво да се окраде - дълговете са им чудовищни, за разлика от България нямат ни заводи ни електроцентрали - за кво им е да ги "приемат"
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЯКО ДЖУДЖЕ КАТО НЕ НАПРАВЯТ КАКВОТО ТО ИСКА ПОЧВА ДА ПОДСКАЧА И ДА ВИКА, ЧЕ САЩ, ЕС, РУСИЯ, КИТАЙ ИЗОБЩИ СИЛНИТЕ СА НАПРАВИЛИ ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА, ЧЕ НЕ СА МУ УГОДИЛИ. ПРЕДИШНОТО БЕШЕ ЕРДО.
55
0
 
16
 
! Отговори
Пенка преди 4 години
Не е чак толкова голяма изненада. Малко са му на ЕС проблемите с бежанците и престъпността, свръзана с тях, че сега да пуснат 2 млн. албанци, защото горе-долу толкова ще нахлуят през Македония. Нормално е, точно Франция да не ги иска.
54
8
 
12
 
! Отговори
Американските гадове преди 4 години
окупираха македония - направиха си вече военни бази тамПредателя Заев си изпълни задачата - продаде македония за паница лещаот къв зор им е сега да го приемат в ЕС - те вече имат всичко което искат сега ще им разтоварят и 2-3 милиона "бежанци" и това ще е края на макетата
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Франция!!!!!!!!!!!!!
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заьоски -айде бегай на ревеш на рамото на Вучич .Добре ,че бяха французите и Макрон ,щото нашия е един слуга без достойнство .Те му се подиграват в лицето и баламосват с комисии които нищо не правят по същество -нашия само хвърчащи декларации приема с които макетата си бришат ***** !!!!
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там вече започва да се прокарва тезата ,че ЕС не е достоен за великата антична ,библейска и от Господа Бог създадена македония ... те са люлката на цивилизацията /или поне според мобилния им оператор който те посреща на границата с този СМС / ,те са описменили половината свят / според някви некадърници наричащи себе си историчари / и са дали култура ,фолклор и история на всички съседи -това вече е общо мнение набито в главите им пак от онези историчари на които са им го диктували от Белград!
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътят на макетата отдавна е очертан от Сърбия, Коминтерна и Югославия. Те са творение на тези три сили.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как Заев иска предсрочни избори, пък не иска да подава оставка?
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия макета какво толкова опищяха ефира?! Правят ли разлика между приемане в ЕС и започване на предприсъеднителни преговори? Сърбия има статут на предприсъединителен кандидат за ЕС още от 2009 г. и отварят и затварят някакви глави и подобни простотии на килограм. Тия реват, като че ги гонят от континента!
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвайте се макета . За сега отложихте европейското робство.
46
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та така..както виждам /ако изобщо виждам де!../ НАТО ще прикотка макетата под крилото си и то САМО да не стъпи там Москва...После...Е,после залъгалки за ЕС-до безкрай...Като нашия "Шенген"..
45
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Българинне се поддавай на общата заблуда,драги!..Това,дали макетата "ще приемат всички наши условия" има значение толкова,колкото ...дали мухата в стаята ти ще я утепаш с палката,или ще я пуснеш да излети през прозореца!!..НИКОЙ "не бръсне" България в Съюза!!!..И как да го прави,след като тук вилнее ПЕРФЕКТНИЯ им СЛУГА?!..Друга е "далаверата"--:-Просто им омръзна да наливат в бездънна каца ..каквато е България...А двумилионна "С. Македония" по нищо не се различава от нашата "каца"
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво,баш ми е драго,че ги изпързаляха!,,Оправяте си отношенията с Гърция и започваме преговори",казаха от ЕС през март 2004год.когато мЪкедонците подадоха молба.И хоп ненадейно излезе Франция!!!хи,хи,хи,хи, със сигурност в ЕС има още душмани на мЪкедонците.Нека си верват до напролет ,и после нова резачка!Ха,ха,ха,ха!
43
2
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 4 години
Историческа грешка .... Хахаха. Още малко и ще смъмрят Европейския съюз че се бавят с изпълняването на клаузите по пресъединяване на Европа към Велико-Северно Македонския съюз."Нации" създадени по името на реката около която живеят или по местноста по която обитават или по прякора на някой си пълководец който се родил там ...... несериозно е. Чингизханската нация и ВеликоНаполеонската нация заедно с Брюкселската нация много се смяха на изказването на ЗаеКОв и му желаят късмет следващия път ..
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дранкаш и ти много забравяш за Албания ,да не изчезне МАКЕДОНИЯ?Опастноста е много голяма Косово са тръгнали.