Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!

Премиерът на Северна Македония призова да се продължи по европейския път
Обновена: 19 окт 2019 15:20 | 19 окт 2019 15:10, Веселина Йорданова
197
Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!
Снимка: БТА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Решението на Заев идва след като евролидерите не дадоха начало на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС, тъй като Франция не е съгласна за това.

Още по темата
Заев съобщи по време на извънредно обръщение към нацията., че няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът на Северна Македония, цитиран от БНТ.

Той каза още, че поема върху себе си разочарованието на гражданите.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
23
 
! Отговори
Трифон преди 4 години
Колкото и скъпа цена да плаща Македония поради изолацията си, още по-скъпа ще плати, ако я приемат в ЕС. Ще я разкостят, ще й убият родното производство, ще й изсмучат природните и човешките ресурси, ще я ограбят до шушка. Малка е и няма да може да устои на експлоататорските практики на големите. Така че не е толкоз зле, дето й отказаха.Но Македония и България трябва да бъдат заедно, в един съюз, така разделени не е редно.
80
21
 
5
 
! Отговори
fukc преди 4 години
Европа ни пази историята, защото като целия ни държавен архив е открадната в ссср. Излез навън в Европа за да чуеш истинската история на БГ и да намериш самосъзнанието си.
79
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние влязохме в ЕС в комплект с румънците. Ние като буфер на турците, а те бяха на молдовците. Впрочем Румъния има сходен проблем с Молдова - хем румънци, хем руснаци, хем молдовци. И няма молдовски език (да ви е познато?), а използват диалектна форма на румънския, смесена с русизми. Само ми е чудно защо точно Франция налага вето? А ние и гърците? Не познавам българин, който да иска лъже-макетата в ЕС. Думи, думи и пак се гаврят с НАШАТА история! Няма македонски език! Това е български диалект!
78
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това парче земя не е Българско а македонско. И български карак ще стъпи там само ако македонците кажат. България трябва да приеме Македония така както Македония трябва да приеме Македония. Националистите са най-голямата пречка. С л а б о у м н и промити мозъци има и от двете старни. За едните е виновна Сърбия и великосръбската и политика през 20 век а за другите е виновна една карта начертана с лъжи от руснаците, обещали на Австроунгария Бълагрия да е по-малка от муха и по-ниска от тревата .
77
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се научите да се държите като нормална държава, тогава ще влезете. Тоест вероятно никога.
76
9
 
19
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Цяла европа знае, че това парче земя е Българско и може да влезе в EU само с обединение с България. Добре че е Европа да пази нашето минало и самосъзнание иначе доста сме се запътили към изтока.
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, само така Заев. България се надява, българите обичат македонците!
74
4
 
14
 
! Отговори
панчо преди 4 години
на кого му трябват още безполезни балкански проблемни народи в ЕС?народи в които ще потъват още много европейски пари а насреща няма да има възвращаемостда мястото им е в европа но не и преди да си подредят собственния двор и да го изчистят от гнили ябълки и плевелиние не бяхме готови но ЕС ни прие по милост и под натиск да оформи географски разширение на изток преди други империи да го сторятсега ЕС се чуди как да ни вкара в правия път,ето това ги безпокои да не се повтори с македония и алб
73
8
 
8
 
! Отговори
хъша преди 4 години
всичко сякаш звучи по следния начин:боко казва на заев:глей ся мой човек дай да ви лобирам за ЕС а ти пускаш една комисионна от 10млн в офшорката мибоко се пробва да ги оправи по втория начин обаче на западняците не им минават тези балкански номера и казват айде бегайте и като пораснете се обадетесега обаче боко след неуспеха вече взел лобистките кинти званка на заев и го кандардисва пак да натиска ЕС щото не му се връщат кинти ама заев да си седи търпеливо на поста че се иска още малко врем
72
7
 
12
 
! Отговори
ЯНИ ВАНГЕЛОВ преди 4 години
ГЪРЦИЯ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА И ВЕЛИКАТА БИТКА ЗА ---- ИМЕТО , ДУМАТА , ТОПОСА И ТОПОНИМА ''МАКЕДОНИА'' !!!...МИНАЛАТА ГОДИНА НА 17 ЮНИ В МИКРО ПРЕСПЕС.ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ В ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ НА ГРЪЦКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ..А И НА ПЕРСИИСКАТА ИМПЕРИЯ---НИКАДЕ НЯМА ДМУА, ТОЧИЦА И ЗАПЕТАИКА--ЗА ФРАЗАТА ''СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ !! В ИЗВОРИТЕ НА СВЕТА --- НЯМА ДАННИ ЗА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!СЕВЕРЕН ФИРОМ Е ДЕРИВАТ , И ОФФТОПИК НА ОРИГИНАЛА --- НА ЕДИНСТВЕНАТА, ИСТИННАТА И АВТЕНТИЧНАТА -- ВАСИЛЛЕИА МАКЕДОНИАС !
71
2
 
25
 
! Отговори
Жан Клод Развод преди 4 години
КЕ вви приемем и признаем само при едно условие ! Всички да кажете че Мики Маус е македонски и ВИЕ сте Мики Маус !! АЙ Наздаровя!! А забравих - и да докажете че наистина Великата Китайска Стена е строена от ВАС!
70
4
 
21
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
Македонците да заповядат в Бг!Това е правилния и лесен път към EU!
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папагал - повтаря думите на пияндето Юнкер... Трябваше да каже глобална или планетарна или направо всеселенска грешка, ха,хааха, ха, завалиите! За какво ви е този ЕС всъщност, да ви се обезлюдят държавите ли?
68
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60-ТЕ ГОДИНИ КОГАТО БЯХ СТУДЕНТ В ЧУЖБИНА МАКЕТАТА СТУДЕНТИ С КАКВО ПРЕЗРЕНИЕ НИ ГЛЕДАХА БЪЛГАРИТЕ ЧЕ СА СВОБОДНИ И ПЪТУВАТ В ЦЯЛ СВЯТ А БЯХА ПРИЕТИ КАТО ПОМОЩ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В СКОПИЕ , БЛАГОДАРНОСТ ОТ МАКЕ .... МЕРСИ
67
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка направи Гърция че ги призна с името Северна Македония .македония може да се казва само северната част от еллада
66
0
 
17
 
! Отговори
Имало едно време... преди 4 години
Скок-подскок и на опашката за български пасоши!
65
1
 
21
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Първи ние трябваше да сме против да влязат ,но нали го играем добрите съседи Само да си решат проблемите с нас ще са им нужди 2 години
64
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без да искат, франсетата направиха услуга на макетата
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали сега Северно-Македонците не се чувстват минати?Смениха си името и сега како му се зове по Македонски... од зат!
62
3
 
24
 
! Отговори
БББ преди 4 години
Най лесно е като се присъединят към майка България, и автоматично влизат в евро съюза.