Сърбия иска да помага на България за строежа на "Турски поток"

Съседите ще са готови със своя участък до 1 октомври
Обновена: 22 яну 2020 14:24 | 22 яну 2020 14:24, Елка Василева
95
Сърбия иска да помага на България за строежа на "Турски поток"
Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на Сърбиягас Душан Баятович заяви, че Сърбия обсъжда да помогне на България да завърши на своя територия участъка от газопровода, необходим за включването на Сърбия към „Турски поток“, както и че в самата Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври, пише сръбският вестник „Блиц“.

В материала навсякъде се говори за „Турски поток“, макар че в началото на месеца самият сръбски президент Александър Вучич заяви на среща с премиера Бойко Борисов /в рамките на церемонията по официалното откриване на "Турски поток" в Истанбул/, че и Сърбия ще нарича този газопровод Балкански.

На въпрос защо закъснява работата по „Турски поток“ в България и дали тя протака, тъй като това искат американците, Баятович, цитиран от сръбското издание, изтъкна, че България наистина е под натиск, но българите имат допълнителна амбиция, защото желаят да бъдат хъб за снабдяване, съответно да получават газ и от Румъния и Гърция.

Още по темата

„Искат българите да бъдат в малко по-добра позиция като търговци“, каза Баятович и добави, че българите са издали разрешително за строителство и някои по-дребни дейности вече са започнали, пише „Блиц“.

Баятович припомни, че „Южен поток“ се провали заради позицията на България. „Ние и преди твърдяхме, че ще има нова версия на „Южен поток“ и ето виждаме „Турски поток“, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това се случва сега“, твърди шефът на Сърбиягас.

По думите му се разговаря за това Сърбия евентуално да се включи в строителството в България с механизация и заварчици, както и възможно по-скоро да стане готова първата част от газопровода в България от 308 км, така че Сърбия да може да се включи към българската газопреносна система, което е необходимо за получаването на газ от „Турски поток“.

Баятович изтъкна, че в Сърбия са положени всичките 403 км тръби в земята, като са останали само измервателни станции и три „изхода“.

„Дейностите текат абсолютно в срок. Истина е, че малко се забавихме, защото не е добре да се правят заварки на минус 5 градуса, а и няма причина, защото имаме достатъчно време, тъй като до 1 октомври трябва да завършил всичко. Това и ще направим. Всичко в срок, що се отнася до Сърбия“, каза Баятович.

По думите му унгарците вече резервират капацитети, българите вече са продали 100% от капацитета, както и Сърбия, която е продала 100% от капацитета и то за 20 години.

Баятович добави, че България в момента малко преговаря за цената на газа, но и Сърбия ще преговаря, когато дойде време и е нормално всеки да се бори за възможно по-добра цена.

Баятович посочи, че в Сърбия ще влизат около 2,5 или 13,88 милиарда куб.м. газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
3
 
! Отговори
Споровете са излишни преди 4 години
Защо ни е скъп руски газ при наличието на евтини и качествени суровини от ЕС, италианската и нигерийската мафии?
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО."Ми като ни гледат ние колко богати станахме в ЕС и НАТО, хич и не бързат
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоНе може да искаш огромни такси като Украинците, просто ще те заобиколят. ------ Аве, брат, ти си мало умен, и то агресивно мало умен. Така се заобикаля България, която е в центъра... И да, 165 лв бяха заплатите на начинаещ инженер, като не знаеш, не мучи. Изобщо не си бил роден тогава.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаш да кажеш: не вземайте евтин недемократичен газ от Русия; Вземайте скъп, но демократичен газ от САЩ
83
2
 
1
 
! Отговори
Украински НАФТАГАЗ преди 4 години
не вземете Недемократичен и и скъп газ от Руснаците! Вземете евтин и демократичен от САЩ !
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българските управляващи желаят да бъдат хъб за снабдяване с европейски отпадъци.
81
21
 
8
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 4 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Николай В.Да се надяваме, че ще има смисъл.междувпрочем, дори и катарски или израелски газ да докарат на турската граница, пак трябваше да строим тръби, та да го приемем.Та въпросните пари за тръби, трябваше да се дадат във всички случаи.Знам, сега ще кажеш, че газпром държи 80% от капацитета на новата тръба. Е, на България и останалите %-ти ще и стигнат
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоАз съм отличник на випуск 1986 на машиностроителния факултет ( имам часовник "ракета"). после 2 години в казарма.В завода ме назначиха малко преди новата 1989-та. През всичкото това време съм бил комсомолец, както казваш ти - ЧАК ДО КРАЯ НА 1989-та.при това бях доста усърден и надъхан комсомолец.Само, че за съжаление аз само внасях членски внос в комсомола, нищо не успях да изнеса и така и не станах бизнесмен. и сега съм си пролетариат, нищо, че съм със 6 цифрена годишна заплат
78
7
 
7
 
! Отговори
Николай В. преди 4 години
Кажете има ли смисъл да вземаме назаем 3 милиарда евро за да построим на руснаците газопровод да си продават газа в Европа? Със мизерните преносни такси едвам едвам ще си изплащаме вноските към банката в следващите 20 години. Каква е гаранцията че след 20 години руснаците няма да кажат ще подаваме газ от друго място режете стария газопровод за скраб? Както сега ще направим със стария и вече изплатен Транс-Балкански газопровод.
77
3
 
4
 
! Отговори
джо преди 4 години
Анонимен 74 ти въобще не си бил инженерче в провинциален завод а 89г членството в ДКМС приключи така към края на годината комсомолци вече нямаше.Някои като станаха активисти , "събориха" власта и примъкнаха паричките на комсомола. После станаха големи бизнесмени.
76
4
 
2
 
! Отговори
джо преди 4 години
Чебурашка не се обаждай, 1988г. обикновен стругар не започваше с такава заплата. Казах за тези дето са били в Куфарите на Татко да питат някой тогавашен инженер.На тези студенти , които имаха договори им даваха стипендии по - високи от посочените от вас суми.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, не мога да отрека, че 9 години преди това бях стипендиант на въпросния завод - техникума и после МЕИто. Та 9 години съм взимал, без да давам. после имах задължението еди колко си години да работя във въпросния завод. Ама още през 1992 почнаха съкращенията и аз бях от първите.
74
0
 
2
 
! Отговори
и на КТБ преди 4 години
помага и на КТБ МАФИЯТА ДА ПЕРЕ ПАРИ
73
2
 
0
 
! Отговори
чебурашка от Гена преди 4 години
Уверен ли си !? Нещо за Тръмп и импичментта му,не казваш ...бягаш от темата!?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаСтранно.1989-та помня, че заплатата ми като младо инженерче в технологичен отдел в провинциален машиностроителен завод ми беше 165лв. Ергенче бях - да. И отделно като дойдеха парите до мен, вече ми бяха удържали ДКМС членски внос.
71
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До джоНаправих справка. Началната заплата на висшист до 1988 година е 150 лева. 1988 година става 180.има ергенски данък 10 или 15 %според годините и остават чисти около 140.
70
6
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До дО чЕБУРАШКАТА отГенА Северен поток е нерентобирен за Русия, защото Русия праща тръбата. За Германия е изгоден а Путин иска да накаже украинците и на инат хвърля пари на вятъра. Деньги на ветер!
69
4
 
3
 
! Отговори
джо преди 4 години
до Анонимен 53 То бива лъжене , ама и за това има граници. За времето, което посочваш няма начин инженерската заплата да е 165лв. Усещам , че тогава си бил в "куфарите" на баща си . Попитай някой инженер от тези времена и после драскай. А Две трети от света си видял по Нешънъл географик.
68
3
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До дО чЕБУРАШКАТА отГенДоговарят се обеми, би приятелю, а дори при пълен капацитет на строя щата се тръба повече от 100 милиона за транзит не можем да вземем. И аналогията ти с апартамента изобщо не е вярна. Апартамента и след като го изплагищ остава за теб и наследниците могат са живеят в него или да го продадат. А с тръбата след 30 години какво ще стане с напредването на технологиите само Господ знае, но най-вероятно ще остане като паметник на проруската лоялност.