САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България

Москва използвала енергоизточниците като политически инструмент
10 яну 2020 10:53, Елка Василева
828
САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България
Дейвид Хейл. Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, по която трябва да се доставя газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза Хейл.

Още по темата

„Проблемът е, че Москва има други възгледи – посочи обаче той. - Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

Според Вашингтон „те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
662
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас не ни интересува американскатадемокрация с президентски династиии робовладелство. Американските проблеми с Русия не са наши проблеми,решавайте си ги с преговори директно,не заобиколно през нас.
661
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този трябва да бъде обявен заперсона нон грата и повечекракът му да не стъпва в България.
660
0
 
7
 
! Отговори
123455 преди 4 години
Още се строи и съм личен свидетел за тировете с тръбите които пътуват към Провадия.
659
1
 
16
 
! Отговори
Честито да ви е! преди 4 години
На вчерашният ден София е получила подарък от 1800 бомби над главите си, точно от тези американски ***. Сега пак с това ни плашат, затова и пожарникарят е винаги в поза партер пред тези ***!
658
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ,думата демокрация е само маска.Ми ,като е маска да я свалят.За мен ,няма нужда ние ние да казваме името на строя.Той ще го проима след 300 год.Нима феодалният ,тогава така се е наричал.....Живеем днес тук и сега,и искам да е добре за всички.Няма какво да ниупойват според лицемерната си трактовка. Явно от кравар ,отвъдлоквенчовек нестава.
657
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мордор няма да разреши .Хаха Саурон и НПО ***.те. снощи прати един в нова.хаха
656
0
 
4
 
! Отговори
Вярвам му преди 4 години
Борисов каза балкански поток ще има.
655
0
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ама хич не му е лесно на Борисов.Вчера снимки с трима президенти,а днес шамар от американска страна.Е,нашичкият не е президента Ердоган и да отстоява национални интереси.Вчерашният случай показва,че не е добре да се пуска от полата на Херо Мустаф.Но Борисов е гъвкав,може след някой ден,гръмогласно да твърди,че е провалил четири руски енергийни проекта и ще е нещо като римейк на случката със сенаторите.На Борисов перфектно се вписва в ролята на лъжливото овчарче
654
0
 
14
 
! Отговори
Като му гледам преди 4 години
убитата физиономия, този са го вдигнали от сандъка. Ето на това ще заприлича България, ако още слушаме тези убити кравари! Както им плащаме тока от американските Марици, така ще им плащаме и втечненият газ- на тройна цена, а за тенекии им подарихме три милиарда. Безплатно ползват територията ни, и заради тях, Русия първо нас ще унищожи! Лично чух, как Боко каза, че САЩ нямат нищо против Балкански поток. На такива лицемери ли да вярваме?
653
2
 
15
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Газта не трябва ли да се купува на пазарен принцип , а именно там където е по- ефтина . Не може да се иска от бедна България да купува скъпо , за да са щастливи тия л.айнари ! Това и по времето на Тодор го нямаше ! Айде сега да видим великият дипломат Тиква какви ще ги надроби и има ли поне малко топки, а и този ЕС да видим има ли го !
652
1
 
16
 
! Отговори
Всевиждащото око преди 4 години
На Саурон се обърна отново към България да види какво има за унищижение. Доста са нагли чак безочливи. Но нека знаят че каквото посеят това ще и да пожънат. САЩ още не е плащал за золумите, които прави последните 100г. А като нямат проблеми се чудят с коя слаба държава да се заяждат. Но проблемите назряват. Скоро, гарантирам ви, САЩ изобщо ще забрави какво става на балканите.
651
1
 
14
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Тия само се чудят къде да се намесят и каква простотия да направят. Пълни ***
650
0
 
11
 
! Отговори
Mitko USA преди 4 години
Haide, haide,Iskash da ni prodavash amerikanski vtechnen gaz, nali be drugariu amerikanec?:))Samo che Bulgaria ne e ( ili vse oshte ne e) kolonia na America . Bulgaria si gleda svoite interesi, a ne vashite.Germania kato ima severen potok - ta kakvo ot tova? Shte ima i severen potok 2.Opitahte se da komandvate i Germania, ama poluchihte shut v g * za!Dano da stane tozi Balkanski potok.
649
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой нарита опят розовото мече по зъбките?
648
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 702 Явно,че си пълен ***, щом употребяваш нецензурни думи и псувни, и е явно в чии крака пълзиш кто червей, та да даваш оценка на тези, които имат собствено мнение. Ердоган е мъж, че не цепи басма на никого и си защитава националните интереси. Затова Турски поток го има, а Южен поток пропадна. А утре Меркел е на посещение при Путин в Русия, ако това ти говори нещо, така че и Северен поток ще бъде построен. А американските санкции ще завършат със серия съдебни искове.
647
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пускането на "Турски поток" годишната ни сметка, с която плащаме руската газ бе намалена с над 70 млн лева или това е 10-11 долара на 1000 кубика газ по-малко. Ако навремето бяхме построили Южен поток щяхме да имаме 20 процента отстъпка от цената на газта. В момента транзитираме за Гърция и Македония, а с построяването на Балкански поток ще транзитираме за всички балкански държави, а може би и за Италия
646
0
 
25
 
! Отговори
Г. преди 4 години
Ако предложим на американците да си изтеглят своите войници от "независима" България, сигурно ще искат няколко милиарда...
645
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия Кравари що не дойдат да видят как Студуваме и Гладуваме ами ни дават наклон на че, па. Ало ние имаме ли независима държава и независими управници. Къдее Шлангажията да се изходи по въпроса.
644
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите започнаха да разпространяват мантрата, че руския газ е по-евтин през турски поток отколкото през Украйна !...а това е точно обратно.
643
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 692 Анонимен "България няма полза от този газопровод" - Ха ха ха пациентът абонат на "Днес" Бг пак го изтърваха санитарите от Курило и взе пак да се пени като пожарогасител. Как няма да се пени като няма кой да му нашари д-то с пипеспасителни инжекции антикукавин. Спасявайте го хора, дръжте го докато дойдат санитарите, че хептен го отъpвахме завалията