И Сърбия като България: Топи се бавно, но сигурно

Западната ни съседка губи по един град годишно
18 фев 2020 19:50, Елка Василева
115
И Сърбия като България: Топи се бавно, но сигурно
Снимка: архив, БГНЕС

В Сърбия е същото като в България: населението на страната се топи със застрашителни темпове. Демографската криза е толкова сериозна, че вече се превръща в неотложен национален проблем: Сърбия губи по един град годишно.

Урош Траинович още помни времената, когато в родното му село в източната част на Сърбия живеели цели 200 семейства. Миньорското селище имало училище, лекарски кабинет, магазин. Днес, около 60 години по-късно, село Благоев Камен изглежда призрачно: тук живеят само осем души, пише Дойче веле.

Съдбата на това село се повтаря многократно в една страна, която премина през поредица от войни и санкции в края на миналото хилядолетие, след разпадането на Югославия.

"Всички си тръгнаха"

Навред из Сърбия могат да се видят обезлюдени села с изоставени, рушащи се къщи. Това е сигурен белег за топенето на населението - един процес, който повдига редица въпроси за икономическото благополучие на страната.

Демографската криза е толкова сериозна, че вече се превръща в неотложен национален проблем - дори ООН предлага помощ.

"Селото беше пълно с хора, тук ходех на училище", спомня си 71-годишният Траинович. "Всички си тръгнаха, вече няма никакви млади хора. Тъжна работа", казва той пред Асошиейтед прес.

Според Световната банка населението на Сърбия, което днес е малко под 7 милиона, през 2050 г. ще се свие до 5,8 милиона - спад с цели 25% спрямо 1990 година. Сръбското правителство съобщава, че страната на практика губи по един град годишно. Дневно Сърбия намалява със 103 души.

Демографски проблеми има в цяла Европа, но в Средна и в Източна Европа обичайната за континента относително ниска раждаемост е съпътствана и от два други процеса: висока емиграция и ниска имиграция. За Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, в краткосрочен план обезлюдяването ще струва милиарди. А още по-неприятна е перспективата в дългосрочен план, понеже все по-малко работещи ще трябва да поддържат пенсионната система, която плаща на все повече пенсионери.

Програмата за развитие и Фондът за населението на ООН сформираха група от седем международни експерти, които миналия месец посетиха Сърбия, за да се запознаят с положението. Според австрийския демограф Волфганг Луц най-сериозният проблем е не толкова самото обезлюдяване, колкото профилът на хората, които напускат страната. "Установяваме, че това са по-добре образованите, по-талантливите, по-мотивираните и мобилни хора, което си е истинска загуба на човешки капитал", обяснява експертът.

"Тук няма какво да ги задържи"

Селища като Благоев Камен са нагледна илюстрация на кризата. Десетилетия наред преди и след Втората световна война селището процъфтява благодарение на златните мини наблизо, които обаче са закрити през 90-те години на миналия век. Траинович твърди, че под земята все още има злато и други полезни изкопаеми, но за тяхното добиване са нужни инвестиции и здрава работа. "Единият ми син е в Германия, другият - в Австрия. Често идват на гости, но тук няма какво да ги задържи", разказва мъжът.

Сръбското правителство се опитва да вземе мерки срещу бързото обезлюдяване. На многодетните семейства се отпуска допълнителна финансова помощ, държавата плаща за инвитро процедури, за ремонт на училища и детски градини, финансова подкрепа се дава както за селските райони, така и на хора в малки селища, които искат да стартират свой бизнес.

Американската професорка Рут Финкелстийн смята, че Сърбия трябва да намери и някаква нова роля на застаряващите поколения. Защото цялото внимание сякаш винаги е насочено само към младите хора, добавя тя.

В репортажа на Асошиейтед прес изрично се уточнява, че сходни проблеми имат и други страни от региона. В Хърватия селските райони също бързо се обезлюдяват, 15% от 4-милионното население живеят и работят зад граница. България и Украйна също страдат от демографска криза.

Известният хърватски демограф Степан Щерц смята, че политиците на Балканите не полагат достатъчно усилия за решаване на проблема. Според него неблагоприятната демографска тенденция може да се спре например чрез данъчното законодателство. "Демографията трябва да се признае за самата сърцевина на икономическото развитие, тъй че най-важните насърчителни мерки да се насочат тъкмо натам", казва той.
 


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Геноцида не е само при нас.
Аз лично го приемам като нещо нормално, като "част от сценария".
107
0
 
0
 
! Отговори
Да се топят преди 1 месец
Лошата новина е, че се топят бавно.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се топи бързо и сигурнп
105
6
 
8
 
! Отговори
Az преди 1 месец
Да мрат в картофите, сърбе на върбе! Забравихте много бързо как преди 70-80г беше създадена изкуствено югославията и как ги направиха 20млн изкуствено! Хора напускат, бол албанци косовари, заслужават си посткомунистическата съдба. Имат един белград и това е всичко друго е мега мизерия!
104
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Сърбия ами Европа. Това е дереджето на Европа, която се смалява и отслабва.... просто тук сме най- слабите, но съдбата на ЕС е на карта
103
3
 
16
 
! Отговори
жоро преди 1 месец
До Обективен: Ами не си обективен. Като част от Югославия до неотдавна Сърбия имаше многократно по-висок стандарт от Бг. Not anymore! Сега имат GDP per capita и стандарт 30% по-нисък от българския, и 80% по-нисък от...румънския. Да живее националиста Вучич!
102
16
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Не гледайте в чуждата паничка, а в нашата. Защото в Сърбия живеят по-добре, по-евтино и храната им е истинска, а не като нашата с ГМО!
101
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деца се раждат като има добри условия за това, а не в ***.
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И техния главатар като велик бочко.
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай ганьо умрял останали трима глупаци двамата били от дпс а единия от махалата
98
7
 
4
 
! Отговори
Super преди 1 месец
Ами топете се :))
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Да а защо бягат в Америка?
На този въпроз Д.Веле нама да каже нищо както и Би Би Си
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези от DW само правят репортажи за бившите соц страни.
Как населението застарява и как младите емигрират.
Но пък в по-глобален план се казва, че европа застарява. Младите бягали към америка.
95
9
 
30
 
! Отговори
Ха сериозно ли? преди 1 месец
А тука някакви хора до скоро ми хвалеха колко по-хубаво било в Сърбия. Ние се лъжем че там е по-хубаво, тях пък ги лъжат сигурно че е при нас...
94
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами каква база за сравнение да има, като Белград е с 500 км по-далече от Истамбул и дотам турците са стигали доста по-трудно, така че сърбите са паднали по-късно и са се освободили по-рано от робство.

Затова пък София е по-близо до Проливите и на Сърбия и остава единствено да ни забива ножки в гърба, по поръчка от Москва.
93
8
 
42
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Па точно за сърбите ми е през оная работа.
92
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, всичко бяга в русия, умни хора ЕЙ. Аз май сбърках, че дойдох тук в Англия. Дано да намеря връзки и аз да се уредя в този рай на путин, дето всички там ходят. Снощи чух, че са намерили 400 контейнера пълни с американци на пристанището в маскавата, столицата на рая на путин.
91
12
 
22
 
! Отговори
бягат в Русия преди 1 месец
защото ги е страх от НАТО и ЕС, затова сърбите масово започнаха да се изнасят към страната на чудесата Русия където ги чака свобода и благоденствие. Също както сториха милиони бългрски емигранти след окупацията ни от НАТО - над 99% от българите забегнаха в Русия. Останалите българи, експлоатирани от кръвопотната система на ЕС пекат погачи и добиват сол за да посрещнат руските освободители, отново и отново, защото в Русия водката е на дотации от държавата, а девочките са безплатни, сърбетата и те
90
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Сърбия като България ,плаче за Косово,Ние пък за Македония и Западни покрайнини ,а всъщност в Сърбия и България по села имали градчета,няма кой да живее !
Хипотетично ,ако сърбетата си върнат Косово и изгонят 1,7млн.албанци ,Косово ще бъде най-запустелият район в Европа населяван от 70-80 хил.сърби!
89
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В русия е още по зле демогравски А в турция се въдят ама самите турци са вече малцинство и ще говорят скоро на кюрдски
Както и да е анадолския и големия северен клозет на никой няма да липсват