Газ, камъни... Турско-гръцката граница заприлича на военна зона

Мигрантите проникват и по море
Обновена: 29 фев 2020 19:21 | 29 фев 2020 19:21, Красимир Ангелов
252

Хиляди бежанци се опитаха да нахлуят в Гърция, но бяха спрени със сълзотворен газ и шокови гранати. Турско-гръцката граница в района на Одрин заприлича на военна зона.

Още по темата
В момента бежанците се намират в ничията земя - територията между двете държави. Вече втори ден Гърция успява да удържи мигрантите да не влязат на нейна територия. А жандармерията забрани по-близкия достъп на медиите.

"Надявам се да отида в Германия и да подобря живота си", споделя Ахмед пред специалния пратеник на Bulgaria ON AIR.

"Вчера дойдохме тук, спим на открито. Реших да отида в Европа, защото в Турция нямаме документи, нямаме бъдеще", казва той.

Липсата на документи е и причината Гърция да не допуска мигрантите. Втори ден Анкара е категорична, че няма да промени решението си и оставя отворени своите граници. Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че няма да ги спира.

На първа линия пред граничарите през деня са жените и децата. Часове наред те стоят с надежда Гърция да се смили и да ги пусне към Европа. Мигрантите проникват и по море. На остров Лесбос от вчера пристигат лодки със стотици хора. Там обаче центровете за настаняване са препълнени, а местните жители протестират срещу бежанците.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 4 години
Неумолими да законите на природата.
184
2
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
От глупоста на САЩ и алчноста за нефт се стигна дотук откакто НАТОТО с Америка дестабилизираха БЛИЗКИЯ ИЗТОК хората тръгнаха да търсят нов живот те нямат вина то в Мутроландия без война българите се изнизаха като плъхове вместо да се търси начин да.се подобри живота в България след 89 година се надявахме на по добро а то става все по зле и видимо добро не ни чака
183
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги борят с корона вирус, да събират телесни течности от болни и да ги пръскат с нея.
182
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се направи референдум,да ги пуснем или не---глас народен ,глас Божии. След това пълна мобилизация от 17до 65г и в готовност за всичко..омръзна ми от псевдопатриоти ей така се действа и България и Гърция заедно с подкрепа на ЕС и др съседни държави може. Да издържи всякакво нежелано нахлуване....
181
4
 
8
 
! Отговори
Абе Дани преди 4 години
Турция кой я кара да ги приема на нейна територия и да ги извозва на гръцката граница,ами Гърция ,ако започне да ги отстрелва .Това си е чисто нападение на друга държава,ами то утре 3 милиона всякакви сирийци и афгани могат да си решат да се заселят в Северна България и понеже нашия Шеф го е страхът от Хага да ги пусне и оземли .когато си най отгоре трябва и за Хага да си готов иначе и това няма да остане от Бг.
180
6
 
17
 
! Отговори
Дани преди 4 години
А защо Турция да е длъжна сама да храни 4 милиона мигранти и бежанци? Те искат в Европа. Защо със собствени средства и за сметка на своите граждани да ги храни Турция. Като толкова иска да ги държи на страна Европа поне да плаща. Къде къде по-богати държави не искат такива мигранти. САЩ строи стена с Мексико, а Турция като световна майка Тереза. Хайде, които каза добре дошли да е така добър да отвори врати, или ако е размислил да плаща поне!
179
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Башибозуците идат.
178
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% като ги гледам са млади мъже бягащи не от войната , а от военна служба. Страх ги е да се бият за родината си, дезартьори ,подобен материал няма място в Европа
177
1
 
7
 
! Отговори
до 198 преди 4 години
Те нека останат,но не знам как ще оцелеят.Всеки българин работи 7 месеца за да може да оцелее 5.За един бушмен има само 2 изисквания-да бяга бързо и да стреля точно.За българин изискванията са много повече.В западна Европа има по добра социална система и там оцеляването е възможно.Тук много трудно оцеляваме и ние дето и прародителите ни са живели тук и от тях по нещо сме наследили-имущество и умения за оцеляване!Оцеляването в България е сложно и не е за всеки!
176
7
 
7
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
А няма ли желаещи да останат в bulgaristana? За да се увеличи населението ни че сме малко на брой!!
175
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откак я има България все е така и все някой не му арадисва и гледа да ни навреди.Лош беше социализма, и бяхме 9 милиона, а сега от тази хубава турско-американска демокрация я са останали 6, я не.Числото е барабар с маалите и анадолските потурнаци.
174
7
 
5
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 197 А но руснаците да вярваме ли ?
173
1
 
32
 
! Отговори
ЮАР преди 4 години
Точно щот сме зле никой не ще тука.А тия които сега са добре след мигрантите ще станат зле.Парадокс.Имаше страхотен режим в ЮАР навремето по всеки престъпник се стреляше на месо.Запада го заклейми не било хуманно.Само че запада почна да запада яко от толкова "хуманизъм".
172
4
 
29
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 203. Да да, ще идат Русия, ама там не са толерасти като еврогеовете. Там ще им се наложи да спазват техните закони, ако не бой или изчезнал завинаги. Руснака не се церемони с разни нааавлеци. На полицията в германия беше забранено да стрелят и до използват сила срещу тях, това не може да се случи в Русия. Ето затова няма да отидат там! Не защото не искат!
171
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕрдохОя си прави каквото си иска и няма кой да му издърпа ушите. Като на Садамчо и на Кадафито...
170
6
 
10
 
! Отговори
Нормално луд преди 4 години
Да се радваме, че при нас не идват емигранти и няма епидемия. И времето е нормално. А иначе все ще има кой да мрънка и да мрази.
169
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако някой мигрант се опита да мине българската граница му се смеят, че е сбъркал държавата и е отишъл в неправилната държава. вирусите ни заобикалят, толкова сме зле
168
5
 
47
 
! Отговори
обиктив преди 4 години
Тази имигрантска вълна е свързана с келепирския турски трафик на хора, а не с войната в Сирия. Според Ройтерс това са пакистанци, иранци, иракчани, мароканци.От снимката на АФП се вижда, че 90 на сто са млади мъже. Защо никой не публикува у нас тази снимка?
167
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
африканци и азиатци. ...сирийци няма,па и кой ще ги пусне с тая зараза
166
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък! Защо напират да ходят в Европа???Ами че Европа е загиваща, обедняваща, управлява се от дяволи...Да ходят да емигрират в Русия! Там е просперитет, щастие, усмихнат премъдър управник сипе любов, благоденствие и щастие върху поданиците.