Газ, камъни... Турско-гръцката граница заприлича на военна зона

Мигрантите проникват и по море
Обновена: 29 фев 2020 19:21 | 29 фев 2020 19:21, Красимир Ангелов
252

Хиляди бежанци се опитаха да нахлуят в Гърция, но бяха спрени със сълзотворен газ и шокови гранати. Турско-гръцката граница в района на Одрин заприлича на военна зона.

Още по темата
В момента бежанците се намират в ничията земя - територията между двете държави. Вече втори ден Гърция успява да удържи мигрантите да не влязат на нейна територия. А жандармерията забрани по-близкия достъп на медиите.

"Надявам се да отида в Германия и да подобря живота си", споделя Ахмед пред специалния пратеник на Bulgaria ON AIR.

"Вчера дойдохме тук, спим на открито. Реших да отида в Европа, защото в Турция нямаме документи, нямаме бъдеще", казва той.

Липсата на документи е и причината Гърция да не допуска мигрантите. Втори ден Анкара е категорична, че няма да промени решението си и оставя отворени своите граници. Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че няма да ги спира.

На първа линия пред граничарите през деня са жените и децата. Часове наред те стоят с надежда Гърция да се смили и да ги пусне към Европа. Мигрантите проникват и по море. На остров Лесбос от вчера пристигат лодки със стотици хора. Там обаче центровете за настаняване са препълнени, а местните жители протестират срещу бежанците.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дека са човешките права на Юропа?
104
2
 
20
 
! Отговори
Защо преди 4 години
От няколко дни няма нищо в пресата за Херо Мустафа.Интересно,какво ли ще решат господарите й за България?Все пак те са главните виновници за тази криза с бежанците.Съсипаха им държавите,да си ги прибират при тях.
103
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърчолята не се огъват пред феесовете! Ясу паликари! Кефят ме! Ще цокна една метакса за тяхно здраве!
102
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак съм въшльотo. Ние сме гръбнака на България. Вие гражданята сте изнежени, не ви се работи, не ви се развъжда, само бегате или играете компютърни игри. Някой трeбвe да засели пустеещите села и градове, да запложда скучаещите българки. Имаме нужда от млади хора, а не от мрънкачи и бегачи!
101
1
 
41
 
! Отговори
българин преди 4 години
Браво на гърците! Всяка граница е неприкосновена територия! И ако тази вълна от чужденци,застрашава съществуването на даден народ.То тези които са на власт.Ако се наложи ще ги посрещнат и с оръжие! Време е да не се допускат " бежанци" към Европа!
100
2
 
31
 
! Отговори
позор преди 4 години
Позор е да ходим да ближем обувките на Ердоган, когато той изнудва Европа. Този сатрап разбира само от твърда политика. Вижте как омекна спрямо Путин. Нашето самоунижение само го насъсква срещу нас.
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези биолози, финансисти и банкери много войнствени нещо ... точно такива като тези запалиха централната гара в Париж, поске се биха с полиция, пожарникари ... и там прилича на бойно поле, а до 20г франция ще е 27% брадати.Ужас, а колко красива страна беше
98
1
 
9
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Гешев е на път! Акция по границата. Ще лови пеперуди във въздуха. Един друг въздухар пък беше наредил снежинките във въздуха да ги ловят пък то навя 2м тогава. Къса памет и глупост. Основните черти на българският народ.
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ БЕГАЙ БЕ! ТИЯ СА БОЛНИ ОТ КОРОНА ВИРУС ! ПОЛЗВАЙТЕ СИЛА И С НАМИ БОГ
96
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като българите бегат и не се развъждат кой ще работи на село? Обяснете на мен въшльотo вие висшочайшите гражданя. Елате тука и няма да заселваме бежанци.
95
1
 
36
 
! Отговори
?? преди 4 години
Хитлер ряпа да яде пред Меркел.Тая затри цял континент.
94
15
 
6
 
! Отговори
турчина преди 4 години
сега е ред на мюсюлманите да правят кръстоносни похади на запад,очаквайте продължения
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtu.be/re9ocM2nwLc Колко "бежанци" се събират в 1 кола ? Въпрос с повишена трудност
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страните в пограничните райони сме взети за заложници от Ердоган и богатите държави в ЕС хем толерантни, хем не ги искат, ама, ако може ние и гърците да ги приемем и да ги държим далеч от тях.
91
27
 
8
 
! Отговори
турчина преди 4 години
напред войни,европа ще е мюсюлманска
90
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробват първо през Гърция, като не става оттам, ще дойдат на българската граница
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Ердоган нямало да затваря вратите и ние да ги пуснем да си ходят в западна Европа или от там да им кажат на мигрантите край с помощите, тогава няма да имат сметка да ходят там и ще си седят в страните, но сегашната ситуация не може да продължава.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По нашта граница всичко е спокойно. Засега търсиме браздата, че сичко е ураснало, ама викнахме бай Геле да ни каже къде е. Той не е граничар, овчар е, като дете е пасял овцете тука и знае, преди да ги затрият. Кача че требва първо да си пийне дневната доза короноваксин у кръчмата.
87
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, и на мен не ми е готино и ми е тъжно, че фeса умишлено ги пусна на студа да спят зимата на открито на нашата граница, само и само европейците да му изкихат още пари. Но има правила, има закони. Границите не са измислени просто така и на всеки на който му скимне да си преминава.
86
1
 
17
 
! Отговори
вече виждано преди 4 години
Ето така е изчезнало второто българско царство. Измамени сме от отоманската политика на разделя й и владей.