Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски

Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседка
376
Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски
Снимка: БГНЕС

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС". Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е "най-твърдата" позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Още по темата
"За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано", каза президентът на Северна Македония.

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.

"Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат", каза Пендаровски.

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, "противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България".

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", каза Пендаровски и допълни: "Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история - четете между редовете - българска история, тогава няма за какво да преговаряме".

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "реална политическа пречка" в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ". Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

"Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за агенция "Фокус" пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че "на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия".

"Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. "Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие", посочи още лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКОВЧЕТА, ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ПРОВАЛ НА ИДИОТСКАТА МИЛИЦИОНЕРСКА ПОЛИТИКА.
168
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПендо наказа боко, който се оказа слаба ракия
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендо се оказа слаба ракия. Призна, че Гоце Делчев е българин, но не му стига смелост за повече. Македония има нужда от по-смели политици. Иначе я чака подялба между Велика Албания и Велика Сърбия.
166
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонския език е исторически дефект
165
1
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
До АнонименСтига сте мацали българската история с измишльотини, защото нямаме никакви доказателства,ама никакви сериозни доказателства ..Ама ти сериозно ли ? Искаш доказателство ? Нямаш проблем. Надявам се че акъла ти стига да потърсиш в гугъл скитско писмо от тогава и да го сравниш с прабългарски писмен документ от същата епоха . Дори и ти ще видиш разлликата .Прабългарите не са скити а отделна етническа група . Да, били са номади както и всички други там и за това са ги бъркли със скитите.
164
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им трябва европейски съюз. Европейският съюз ВЕЧЕ на никого не трябва.
163
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпенил се е не на ЕС, а на нас.Той си мисли, че като се пени някой му се връзва.А си мисли така, защото бяхме прекалено меки с тях и им отстъпвахме за всичко, и танкове им дадохме и какво ли не.А македонците са такива, че подадеш ли им пръст, ти захапват ръката до рамото.Ама не! ДО ТУК БЯХМЕ!
162
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 199Да ги поканят бе Само че тогава не се знае чия шапка ще накривят. И албанците им стигат. Крайно време е псевдо македонците сами да се спасяват. България повече не може да ги мисли. Те самите не мислят за себе си. Влизат в конфликт точно с този когото не трябва. И то защо - защото ги гони параноя. трябва да проявят малко доблест, да признаят истинските факти и да продължат напред, но къде ти. Истинският македонец навремето е имал доблест а не това днешното.
161
3
 
12
 
! Отговори
Брюкселска зелка преди 3 години
Хахаха. Ама тоя да не е решил че в Евросъюза МУ СЕ МОЛЯТ да се присъединят към Македония , че така се е разпенил. Ако искаш . Или изпълняваш всички изисквания и след пробен период ставаш кандидат-член на Съюза а по късно и пълноправен член ... или си стоиш отстрани и гледаш как народа ти намалява , докато си вади български и гръцки паспорти уверявайки всички че няма нищо македонско в тях а са чистокръвни българи и гърци .....
160
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ръчнали са ги и са им платили от Русия и Сърбия да се репчат и те се репчат.Ще ни накривят капите като не влязат в ЕС.От Македония до сега сме имали само неприятности.Да не споменаваме колко българи, включително и Гоце Делчев измряха за свободата им.Те си мислят, че като не влязат в ЕС ще се разревем.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всичко са виновни нашите политици,защото не защитаваха интереса на Република България!То не бяха подаръци танкове,които после макетата продадоха в Африка!,То не бяха ходатайства, то не бяха компромиси ,създадоха и комисия която да изглажда недоразумения!От тези неща Ние нямахме нужда,България има интерес твърдо и ясно да постави своите виждания ,като подчертае ,компромиси не правим!Както те казват ,че нямат нужда от ЕС,така и Ние нямаме нужда от РСМакедония!
158
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат да си кръстят тъпия диалект на Северно Македонски, та да им пасне на измислената държава.
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не иска да ви взима българския език. Дишайте спокойно.
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата между българин от Македония и северджаните вече никак не е малка.Българинът от Македония може да прочете в оригинал документите на ОРИГИНАЛНОТО ВМОРО не на сръбските креатури у Скопя.Когато чете оригиналните документи на ВМОРО българинът ГИ РАЗБИРА НА 100% ЗАЩОТО СА НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК И ВЪТРЕ 10000 ПЪТИ СЕ СПОМЕНАВАТ БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРСКО,БЪЛГАРСКИ НАРОД!Северджанина НЕ РАЗБИРА ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗАЩОТО Е ОТВИКНАЛ НА БЪЛГАРСКА РЕЧ А САМО НА СРЪБСКА.Затова не сме ВЕЧЕ едно
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197Pitay za TANRI bez G
154
2
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
До 183Те помаците милите, са по-объркани какви са и от македонците. В България за това са виновни както турската пропаганда, така и комунистите с техния измислен Възродителен процес. Все пак , въпросът тук е какъв е македонския език и има ли въобще такова животно.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185Айде сега нямаме нужда от псевдо политически анализатори които вечно са наясно какво е казал този или онзи Кой е този геополитик, а? Ще прочетем ли някое име все пак? Много е вероятно този геополитик да е някой тук коментиращ само че това да е казано в друг контекст а не като злобарска изцепка в каквато го превръщаш ти. Нашето момченце тука дето пише на изкълчен български и ти можете да се целунете защото сте братя по тъпизъм. Да.
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Da ne se okaje zaradi inata na bulgarite za ezika i otkaza da priemat v evrosayuza makedoncite da pokanqt turcite za priyateli kakto se govori
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язикот им е СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИ както българският е заради името България,както сръбският е заради Сърбия,както гръцкият е заради Гърция и т.н.Не е истина че джазикот е на основата на говор от Егейска Македония,там не разбират скопската посръбчена форма на язикот.Диалектите в Солунско например са ИЗТОЧНОБЪЛГАРСКИ както например е в Гоцеделчевско където говорят като в Стара Загора а не както в Банско или Разлог!Етничките северджани НЕ СА БЪЛГАРИ защото са сръбски коп..лдаци и говорят полусръбски!!!
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 187Стига измишльотини, моля. TANRGI.... спри, моля, това не е сериозно. Питах 3 турчина току що - никой от тях не знае такава дума....