Български или македонски – на какъв език се говори в Северна Македония?

Експертите са категорични - македонски език няма
12 май 2020 17:07, Нели Христова
153
Български или македонски – на какъв език се говори в Северна Македония?
Снимка: БГНЕС

Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма. Това обяви преди дни зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов след представянето на книгата "За официалния език на Република Северна Македония" - даваща обоснован текст за официалния език на западната ни съседка.

Още по темата

Скопие веднага реагира на това изказване и излезе с официална позиция. В позицията на Института "Кръсте Мисирков" се казва, че македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Според Ивайло Танчев от Национално сдружение "Традиция" едно от доказателствата, че в Северна Македония се говори български е карта, изработена от дипломата д-р Тодор Недков, съобщи bTV. От нея става ясно, че на тази територия, която тогава все още е била в пределите на Османската империя през 1902 - 1907 г., 65% от населението е било българско. Имало е 1870 български училища с над 78 хил. ученици.

Той показа и свидетелство за завършен клас от Костур. От него се вижда какви предмети са изучавали децата там през 1897 г. и какви езици - френски, турски и български език. Никъде няма македонски език, уточни Танчев.

Македонски език няма, това е изкуствено създаден език преди 70 г., категоричен е представителят на Национално сдружение "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
9
 
! Отговори
Не им е лесно... преди 3 години
Северномакетата ако продължават в същия дух нема да говорят ни български, ни българо-западнобалкански... Ами официален албански....
109
5
 
11
 
! Отговори
Тито преди 3 години
А още по-смешно е как сега има сръбски хърватски и черногорски, като няма никаква разлика.
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Езикът им не е северномакедонски,а южнобалкански. Разплакани македонципо български форуми -- нова темав българския фолклор.
107
6
 
6
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Голяма политическа грешка е да се признава Северна македония и Косово.
106
4
 
4
 
! Отговори
Северозападен език преди 3 години
На какъв език се говори в македония? На българо-сръбски, с албанско-гръцки акцент)))
105
4
 
8
 
! Отговори
Ален Делон преди 3 години
В Америка на американски ли говорят ? А в Австрия на австрийски?
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей македонче, не се занимавайда си измисляш македонски език!Направо почвай да учиш сръбски.Хърватите се отказаха от сърбо-хърватския и вече си имат хърватски, босненците също.Само македонците като слугинчетаизгонени от господаря си плачатза Сърбия и Югославия.
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакедонацТи пишеш на сръбски или югославски, а не е македонски.
102
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
лично на мен не ми дреме на какъв език говорят северомакедонските северомакедонци..Моят език е БЪЛГАРСКИ.А ония,...е..макета са все пак-дървени глави.Но да знаете,че заради мерака на Русия да има тая държавица и ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИЯ МЕРАК на ЕС да не "пуснат" "С.М." на Москва,ПАК ЩЕ БЪДЕМ ПРЕЦАКАНИ!!Нашия слугинаж ще клекне пред всяка "депеша" от Съюза въпреки,че сега крещят патриотични лозунги и развяват българското знаме..."Житие и битие българско"..
101
3
 
11
 
! Отговори
Граничен спор преди 3 години
Абе, аз не мисля, че албанците дълго ще ги траят тези сръбски *** да се правят на северни македонци и да им развалят пътя към Европа и Обединена Албания.Ще ми реват после на границата, че дядо им бил чист българин и искат български паспорт и убежище.То по-добре с албанци да граничим, отколкото с ренегати родоотстъпници!!!
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българин да се наричампърва гордост е за мене.А македонците не са секласирали.Може би в някой друг живот -- разбираш ме перфектно като ти пиша на български нали?
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бавно мислещи *** Така е, македонец това е комунистически фашист.
98
3
 
7
 
! Отговори
Герои като Левски преди 3 години
До Георги ДимитровГеорги Димитров спасява България и Македония от немците, Англия и САЩ. Благоев се е опитал но царя не го слуша и България губи Македония, Добруджа и Тракия.
97
3
 
6
 
! Отговори
една от всички преди 3 години
Дайте си ни територията е изконно Българска земя Вие се определяте както желаете
96
4
 
5
 
! Отговори
Лайноедци преди 3 години
Със питане позоваване на Путин макетата на майка си в кутката ще се наврат.Бензиностанцията на джуджето фалира и по-скоро то ще те обере, отколкото да ти подаде фъндък.Ама ще им погледаме още малко сеира на Коминтерновската тройка, докато плувнат в лай.. до шия и почнат да си ядат!
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С кражби на българска историяв ес няма да влезете. Не си праветеилюзии. Както си сменихте иметона държавата може да си сменитеоще много неща. На практика можетеда си измисляте само нови думички и да ги включвате в речника си.За всичко друго ще трябва да плащате.
94
13
 
6
 
! Отговори
бавно мислещи бугари преди 3 години
защо нарекохте Димитровград на македонеца Георги Димитров, който ви удрв по тъпите манерки да признавате македонско малцинство и да учите децата си на македонски език, дори му издигнахте мавзолей?Защо нарекохте Благоевград на Димитър Благоев, който най -срамно зачви в Народното събранич че е МАКЕДОНЕЦ?Защо карате децата да изучават националния предател Никола Вапцаров, който с оръжие в ръка се бореше за унищожаване на България и самият той се наричаше македонец?Защото сте прооости бхугари!
93
4
 
8
 
! Отговори
СърбоРоби преди 3 години
Когато на земята на сегашна Сев.Македония българите и архиепископ български Св.Климент са пишели и славели господ на български,то от сръбска държава и помен нямало.Чак през 1217 сърбите правят независима държава със собствена църкваlКак се гаври историята със сев.македонци,които са забравили, че са българи, т.е. старши и висши спрямо сърбите,а сега им се кланят.Затова сърбите 100г. упорстват, да направят от великите мак.българи- безродни мулета,с история от 1944г.Вземи му историята=НаправиГоРоб
92
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакедонацТо и Александър Македонски уж беше ваш,но гърците ви се озъбиха и свихте знамената.Македония не е държава,а територия,както Тракия,Мизия,Добруджа...Кой ще си заплюе територията и ще я нарече държава си е негова и на кукловодите работа.Но езикът не си даваме.Говорете на гръцки и албански.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разликата между бесарабски българин и македонец е , че първият ти обяснява на руски,че е българин,а вторият на български,че не е:)