Български или македонски – на какъв език се говори в Северна Македония?

Експертите са категорични - македонски език няма
12 май 2020 17:07, Нели Христова
153
Български или македонски – на какъв език се говори в Северна Македония?
Снимка: БГНЕС

Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма. Това обяви преди дни зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов след представянето на книгата "За официалния език на Република Северна Македония" - даваща обоснован текст за официалния език на западната ни съседка.

Още по темата

Скопие веднага реагира на това изказване и излезе с официална позиция. В позицията на Института "Кръсте Мисирков" се казва, че македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Според Ивайло Танчев от Национално сдружение "Традиция" едно от доказателствата, че в Северна Македония се говори български е карта, изработена от дипломата д-р Тодор Недков, съобщи bTV. От нея става ясно, че на тази територия, която тогава все още е била в пределите на Османската империя през 1902 - 1907 г., 65% от населението е било българско. Имало е 1870 български училища с над 78 хил. ученици.

Той показа и свидетелство за завършен клас от Костур. От него се вижда какви предмети са изучавали децата там през 1897 г. и какви езици - френски, турски и български език. Никъде няма македонски език, уточни Танчев.

Македонски език няма, това е изкуствено създаден език преди 70 г., категоричен е представителят на Национално сдружение "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MakedonИменно, Климент Охридски е българин както и другите макета.
69
5
 
17
 
! Отговори
Българско присъствие преди 3 години
Абе, защо не вървят българските телевизии по северо-македонския ефир. Това ли е добросъседството - сребски може, българските са забранени.Каракачанов и Валерката какво се ослушват. Скопяните тръпнат да си припомнят истинската българска езикова норма. 100 години се опитват да ги накарат да я забравят!
68
4
 
10
 
! Отговори
мунчо преди 3 години
В крайна сметка, името на един език е политическо решение на хората, които го говорят. Езикът е общо взето диалект обявен за език. Стига вече с тези дребнави разправии. Езиците се развиват непрекъснато. Не знам за вас, но аз като слушам да говорят хора от Северна Македония не им разбирам всичко. За мен това вече е друг език - най-близкия до книжовния български. Какво е било преди 100 години няма голямо значение.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринАлбанците ще си върнат Косово и Южна Сърбия и ще ни отстъпят Южна Албания за да излезем на средиземно море.
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога македонците ще разберат,че са българи?Аз това не мога да разбера!Защо си кръстиха държавата Северна Македония,като трябваше да я кръстят Югозападна България?
65
2
 
5
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Много правилно
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Защо признавате албански или и албанският е северен македонски. Дори македонски не е едно и съшо със северен македонски или сега ще кажетем че и северният македонски е пак македонски и българският е македонски и всичко е македонско.
63
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Сан Стефанска България - Мизия, Тракия, Македония, от Онгъла до Мраморно море, от Дунав до Бяло море и от Черно море до Драч - това е!
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64В западна България и северна Македония е леп и млеко. В източна България е хляп и мляко.
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Можеш ли да покажеш поне една книга на "македонски" от края на 19 век, че да разберем какво и защо са горили в София? Можеш ли да покажеш поне един учебник по македонски език, по който са учили македончетата в училищата до 1944 г.?Давай, да видим тези чудесии!После ни обясни защо превеждате стиховете на Вапцаров - той нали е македонец и е писал на вечния македонски език?
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има австрийски език или източно германски и западно германски,то тогава нека има и северно македонски.
59
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук възниква въпроса защо будната македонска имиграция в софия от края на 19 и началото на 20 век,че и по-късно се е сблъсквала с българската пропаганда.защо са горени и унищожавани книги на македонски,прокламиращи независима и свободна македония на пъпа на софия...или и това ще кажете,че не знаете!
58
3
 
4
 
! Отговори
Македонска наденица преди 3 години
Нема по-северна от Северна Македония..
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да допускаме националният идеал да умре!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимендаже в някои аспекти хърватския е по-разбираем от сръбския!
55
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами вие това направете и ще стане страшно.я покажете архивни снимки след балканските войни и псв когато софия е един преобладаващо македонски град и как тези македонци в центъра на столицата издигат плакати-македония на македонците и свобода за македония!и как в софия са създадени и отпечатани от местната македонска имиграция едни от първите книги и учебници на македонски.и в крайна сметка да не се окаже,че македонският език е създаден в софия!или ще кажете,че и това не знаете!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Млеко е и на српски и няма общо с комунисти.
53
3
 
10
 
! Отговори
Кво ви пука ,бе.. преди 3 години
"Кажи му Аго---та да му е драго"!КАЖЕТЕ ИМ ЧЕ ЕЗИКА Е "МАКЕДОНСКИ" , ПА НИЕ СИ ЗНАЕМЕ КЪВ Е..ХА,ХА,ХААААААААА..АБЕ , ЗАНИМАВАТЕ СЕ С ГЛУПОСТИ.....КАТО МАЛКИТЕ ДЕЦА!ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е АКЪЛА..... ??!
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворете архивите бе сеяндурските учени. Там много добре ще видите на какъв език са писали дедите ни. Там пише ХЛЕБЪ МЛЕКО Така изписват и днес думите в Македония. Само те са запазили автентичният Български език. След 1945 години каскетите измениха езика по заповед на Сталин. От ХЛЕБЪ го изписаха ХЛЯБ от МЛЕКО стана МЛЯКО така езика ни го преработиха. Македонският език е Старо Българският. Никъде в архивите не пише Македонски език. Такъв език няма.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами ти случайно да си чул за католицизъм и православие и източна и западна римска империя.виж сега сърбите могат да говорят каквото си искат,истината е,че славянските говори в македония са се развивали десетилетия дори векове преди тук на балканите да се появят някакви си прабългари!