Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса

Ситуацията с COVID-19 в Белград е критична, заяви Вучич
Обновена: 8 юли 2020 08:43 | 8 юли 2020 06:12, Елка Василева
100
Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса
Снимка: БГНЕС

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Около 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса.

Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.

Още по темата

На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи.

Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.

Протестът започна малко след като сръбският президент направи обръщение по националната телевизия и представи ситуацията с коронавируса в страната и по-конкретно в столицата като драматична, отбелязва ДПА.

В Белград ще бъде въведен полицейски час за първи път от началото на май, съобщи Вучич. Той подчерта, че "всички болници в (сръбската столица) са почти пълни. Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши."

Вчера бе съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа - най-много за едно денонощие от началото на пандемията. Новите заразени са 299 при средно между 250 и 350 за изминалата седмица.

Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.

Активните случаи в страната вчера бяха малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.

От днес в Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.

Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите,както и много българи са POБИ НА ГЛУПOCTA И ИНАТА СИ.Факт!
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктора дето почина от спешна помощ в София нямаше заболявания,така че не само хронично болни ***.Онзи от къмпинг Градина софиянец и той даже още по-млад и почина,и той нямаше заболявания.Трябва хигиена миене на ръце и да не се пипат очи,уста,нос или кървящи рани преди ***!Обаче кихне ли някой наблизо без маска....край!
27
0
 
3
 
! Отговори
?/?/ преди 3 години
До Анонимен24 отговори на въпроса ти.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Как прецени че "братята" срби нямат робски манталитет?Минаваха между капките, сега вече не минават, сърбите никой не ги обича на Балканите освен нас, пародия нали?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Tъпи са...Да , българите сме *** народ Търпим всичко
24
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
До Анонимен23 отговори на въпроса ти.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите не са горд народ а вироглав.Усетят ли здравата ръка,са бетер стадо.За клякането,клекнаха но първо ядоха дървото много.Стана като в лафа :"целуни ръка на време,да не лижеш дупе на колене".
22
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото сърбите нямат робски манталитет като нас Ние като видим полицаи и се дърпаме настрани Кога у нас ще видите запалени патрулки ?
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До /?/?За кое имат топки сърбите?За това че винаги ядат пердаха ли?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Днес си пазят леба, ако не си разбрал, пускат статии с леко провокативно съдържание но гледат да не се еб ават с Вожда!Иначе са си типичните ***, Слави колкото и да не го харесвам, песента за тулупа е точно в 10-ката
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ХемусДа така е затова сега всеки втори е с рак от Чернобил,но не подценявай интернета!Интернета в днешно време може да свали правителство.Тези социални мрежи ги четат хора и докладват на властта какво се пише,затова сърбите въвеждат мерки.Явно повечето ги искат там,а по-малко се бунтуват.Социалните мрежи са съвременен непрекъснат референдум по цял свят.
18
8
 
8
 
! Отговори
/?/? преди 3 години
До АнонименБратя сме по кръв със сърбите, но сърбите имат топки, за разлика от българите...
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес.бг защо не показахте клипчето на Христо Иванов в сараите на Доган? Да не ви финансира Пеевски ?
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насила с ограничения не става а всеки трябва да спазва хигиена и да не се навира в другия.Има обаче цветни и те не спазват нищо.От тях най-много се разпространява заразата и от другите дето не вярват.Целта е плавно да се заразим,а не всички едновременно.Без съмнение заразата е неизбежна и няма да остане някой да не се зарази.Болниците и лекарите обаче няма да смогнат ако всички се разболеят в миг.
15
3
 
10
 
! Отговори
Хайде стига вече! преди 3 години
Не са ми любимци сърбите, но ги поздравявам! А тука - отгоре кажат "Еее", ние отговаряме "Бее". Здрави, прави хора, стоят "карантинирани" вкъщи. Кой ще работи, когато всички се озовем в графата "носители" или "заразени"?Хайде, мили ЕС, давай милиардите, че не се издържа вече!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Вирус има но хората които умират си имат предишни заболявания.Спомням си навремето, дясното ми стъпало се беше подуло докато спя, бях станал като от Марвел :)Баща ми се паникьоса, отидохме в болница, какво да кажа....лудница.Лекаря ми каза - движеш ли се...хахах.Затова си правя една голяма разходка отвреме на време, че ще стана извънземен...:) Като се има напредвид че не съм от хората предразпложени към затлъстяване.
13
8
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Като мина чернобилската радиация,да не би да се покрихте бе!?Бяхте си на улицата,на море,на планина,нагоре надолу,понеже нямаше интернет да ви облъчва ежеминутно!Познавам хора уж с 'хиляда' болести,брех ще живеят с орлите да тормозят праведните
12
13
 
8
 
! Отговори
акуд преди 3 години
До Анонимен 13тея нищо гордо няма в тях, правят всичко което им нареди кремъл, тук също има такива горди хора, казват се селяни
11
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но това все пак са сърби - горд народ с достойнство, който не клекна дори пред бомбите на НАТО.А не наведени ганчовски овчелюди със свалени ***, които се кланят на всеки, който даде няколко пачки.
10
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата са много прости - вирус има,разпространява се бързо и има относително тежко протичане при някои хора.Българина също е прocт и без елементарна хигиена.Лошото е,че тоягата няма да сработи този път и единствения изход е око да види,ръка да пипне.Хубавото е,че България е голяма и има много пустеещи села в които разумния човек може да потърси спасение и по този начин да ги облагороди,да се раздвижи малко и да заживее по-здравословно докато вируса се поизчисти в градовете.