Как обещанието за по-добър живот на бежанците в Гърция се превърна в кошмар

Те бяха принудени да напуснат лагерите по островите, но къде са сега?
23 юли 2020 19:33, Нели Христова
34
Как обещанието за по-добър живот на бежанците в Гърция се превърна в кошмар
Снимка: БГНЕС

Единственият бежански лагер в Атина се намира само на миля от Акропола. Властите описват Елеонас като модел за прием на хора, търсещи подслон. Той предлага прилични условия за живот и "ефикасността на часовник". И на пръв поглед е така - кабините за настаняване са цветни, разположени от двете страни на бетонни пътеки. Елеонас е построен върху някогашна пустош край Свещения път - най-старият път на Гърция. Той отвори врати през 2015 година, а задачата му бе да даде на бежанците комфорт в разгара на бежанската криза. Ала в бързината да преместят достатъчно бежанци, живели в претъпканите лагери на Лесбос, властите превърнаха футболната площадка на съоръжението в палатков лагер. Той и до днес е синоним на отчаяние.

"Тук, в тези найлонови палатки, живеем 30 семейства. Нямаме електричество и е много, много горещо", разказва бащата на 4 деца Мурат Шахи пред The Guardian.

Той обяснява как жителите на палатковия лагер всеки ден търсят къде да се скрият от жаркото слънце. "Казаха ни да напуснем Мория, спряха банковите ни карти. Но аз нямам работа, не говоря и гръцки. Как ще си намеря дом?", пита бежанецът.

Бившят учител едва успява да спи вечер, тъй като се притеснява как ще изхранва четирите си деца. "Ако се върна в Афганистан ще ме убият. Тръгнах на това пътешествие, за да открия по-добър живот. В Мория беше зле, но след това ме преместиха на място, където дори не ни дават закуска, нито обяд. Защо? Аз съм човешко същество с чувства", казва Мурат.

В съседната тента живее Мобин Азими, който пристига в Елеонас от Лесбос с жена си и двете си деца. Той казва, че храната е проблем, защото никога няма достатъчно. Вечер жените се опитвали да готвят върху запалени пръчки и теракотени тухли. "В Мория имахме електричество, но тук е трудно да се готви. Аз мога да контролирам глада си, но какво казваш на дете, което не може", пита майсторът на мебели.

Подобна е гледката и в други центрове, които се намират в покрайнините на гръцката столица. След като получават убежище, на бежанците им се казва "да се грижат за себе си".

"Когато получиш синя карта за защитен бежанец всичко спира", казва Азими, който прекарва седмици в търсене на апартамент под наем в Атина.

"Другите хора в Елеонас, които дори нямат статут на бежанци, живеят във фургоните, в които има електричество и климатик. Лудост е, че те имат по-добри условия от нас. Да, в Мория постоянно имаше конфликти, тук има мир, но животът е толкова труден", допълва Азими.

Фактът, че бежанците бяха принудени да напуснат островите от дясноцентристкото управление, което се опитва да ограничи натиска над препълнените лагери, доведе до сериозни притеснения. Доброволци, които работят с бежанците разказват, че те са гладни и дехидратирани. А в момента Гърция е председател на Съвета на Европа - водеща организация в областта на правата на човека.

Около 11 хил. души, които имат статут на бежанци, са били помолени да напуснат лагерите, апартаментите и хотелите, които обитават на островите по схемата "Естия", ръководена от агенцията на ООН за бежанците. Така семействата се озоваха по улиците на Атина, събирайки се на сянка под черниците на площад "Виктория". Според критиците миграционната система в Гърция просто не работи.

"Проблемът е, че няма система, която да бъде разклатена. Тя е толкова неорганизирана, толкова нефункционална, като че ли се опитвате да рестартирате счупен компютър", казва Лефтерис Папагинякис, бивш заместник-кмет на Атина, който помогна за създаването на Елеонас. "Така че тези бедни хора, които би трябвало да бъдат интегрирани отдавна, се оказват на улицата, обезпечени щети в система, чието решение ще бъде да ги преместят от един лагер в друг, преди да бъдат преместени отново".

Само това лято близо 1600 бежанци са пристигнали от Лесбос в Атина.

Сред тях е Сомайе Хашеми, която пристига в Шисто от площад "Виктория" с мъжа си и дъщеря си: "Тук е много тясно, много семейства на едно място сме. Но нас ни настаниха в киносалона, а не в палатка. Сега спим на земята, но се притесняваме за бъдещето си. Нямаме номер за данъци, нито банкова сметка. Не говорим езика. Как ще си намерим дом", разказва тя.

Според експертите това, което правителството цели е да извади бежанците от лагерите, след това от системата и накрая "учтиво да ги изтласкат извън Гърция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
Ники321 преди 3 години
Идват да завладяват, а ние ги посрещаме с отворени обятия. Това е армия от млади мъже, които ще колят наред. Влизат необезпокоявани на чужда територия, Бог да ни пази.
29
0
 
14
 
! Отговори
ми, преди 3 години
Хотелите на Дубай ги чакат с отворени обятия.Ще ги подслонят и нахранят,да тръгват натам към своите.
28
0
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Я да изчезвате с 200 от Европа. Никой не ви е длъжен, канил или иска!Отивайте в пустинята!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме номер за данъци, нито банкова сметка. Не говорим езика. Как ще си намерим дом", разказва тя.Това са въпроси, върху които е трябвало да се мисли преди да тръгнеш
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегом в къщи шибeци! Никой не ви иска тука.
25
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не емигрират в ОАЕ например? Или пък в Катар? Щото там за кражба например режат ръце. Е това е. Да им дадели. Да им пуснели ток. Трябвало дабъдат интегрирани. ЗАЩО? ЕСЕКИ пресякъл незаконно чужда държавна граница е престъпник. За ИСТИНСКИ нуждаещите се от закрила хора си има летища, пристанища с ГКПП. Никакви бежанци не са. Най- обикновени престъпници.
24
1
 
30
 
! Отговори
сервитьор преди 3 години
"... дори не ни дават закуска, нито обяд...."е'аси, и на мене никой не ми дава ни закуска ни обяд. По зле съм от бежанец. Купувам си ги сам.И тия трябва да им се сменя чипа !
23
1
 
1
 
! Отговори
Да гу знаите преди 3 години
На България и трябва един Кромуел
22
1
 
20
 
! Отговори
ЧЕ преди 3 години
Странно вместо пара-зит излязоха звездички, пускам пак:Нека се мъчат, нека си измират ... диви и примитивни мюсюлмани ... да си ходят по бантустаните ... отвратителни ПАРА-ЗИТИ !
21
1
 
11
 
! Отговори
ЧЕ преди 3 години
Нека се мъчат, нека си измират ... диви и примитивни мюсюлмани ... да си ходят по бантустаните ... отвратителни *** !
20
1
 
42
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Т.нар " бежанци" да си ходят в държави, изповядващи исляма, а не да са на Балканите и в Европа. Не са добре дошли. Никой от европейците не им е длъжен с нещо.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да застрелят Предателя- *** Борисов.. А после като хванат такива Арабски башибозуци- бежанци, нагъзват ги. Докарват един африкански слон да им пукне занниците и ги пускат да бягат към Турция с разпрании гъззове.... И като приближат границата- куршуми по башибозуците.. Хем при пращаме при техния бог- аллах, хем и се отърваваме от няколко башибозука.. И няма след няколко дни да тръгнат пак да нападат България..
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачанов е ПРЕДАТЕЛ.. Още като стана министър, трябваше да СЪБОРИ Ислямската джамия в центъра на СОфия пред ЦУМ, както събориха Мавзолея.... Трябваше да е ЗАКРИЛ и съборил- "" Агенцията за бежанци"' с която араби и турци прехвърлят ислямисти да завземат БЪлгария.. НЕ ни трябва ограда на турската граница, щото турците прехвърлят хора чрез тая агенция и оградата не ги спира.. Всички други партии може да тръгнат из България, да обикалят и да казват да хората какво правят Борисов и Каракачанов.
17
5
 
2
 
! Отговори
Слава на Кромуел преди 3 години
На великият човек за мен е Кромуел,вярващ,смирен,справедлив.Ако хората бяха като него,светът щеше да е рай.Да се свети името му
16
0
 
12
 
! Отговори
Кромуел преди 3 години
Някой-и хора ни ги,пробутаха,да живеят като кър-лежи,пиявици
15
1
 
25
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
НЯКОЙ ДА ГИ Е КАНИЛ ТАМ...??!НЯКОЙ НЕЩО ДА ИМ Е ОБЕЩАВАЛ...??!НАЛИ АСАД И РУСНАЦИТЕ ПОБЕДИХА И ВОЙНАТА СВЪРШИ??!АМИ ДА СЕ ВЪРНАТ ПАК ТАМ....!РУСНАЦИТЕ ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЗА ТЯХ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА
14
0
 
34
 
! Отговори
Мне преди 3 години
Никой нищо не им е обещавал. 90% от тях тръгват, защото си мислят, че Европа ще ги приеме с отворени обятия и изхранва тях и 10-те им деца и безплатно. И за това си е виновна Европа.
13
0
 
27
 
! Отговори
Марк -о Поло преди 3 години
кой от къде ,обрат-но,Европ.не е тюрбанска държава,сюрии не же-лае-м-
12
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Афганистан с коя държава е във война? Осведомете ме, че нещо не ми е ясно!
11
2
 
49
 
! Отговори
Handel преди 3 години
DW, нали? Само не стана ясно кой им е обещавал по-добър живот? И като не им харесва защо не се върнат там откъдето са тръгнали?