Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?

Тя е била засечена от гръцки хеликоптер
15 авг 2020 17:44, Нели Христова
141
Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?
Снимка: БГНЕС

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция", отбелязва БТА.

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е гърците да напуснат Балканите и да се завърнат по родните си места в Етиопия, Чад, Судан, Сахара, Финикия и Нигерия.
81
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те българите да са благодарни на ердоган,че не се е обърнал срещу тях,че направо не ги виждам...само за 1 час и турската армия победоносно развява турския флаг в центъра на софия...
80
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?
79
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Време е да нападнем Турция и да си върнем Истанбул"Хвала! Че той кога е бил ваш?
78
19
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 3 години
Време е да нападнем Турция и да си върнем Истанбул, ще ги смажем за няколко дни и ще ги изгоним в Анадола! България е най-могъщата държава на Балканите!
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахил е роден във гр. Виница, днешна Македония, тоест България. Скорошни археологически разкопки го доказаха. Други въпроси, дрогарю псевдо-квази изторик?
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вселената се върти около българите!
75
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това че българите са хуноазиатци е ново достижение в сферата на ненаучната фантастика."Очевидно имаш своя собствена теория за произхода на българите? Разкажи я тук, че имам нужда да се посмея на още нещо. Те учените са го казали отдавна. Цял свят знае, че пра-българите са племена от азиатските степи, само християно-фашизоидните Ганчовци си мислят, че българите идват от Луната, богоизбран някакъв народ са и целият свят води някакъв таен заговор срещу българите.
74
5
 
12
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
НИЕ ГЪРЦИТЕ ИЗОБРЕТИХМЕ МЪЖКАТА ЛЮБОВ, НО ЛОШИЯТ ХАН КРУМ НЕ БЕШЕ СЪГЛАСЕН НА ПОДОБНИ ИЗВРАЩЕНИЯ И НИ РАЗТУРИ ЖЕНДЪР СЕДЯНКАТА НА ШИМЕЙЛИ.
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"коя е майка му, кой е баща му и да си дадеш ясна сметка, че няма как да е азиатец хуно-българин."Това че българите са хуноазиатци е ново достижение в сферата на ненаучната фантастика. Кандидатствай за Пулицър и Нобел едновременно. Но коя е *** всички знаем. ;-) Недоволни няма.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подводницата не е потопена, защото е менте. Това е турската " жълта подводница" за туристиИстинските подводници в Турция са НАТО -вски.
71
4
 
17
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 3 години
Вселената и гръцката наглост са безкрайни. За първото не съм съвсем сигурен.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тия тълкувания ала дяволът евангелието ще ги пробутваш на баба ти. Тука си никой и познанията ти са жалки. Смееешник. И лъжец де."Твоето са тълкувания от въпросния сорт. При мен са силно подкрепени логически знания. А при теб са просто празни приказки. Ти въобще ако можеше да мислиш, щеше да прочетеш за Ахил, къде е роден, коя е майка му, кой е баща му и да си дадеш ясна сметка, че няма как да е азиатец хуно-българин.
69
6
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Въпро - защо още не е потопена??
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноIkonomicheski vodi se otnasqt za osnovnata teritoriya na durjavite a ne za ostrovite,ostrovite ne vlizat v tazi grafa,ostrovite nqmat ikonomicheski vodi
67
8
 
16
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Грък е синоним на невежество, подлост, лукавство, наглост и алчност. 5 в 1. Такива сме ние църните етиопци. Фарисеи и финикийски мошеници.
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Натовският адвокат, ще обясниш ли на обикновените хора какво тогава"Много неща получаваш. Получаваш това, че не си страна която да бъде нападната от цялото НАТО, при евентуална гръцка провокация. Или румънска или сръбска. Получаваш опазване на международния мир и сигурност. Това, че страни членки на НАТО са го прецакали самостоятелно е съвсем друга тема, но ако не са те, ще са други. Получаваш сигурност на гражданско придвижване, плаване, въздухоплаване. И защита от нападение от други страни.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОртTeritorialnite vodi v cql svqt sa 6 mili no vizantiycite edinstveno si mislqt che sa 12 mili,nali sa mnogo otvoreni
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След като падне Гърция, накъде мислите, че ще се насочат наглите турчета?"Aми на юг естествено. За да доизгонят наглите гърчета поне до южна сахара откъдето са дошли. Още въпроси?
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** юе го ядат имат много врагове вече.Днес да си турчин е опасно......