Турция с енергийно откритие в Черно море

Ердоган обещава "нова ера"
19 авг 2020 20:20, Красимир Ангелов
74
Турция с енергийно откритие в Черно море
Снимка: БГНЕС

Турция направи енергийно откритие в Черно море, като най-вероятно става дума за природен газ, заявиха в сряда двама пряко познати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg. 

Двамата източници споделиха информацията, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща на турците "добри новини" в петък, които ще доведат до нова ера за нацията. 

Той също се закле да продължи да прави енергийни проучвания в оспорвани средиземноморски води, което предизвика конфронтации с Европейския съюз, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Кабинетът на президента отказа коментар по въпроса.

Турският лидер не уточни какво възнамерява да обяви след два дни, но по време на речта му лирата увеличи стойността си с 0,9% спрямо долара, а индексът Borsa Istanbul 100 Index се повиши с 2%. 

Акциите на рафинерията Turkiye Petrol Rafinerileri (Tupras) и на петрохимическия производител Petkim Petrokimya Holding поскъпнаха съответно с 8.1% и 9.9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До37А на теб малакалюб 11000 км крайбрежие не ти ли стигнаха,че и за турското ламтиш?
34
10
 
10
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Алдуин,На тебе около 3000км. средиземноморско крайбрежие на Турция не ти ли стигнаха, че за гръцките острови си почнал да ламтиш? Като не ти харесва студа зимата в България, прав ти път към Турция. На тези 3000км. км крайбрежие толкова ли не можеш да си намериш място. Това труците все ви е малко!
33
12
 
11
 
! Отговори
Do 21 преди 3 години
Турция от много години е на ръба да фалира. Турската лира се срина и икономиката варви надолу от години. Големи фирми напуснаха страната и ако Ердоган продължава с тази политика съвсем ще ударят дъното.
32
0
 
2
 
! Отговори
До Ристьо Ристев преди 3 години
Я виж преди 5 години колко е било. Или си представящ такава генерална промяна като по филмите.
31
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ОхххГермапия миналата година има 13,8% от тока на атом и 24,4 на въглища...Други заблуждаващи твърдения?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДиаблоОткрили са белите лентички, които и тук откриваме и се чудим какво са - трева ли са, пластмаса ли. А се оказала извънземна материя, която е много добра като енергиен източник.
29
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Баща ти за ссср ли казваше да се държим?! ... като плевнелиев.
28
5
 
7
 
! Отговори
Оххх преди 3 години
Нечетящи. Колко мислите, че е хоризонта на енергетиката почиваща върху изкопаеми горива? Нефта, газта и въглищата са ресурс, но по-скоро веществени. Германия преди няколко години се отказа от АЕЦ-те, ТЕЦ-овете. Тексас я удари с дизеловата криза. И с Брекзит. Но Китайците бичат здраво в Ел транспорта. За какво ви говори това? Не виждате по-далеч от носовете си. Омацани с петрол.
27
9
 
11
 
! Отговори
Диабло преди 3 години
Пуйките открили в черно море тоалетната хартия ( малко употребявана) .!.
26
3
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До откритие,тръба "Южен Поток" няма. Има тръба Турски Поток. Мошността на двете тръби е по 30млрд.м3 годишно. Това не е чак толкова много. Въпроса е към българските управници обаче- как този газопровод е изгоден за Турция, а за България не е. Пък и да не работи на пълна мощност- Газпром е богат, не е кой знае какъв проблем. Пък и като вигнат малко цената на газта в Русия, ще си избият загубата.
25
6
 
26
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Не се сравнявайте с Турция. Това е голяма грешка. Най-доброто нещо случило се на България е ЕС. Турция е бивша империя, а стратегически, погледни глобуса - 800 хил км2 точно в центъра на кълбото. Големите не дават на Германия да построи северен, а вие искате да дадат на България - южен. Не е виновен Бойко, който и да е на власт, държавата е пренебрежително малка и зависима. Разберете го и не лайте, а се дръжте здраво за ЕС.
24
1
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 5,Преди първата световна война населението по Западното крабрежие на п-в Мала Азия е било предимно гръцко. Гърците са искали да това крайбрежие да стане част от гръцката държава и заедно със някакви френски войски са воювали с турците, ама турците са ги изтласкали от грайбрежието. До островите обаче турците, по една или друга причина, не са стигнали. По-късно подписания мирен договор дава суверенитет на Турция над крайбрежието, а на Гърция над почти всички острови. Та затова е така.
23
8
 
3
 
! Отговори
Шибай Хелий 3 преди 3 години
То да имаш газ или нефт не е много добре. Ще ти донесат демокрация. Но с оглед податките, че ерата на изкопаемите горива си заминава /който чете между редовете последните няколко години знае това... / все едно Ердо да си купи мелница на 8 септември 1944 и да се хвали с това. Но малко хора го разбират това. Да отварят шампанското... опа те не пият... добре де ... ментовия чай.
22
2
 
4
 
! Отговори
откритие преди 3 години
Пробита е руската тръба на Южен паток американците доволни русначите печелят европейците купуват Боко обира лаврите.
21
4
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Колко време се мина откак Бойко би тъпана, че ще открият газово находище в наши териториални води? А накрая газ ще открие Турция. Само лош късмет ли е това?
20
4
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Лоша новина за Българската енергийна политика. Плиткоумно, страхливо и безотговорно отказаха Южен Поток.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАТЕ ПРЪДЛЬО ИЗГОНИ ФАНЦУЗИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НАХОДИЩА ЗА ДА ПРОКАРА ТУРСКАТА ТРЪБА
18
6
 
13
 
! Отговори
разликата преди 3 години
Турски стоки се продават в ЕС,а в турските магазини ги задължиха над 50% от продукцията да е турска,местно призводство,примамиха и руските туристи,които избягаха от България и сега турците им взимат парите,турски фирми извършат и строежи в Русия,турците(държавата) влага средства в турски фирми,при приватизацията в България,много от машините за производство са разграбени от турците,ЕС дава повече пари на Турция да се развива отколкото на България,а в България,управници рекетират българските фирми
17
14
 
14
 
! Отговори
Алдуин преди 3 години
Крайно време е Турция да си възвърне Кипър и Крит, както и поне половината от островите в Егейско море. Какви са тия гръцки островчета на 2 километра от Турското крайбрежие!? Да възвърнат островчета, че искам докато лирата е 20 стотинки да си взема къщичка оттам, че в България зимите не се търпят, а и отровиха всички почви и води с химикали.
16
2
 
8
 
! Отговори
до един преди мен преди 3 години
Прогонват малоазииските гърци, защото има опити за независимост и немалката всеоще Османска империя вижда в това опасност да ги пратят от където са дошли.