Заев: Разговорите между България и РС Македония няма да са публични караници

Все още напредък в преговорите няма
11 ное 2020 18:48, Нели Христова
63
Заев: Разговорите между България и РС Македония няма да са публични караници
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че имаме време до 17 ноември да намерим решение. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев след преговорите с българския премиер Бойко Борисов, които се състояха в София вчера.

Още по темата

„България е наш голям приятел, която е направила изключително много за нас. Ние искаме да намерим решение и в този момент работим максимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, особено, в социалните мрежи. Да не се излива гняв един срещу друг, защото ние сме приятели с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало“, каза още Заев на пресконференция в правителството.

„Опитът ми от преговорите с Гърция показва, че истинското решение е, когато и двете страни излязат победители. Засега не сме стигнали до този момент в преговорите с България, ще продължим да разговаряме, но не чрез публични караници. Ще информираме по същество, но няма да правим шоу“, заяви македонският премиер.

Той смята, че тупането в гърдите е привлекателно, но не увеличава шанса за решение.

“Вчера имахме конструктивни преговори в София за гарантирането на европейско бъдеще. Все още не сме постигнали съгласие, но има условия. Знам, че тупането по гърдите е атрактивно, но ние няма да правим това. Заедно може да намерим решение”, каза още Зоран Заев и поясни, че България не оспорва тяхната идентичност и обеща в близко време да се проведе съвместното заседание на Междуправителствената комисия, както вчера поиска вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Македонската идентичност е гордост и ще остане такава. Няма да правим националистически спектакъл по този въпрос“, обеща Заев.

Според него нашите ясни позиции са да продължим да работим с България. Той очаква разговорите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември, когато трябва да се състои отложената с една седмица среща на министрите на външните работи на страните-членки от ЕС. Хубаво е да се постигне тогава решение, ако ли не остава възможност през декември, добави македонският премиер.

„Искаме да намерим решение. Разбира се г-н Каракачанов прекара значителна част от разговорите с македонската делегация вчера. Вярвам, че от тези разговори има приятелска атмосфера, с всички подробности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да защитават своите национални интереси и да оправдават своите политики. Но това, което е също толкова важно, и двете страни са длъжни да гарантират европейското бъдеще на региона и да защитят приятелството между тях“, каза Заев, без да дава повече подробности за разговорите.

„Много е важно като съседни и приятелски държави да вървим заедно по пътя към ЕС, подкрепяйки се взаимно, защото само тогава ще донесем напредък на всички наши граждани, което е нашата основна задача като политици“, смята македонският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Арогантността на югославския *** Заев достига астромически пропорции. Вероятно, защото знае, че Бойко е мека Мара и все гледа потупване по рамото и погалване по темето от Антихристиянския, Антиевропейски и Анти-Български Елит в Брюксел. Заев си развява коня, газейки историята, интегритета и суверенноста на България и Българите, но Бойко вика "Нема страшно, Ше се разбЕреме, фрау Меркел, аз съм международник и сичко Ше е на 6!". Заев, като типичен мръcник, подушва тази слабост. Това е то!
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацизъм-изтребление на евреи,Болшевиъм=комунизъм-изтребление на враговете на народаЮгокоминтерновски сръбско-руски АНТИбългарски македонизъм-ИЗТРЕБЛЕНИЕ и ПОРУГАВАНЕ на ВСИЧКО БЪЛГАРСКО,фалшификация на Българска история,унищожаване на ВОЕННИ гробища с български войници,Поругаване на Църковни паметници и на тая основа изграждане на идентитетс претенции към хора и земя в България!С една дума българите са евреите на македонистите-изтребиха и прогониха ги!
30
2
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно Заев продължава да си мисли че като потупва Борисов по гърба всичко ще се оправи. Забравя че над Борисов са над виснала заплаха за затвор заради корупция, та едва ли ще има смелостта да го подведат и за предателство. Македонците трябва да си сменят учебниците относно историята, езика и отношението към българите. Затова ще им трябват години.
29
1
 
17
 
! Отговори
Криве Макаронески преди 3 години
На женскиот пазар у Скопие най се търсят кривите макарони. С тях северните мънкедони хранят децата си и наблюдават фазите и дейността на ЕС.
28
1
 
20
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 3 години
Великиот македонски политичар Зоран Заевски со кротце со благо и со малце ВЕТО да си оди у Скопие. Айде чао.
27
4
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Като ви писах преди седмица, че тоя ще дойде да лъже и да маже вие ми цъкахте минуси. И квА стана тя - сладки приказки, ала бала, потупване по рамото, дружба от векове за векове и прочие небивалици. Оставаше само да се цАливат в стил Брежнев и Живков и пародията щеше да е пълна. Тоя е мазен като гол охльов, а наш Байчо обича да го четкат, та май ще им простим и ще запишем поредната ни дипломатическа импотентност в българската история. Дано Божидар Димитров не гледа, че няма да намери покой.
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готин е Зоран Заев. Той е от тези македонски политици, които са с разсъдъка си, но явно все още не може да надделее над останалите. Трябват още усилия в преговорите.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли пале родено 2018 година ще ни иска историята? То не е абсурдно то е смешно.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албания в ЕС северномакедонците извън ЕС.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаха да са със Сърбия, сега да си сърбат каквото са си надробили.
22
1
 
19
 
! Отговори
Зайо Подлецът преди 3 години
Заев говори за болки и стремежи от тяхна и наша страна.... Шшшш, алоуууу мазньоч, болки имате само вие от гузната съвест, и стремеж към нещо което не заслужавате и няма да получите съответно. А нашият стремеж е да не ви виждаме и да не се занимаваме с вас докато не си припомните че сте българи. Толкоз за празните думи на мазния Заев.
21
3
 
6
 
! Отговори
До до 24 преди 3 години
Ти нямаш грам акъл!!!
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви далавери ще се правят та няма да са публични
19
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24да направо си личи на кой колко му е акъла,повече няма какво да коментирам
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдебните дела на ОМО Илинден в ЕС не вещаят нищо добро за България
17
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оливерда ти определено си изключително ***,жалко че 80% от българите са точно такива като теб
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искаме никаква северна македония бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора
15
4
 
9
 
! Отговори
Маке терикат преди 3 години
Шушу - мушу къща разваля!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отказват се от македонизма, македонски език, македонско малцинство и македонска история и ги одобряваме на момента като Северна Македония нали като държава от географската област Македония а не нация.
13
1
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
И аз съм българче, обичам наш'те планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене!