Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция

Вече няколко семейства сложиха край на живота си със сходен мотив
Обновена: 14 ное 2020 12:20 | 14 ное 2020 12:15, Петя Славова
143
Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция
Снимка: БГНЕС


В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив - недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV, цитирана от "Дойче Веле".

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг" (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество - поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи. "Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай", казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега - само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията "Хляб за всички".

На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре."

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: "В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия - едни от най-евтините хранителни продукти - се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края." Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: бедностТурциянедоимък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринВече ти го казаха. Цифрите ти са сгрешени.Защо ли така? М?
100
2
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Преди месец ви казах, че англо-саксите ще ги победят без нито един изстрел. Освен това, вече няма по 5 милиарда долара на година от САЩ, за да имитират икономика, Тръмп ги спря.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин 102Минималната заплата през 2004та е била 120 лвМухахаДай сега пак сметките....
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин 102Минималната заплата през 2004та няма как да е била 450 лв! Била е по скоро около 200та. Стига с тези лъжи!За наем на гарсониера лукс през 2000та плащах около 220 лв, полуобзаведенЛъжеш в цифрите!
97
6
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Алах не им ли пусна хляб, нали направиха църквите на джамии?
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онова пиле ястребителя няма ли го, или не може да си плати нета?
95
4
 
11
 
! Отговори
ГРУ преди 3 години
Да се вярва на Дойче веле е се едно да се вярва на некой севернокорейски вестник!КОМУНИСТИ!!!!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки трети там е безработен!
93
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимен101А, 10 са малко. Ще ти кажа колко ми бяха доходите през 2004 година. Вземах 450 лв. Като барман. Преди 16 години, вземах 450 лв. заплата. Минималната. Плащах наем от 150 и останалите разходи.Сега наем под 300 няма, тока е в пъти, водата, всичко. Хляба беше 60 ст. Сега е 1,20 лв. А заплатата, минималната да не би да е 900 лв? Щот всичко е двойно, като разходи. Я кажи да видим? за 16 години, МРЗ се е качила с 50% а разходите с над 100%. Още нещо имаш ли да кажеш, а?
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин"Нищо не прави, за да му се повишат доходите, да живее като бял човек. На него му стига това, да му казват че е ***."Нищо ли не се прави? Я дай справка колко ти бяха доходите преди 10 години и сега.Ти да не живееш в някоя пещера?
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин"Писали били че сме заплашени от бедност? Сериозно ли са писали това? И как може да си заплашен от бедност, като ти си беден, като живеем в бедност?"Абе, другарю, те си писаха колко живеят в бедност и колко са заплашени от бедност. Ако си ги "знаеше" щеше да си наясно, кои колко са. Че ти си беден не означава, че всички са бедни.Явно си от тия дето ако не им наливат с лъжичката не могат да схванат:за какво мислиш са всички тия дискусии за доходи ако не да се говори за увеличения
90
1
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
дойче зеле... Ясно
89
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ти си знаеш че нямаш. За какво ти е някой да ти пише и да ти казва че нямаш пари. С кво ти помага това? С нищо.Той няма, казват му че няма, че е беден и той вече доволен. Отразили го. Пр0ст, та пр0ст, та пр0ст.Ти му казваш - нямаш пари, беден си, работиш без пари - той Да, ама има статистика за това. Тя ми казва че нямам пари, че съм в мизерия и бедност.И доволен вече. Нищо не прави, за да му се повишат доходите, да живее като бял човек. На него му стига това, да му казват че е ***. Луд.
88
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До АнонименАма... ти верно си много, ама много глуупав.Пак статистики, дет си ги знаем. Писали били че сме заплашени от бедност? Сериозно ли са писали това? И как може да си заплашен от бедност, като ти си беден, като живеем в бедност?Човек, ти верно не си в час.Аз го питам дали са писали че трябва да се повишат доходите, той ми отговаря че писали статистики. Статистиките сметки не плащат, статистики хляб не ти купуват. Доходи, кеш трябва, разбираш ли???? За кво ти е да ти кажат че нямаш??
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНикой никого не "праща" , а доста хора с квалификация и образование се върнаха в България последните години, което беше почти немислимо преди 10-15 години.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЯ си виж въпросите:> Писаха ли че трябва да се повишиат доходите, защото сега сме на дъното откъм заплати?ДА, ПИСАХА. СТАТИСТИКИТЕ , дето "всички си ги знаете", го казват> Писаха ли, че българина е финансово добре, че няма гладни и жадни? Писаха ли, че трябва да се повиши заплатата?ДА, ПИСАХА и пишат къде сме спрямо останалите страни, включително вчера имаше статия за това колко от българите са заплашени от бедност и т.н.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89"Наясно ли сте само със знания и работа докъде се стига в съдебната система?"Докъде?Дай конкретно ниво.И защо в "съдебната система"? Има хиляди юристконсулти, ЕйчАри, и пр
84
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До АнонименТи си ***, верно.За кво ми е да пише колко е МРЗ? Аз знам, всички знаем. За какво ми е на мен и на другите статистика за това колко получаваме???Казвам - че никой не мипе нещо, затова колко сме бедни, че сме най бедни и че трябва да се увеличат възнагражденията. Разбираш ли? За какво ми е някаква статистика, която всички, ама всички знаем. Писали че нямаме пари - ми то това си го знаем, не е новина някаква. Да пишат че хората искат по високи доходи, това имах предвид. Тъъпак
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Виж ся :))) Прав е че нещата стават с връзки не те е излъгал :) Има голяма несправедливост в живота, ако си млад горд тинейджър е разбираемо, но ако си вече на 40 и отгоре и продължаваш да си дете, не знам :))
82
6
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Не съм фен на Ердоган, но...ябълки превъзходни 5 лири или 1 лев, домати 50 ст, бензин 1,50, да продължавам ли? При пенсия 500 лв.