Северна Македония очаква старт на преговорите през декември

Дотогава България щяла да осъзнае вредата, която си нанасяла
63
Северна Македония очаква старт на преговорите през декември
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз.

Още по темата

Той допълни, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде БТА като се позова на ТАСС.

"Не съм разочарован. Ние пропуснахме този шанс за утвърждаване на преговорната рамка, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета на ЕС по общи въпроси на 8 декември", подчерта Османи пред журналисти.

"Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре ще продължим преговорите с България", добави той.

Дипломат номер едно на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата страна (в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС - бел.ТАСС), а също и на процеса на разширяване и на имиджа на ЕС. В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Denis преди 3 години
Те не виждат грешката в тях,а ние сме направили грешка ,че не сме ги подкрепили. Трябва се направи една среща на доказалите се историци в Европа,без Русия и Сърбия и да се приключи този въпрос веднъж завинаги ,дори да не е в наша полза.
50
1
 
4
 
! Отговори
гого преди 3 години
С това поведение и отношение, декември, ама 2050.
49
1
 
11
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
През декември среден пръст.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква Макетия, това е древна Синтика....
47
3
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До до 41Да признаеш държавата е едно но да им слушаш глупостите години наред и да се правиш на улав,не става...Компромиса трябва да го направят Те...а не Ние...
46
2
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Егати и наглите типове.И дума не става че всичко е по тяхна вина,че проблемите са техни а не наши...Докато не клекнат никакво отстъпление та ако ще и още 30 год. да чакат...
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво очаква като швабата излезе и ясно го каза днес, май не е още време....
44
2
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Скопският външен министър май е най-нагъл от всички! Позволява си да заплашва България, че щяла да навреди на себе си и на имиджа на ЕС! Нечувано нахалство и безочие, което още веднъж потвърждава правилността на нашата линия спрямо С. Македония.
43
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да пишат в учебниците за сръбската окупация 1912-1944 година, за сръбския окупатор, за свободата 1915-1918 и 1941-1944 година, за българина Гоце, за насилствената македонизация.
42
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще."- тези живеят в паралелна вселена, където да си неадекватен очевидно е нормалното положение на нещата.
41
10
 
6
 
! Отговори
БГ гражданин преди 3 години
До 43Споделям коментара ти, но се опитвам и тях да разбера, което ме навежда на следното: турците гледат по същия начин на нас и навсякъде, където съм срещал турци са се държали с мен много топло и повече от приятелско. Само, че ние не ги приемаме така - защото историята, която учехме преднамерено беше в друг прочит.
40
3
 
9
 
! Отговори
Да се наричат преди 3 години
както си искат. Важното е, че ние ги чувстваме като българи и ги приемаме като такива. Нищо че се държат като вироглав тийнейджър.
39
9
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Именно това казвам и аз в постовете си.Няма как след като си им признал по вестфалските критерии на международното право от 4 века насам,право на държава и да им се правиш на важен сега .Ти си им дал право преди 28 г да си правят историята такава искат,защото си им признал ДЪРЖАВАТА.Затова и на запад дипломатите се чудят каква е тая работа???
38
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 3 години
Най голямата грешка беше ,че ги признахме за държава..
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно историята не е предмет на международни договори.Никога не може да измениш или наложиш история в договор.Освен ако не си завладял държавата и си наложиш своята историческа истина.Нали именно такива крамоли водиха до ПСВ и ВСВ между Франция и Германия.Спора за Елзас и на кого е.Дали французите са германци защото франките са немско племе.Всичко отиде на заден план предвид европейската интеграция.Не очаквайте разбиране в Германия.
36
3
 
17
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Дебели македонски кратуни, няма да проумеят, че не са вече сръбска провинция , а българска етническа територия.13 века са българи., а от 45 години наследници на Ал.Македонски???Уродска работа!
35
2
 
19
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Тия които са по малко от една София, тръгнали да обясняват кой губи. Явно не разбраха че 80% от Българите баш ги боли за тая провинция наречена по няколко начина последните години. Като им слушаш политиците все едно са най-могъщата държава в света, а то една плюнка, земеделска държава с объркани хора, който ако Люлин се вдигне и отиде на границата и ще се изтърват. Да си гледаме пазарите и инфраструктурата към Румъния и Гърция, а тия да се потапят.
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Мислиш ли, че ако 2000-2007г псу.вахме и мразехме немци или някой друг от ЕС, колкото нимразят в Македония, щяха да ни приемат?В ЕС и в този век, няма място за такава омраза и лъжи. Имаха 2г да работят по договора за добросъседство, а дори и предизборната им кампания бе на база омраза към БГ. Защо да им помагаме повече?
33
2
 
18
 
! Отговори
БГ гражданин преди 3 години
През 90-те години бях в Охрид на екскурзия. Плавахме с лодка из езерото и лодкарят ни подкани на чист македонски диалект бугарите да запеем некоа *** песен. Ние притеснени замълчахме и не посмяхме да почнем, тогава той на чист български език, на границата с Албания запя македонско девойче. Просто им се чудя сега...защо си кълчат езика...Приемам, че искат да имат национално самосъзнание, но първо трябва те да се помирят с техните демони и просто да признаят, че имат обща история с нас.
32
3
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
До АнонименКоментарът ти граничи с национално предателство!Ние искаме признаване на историческата истина!