Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид

Вандали го бяха разрушили
28 ное 2020 13:54, Петя Славова
100
Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид
Снимка: БГНЕС

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум”. Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Още по темата

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. “Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо”, подчертаха от МВнР и добавиха: Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид. "Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Тия не са ван дали!Ван далите са били германски племена! Разрушителите са шиптъри(албанци) които са други вид племена домъкнали се на Балканите от днешна Сирия ,преплували Средиземно море и спрели в днешна Албания където в древността пък са живели илирите!Илирите,македонците, траките са били елинистични народи!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре паметник само в България, защото там пак ще се гаврят. Отделен въпрос е доколко трябва паметник, защото те си имат в гробищата че те са били туристи и не са били войници загинали за България.
10
0
 
22
 
! Отговори
Мизерници преди 3 години
след приемането им в ЕС, отново ще го разрушат - стойте та гледайте
9
6
 
19
 
! Отговори
Аспарух преди 3 години
Това подмазване не е достатъчно за да омилостиви българите. Ние ви мразим защото сте неискрени и притворни предатели и ветото ще трае 1300 години.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотален бойкот на всичко свързано с БЮРМ и руските парцали, които правят и ще правят всичко възможно да ни скарат със съседите!
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТези същите дето българофобите ги боядисвахте руско опълченските паметници. Я кажи нещо за Берлинския конгрес Русия сама не може да създаде държава, понял ? Ти не знаеш ли, че за да се създаде държава света трябва да я признае ? Кои признават Македония и за Райщадското споразумение кажи.
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Етноса го изобретиха Полша и Латвия, нали казвахте че Русия не била отговорна и са отговорни Полша и Латвия и боядисвахте руски паметници.
5
2
 
25
 
! Отговори
прахмапут преди 3 години
Вратите са ви отворени, но както писах и под една друга новина - макар и да обмислях да ви посетя, да ви налея малко в икономиката, сега още повече ще се въздържа. Нека албанците продължават да ви изкупуват час подир час, парче земя подир парче земя. Белким се научите на уважение.
4
1
 
25
 
! Отговори
Дедо Мъде преди 3 години
Когато, си изобретяваш етнос и език!!! Тъй става!!! Срамуваш се да се върнеш при родът си!!! Тъй хората с промит мозък в МАКЕДОНИЯТА са обзети от неистова ОМРАЗА към собствените си братя и сестри в БЪЛГАРИЯ!!! Трудно ще е!!!
3
2
 
29
 
! Отговори
1 Пак ... преди 3 години
... пак ще го разрушат или поугаят. Помнете ми думата. Знам им и калчицата под ноктите на "северномакедонците".
2
0
 
59
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Колко *** човек, трябва да си, за да поругаеш този паметник. Политиката е едно, но въпреки всичко сме хора, но явно те не са запореден път се убеждавам.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, натриха им носовете. Но може ли такава човешка глупост да има?