Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
12
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До българинЗнаеш ли, маке?Истината е, че сега сме демокрация!И като така, истината е важна част от живота ни! Вие може да сте се предали, може да се наречете и жабари или мухи или извънземни - това си е ваш проблем! Ние искаме открити и честни отношения със света и съседите си, а това не може да стане като ни гледате в очите и ни лъжете /още повече когато знаем какво ви е коствало и коства това!/...Трябва да изровим мръсотията и да заживеем като бели, цивилизовани хора!Иначе-живейте како искате
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинНека се самоопределят а като каквито си искат, но да не променят нашата история! Ако бъдат допуснати в ЕС без такава договорка, като пълноправни членове ще се захванат с антибългарщина още от първия ден. Аз познавам македонци много (живея в бивша юго-държава) и всички ДО ЕДИН не понасят България.
21
13
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
И още нещо.Мисля че др Борисов е изтървал отдавна юздите на др Каракачанов! И ТОЙ самостоятелно чрез лостовете на властта които има в момента.Води лична война с Македония! Ами хайде вече бившето борче и мутра др Борисов да го обуздае а? -:) Тия техни тайни "пазарлъци" за власт вече ни дойдоха до гуша!
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее аз ли да давам акъл как го правят руснаците?!Има си непризнати мутри от Москва и уж не се бият за Москва!Аз л да му подсказвам на Каракачанов каксе правят тези работи?!Има си начини,пари и набиране!Все едно не е бил никога вербуван и не мисли!!!П.П.Ние ''не''чакаме!!!!!!!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз едно нещо не мога да разбера, защо татарите са обидно название (според северно-македонците) и с какво са по-лоши и по-малко хора от тях? Що за човеконенавистничество и фашизъм от хора, обвиняващи България в същото?
18
6
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Във момента мафията от ЕС и онези от Кремъл не могат да се разберат кой колко милиарди ще взема от колизирането на Северна Македоания,България е само инструмент,мафията от ЕС беше решила проблема със договор за доросъседдство но явно кремалистите искат повече пари от тази далавера
17
9
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Предлагам Русе да бъде признат за столица на Македония :))) А шкембевойвода да е доживотен диктатор на Македония
16
28
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде да спре вече ГЕРБ да се заиграва с Македония! Демонстрира уж някаква " злозъба" " политика"! Такава която Не смее с другите нам съседи!-:) И що бре така?-:) Щом са се определили като Македонци,т дори и да имаме общи корени,то така са решили! Вие нещо можете да промените в мисленето им ли? Д-р Живков на времето Не се занимаваше с Македония! Вие защо Точно сега го правите Гербери Бойкофили?
15
7
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДианаНо тук без съмнение има и нещо друго - тези сръбски "мекерета" се надяват ГЕРБ да загуби изборите и тогава да си погаврят с БСП-то, явно...Голями негодници са! За тях не е важен факта, истината, дори ЕС! Не сме важни и ние! Не са важни взаимоотношенията им със нас, техните съседи, душичките им, сърничките им /***-а-мка им!/,,,Важно е да си изиграят "македонските" карти! Но...Всяко зло за добро! Ако до сега някой си е въобразявал, че от сърби стават македонци, вече не може да има такива!
14
23
 
4
 
! Отговори
Уродите на Балканите преди 3 години
Ами ако се укаже,че сме долнопробни тюрки от които дори Татарите и Тюркестан ги е срам какво правиме,ами ако за тях сме дошли от Алтайските планини и пиеме кръв с мляко какво правиме!?Ай чао!
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези е невъзможно да се преговаря. Лъжат, мажат, като разчитат някой да натисне България и тя да клекне. Не трябва да се допуска да им мине номера. Вето до дупка! Няма да позволим да се гаврят с паметта на нашите предци, като променят самосъзнанието на умрели хора!
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете тази пародийна комисия, не виждате ли, че ни се подиграват? Техните власти инструктират тези югославски историци да съботират напредъка на работата на комисията, изказвайки все по-налудничеви тези. Спрете да си губите времето, реномето ви на учени само би пострадало. Оставете тези югославски откачалки да си говорят сами. От всички идеи, тази комисия беше най-налудничевата.
11
2
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименНе Борисов, ами ония преди Борисов, които първо действаха после мислеха. Бързо, бързо я признаха, а сега прави добро, че ... .
10
3
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Когато кажат по време на "македонският" цар Самуил,кой по това време е бил цар на България,до тогава никакви преговори :) Намерят ли Български цар по времето на Самуил,почваме преговорите отново :)
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние от БГ искаме думата "ВЕТО" да бъде навсякъде
8
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Разбира се - гузен негонен бяга! - Македонците искат навсякъде да се пише "македонски" за да не би случайно някой да ги подмине, да не ги забележи така както гърците искаха дъжавата им да е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, а не МАКЕДОНИЯ, за да не би някой да си помисли, че и техните македонци се включват там...Защо ли ние не се страхуваме, че някой може да си помисли, че нашите македонци може да се включат някъде?! Защото сме честни и не ни е страх от истината! Докато тези негодници се страхуват и от сенки
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да прекрати участието си в тази измислена комисия.Освен ,че се хвърлят пари за заплати на историците ни ,те пък са длъжни да търпят наглото и обидно отношение на историчарите към всичко българско.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък не мога да разбера - защо се пънат да се изкарват македонци, като вече ясно заявиха че са северномакедонци и нямат общо с античките македонци под натиска на Гърция? Тъкмо помислиш че им е дошъл акъла и пак ги захапят бесовете...
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонската наденица не е северномакедоска наденица, ами българска
4
2
 
8
 
! Отговори
луно земьомакедонска преди 3 години
днес бг е наш маке'донски сайт и нема да си го даваме на татарини никогиш