Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До OssiТочно там е работата, че дори турците, които идват от майната си в Европа, дори те никога не са поставяли под съмнение, че сме българи, а тези негодници усетиха колко важна за нас е свободата и каква болка за нас е съдбата на тези макета и гледат само как да ни тормозят! Иначе, Сев.Македония вече не е в Югославия, явно не държат на нея,защо ще го правят това? Набива се отново Гърция в очите с нейните планове да няма силна държава до себе си...
42
11
 
10
 
! Отговори
Мачът е свирен преди 3 години
Мачът е свирен, господарите от Вашингтон са решили да приемант Македония в ЕС, васалите в София само се пенят и подскачат, но накрая ще клекнат.
41
4
 
3
 
! Отговори
haha преди 3 години
makedonija vo turcija,,,,,,hahahahahhahahha
40
10
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 3 години
Bg mafia postoe makedonska naciq I stiga ste se kurcili
39
5
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
ДНЕШНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ ИСТИНСКАТА МАКЕДОНИЯ, НАМИРАЩА СЕ ДНЕС В ЧЕТИРИ РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ - ГЪРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. ЕДНА МАЛКА ЧАСТ НЕ МОЖЕ И НЯМА ПРАВО ДА ОБСЕБВА ИСТОРИЯТА НА ЦЯЛОТО, ОТ КОЕТО ТЕ СА САМО ЧАСТ. УТРЕ ЩЕ КАЖАТ , ЧЕ ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ И КЪМ ДНЕШНИ БЪЛГАРСКИ ИЛИ ГРЪЦКИ ТЕРИТОРИИ. А ДАВАТ ЛИ СИ СМЕТКА ЗАЩО НЕ ГОВОРЯТ НА ГРЪЦКИ?????
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено голямо внимание обръщате на РСМ.Те имат нужда от нас ---НЕ ... НИЕ ОТ ТЯХ!
37
5
 
4
 
! Отговори
Невероятно но факт преди 3 години
Диана ние не сме цивилизовани,службите за сигурност изтезават Българи като бездомни кучета по политически причини и визуална преценка!
36
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен31Ти за едни звезди ли си, та чак ще ни пращаш бомби над София, значи...Ние тези бомби ги имахме заради макетата, ама кой да ти каже?Сега знаем и повече никакви бомби не приемаме над София! Има и съдилища, има и ООН, има и много, много начини да се разправиш с едни негодници, особено когато станеш мощна и красива държава...Тогава некои има да ни се омилкват, но...Сигурно ще ни предлагат не само истината за Македония, но и цялата Македония /защото тя е само инструмент да ни тормозят!/
35
3
 
5
 
! Отговори
Навсякъде! преди 3 години
И аз така обичам! И това заслужават. Нашата политика спрямо тях и низ от грешки! От Желю, Костов, Царя и сега единствено и само заради изборите тия продажници от ВМРО имат българска позиция. За макетата "навсякъде"!
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия никога няма да влязат в евро съюза да ходят при съветския съюз дето им измислиха езика и държавата
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До OssiТи май си нямаш идея какви са проблемите които се обсъждат.
32
13
 
8
 
! Отговори
Ossi преди 3 години
Добро утро! Вие очаквахте да изпаднат във възторг и да искат аншлус ли? Коя независима държава ще е съгласна да отречат езика, държавността и историята й на база на някакво далечно минало? Все едно Ердоан да каже: Айде бе, вие 500 години бяхте османско. Защо сега да има български език и т.н, дайте пак да си е османско. Сигурно тук няма да имате нищо против, а? Същата безсмислица е. Хора, които даже да имат некви бг корени, са посръбчени и тотално загубите. Гоните вятъра. Ще ви намразят още.
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звезди може да ми слагате,но не знаете как да решите проблема!Дръжте си го ''умника'!Когато бомбите на САЩ пак разрушат София,пак ми режете коментарите,''УМНИЦИ'''!!!!!
30
5
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ОтвратАбе аз ти казвам, че трябва да изровим тази мръсотия или все ще смърди...Не трябва да отстъпваме крачка от истината! Нека докажат, че са цивилизовани хора, достойни да влезнат в ЕС! От мръсотия ще останат вън от ЕС - никакви поуки на са си взели от историята!
29
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията."Тази фраза казва ВСИЧКО!
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батееее!Тоя е от Държавна сигурност!Превеждам:Пълен ***!Как точно на него се падна да решава точно това?!!!!
27
10
 
3
 
! Отговори
Paralel McUniverce преди 3 години
Самоил йе пръвиот цар на Бившата Юго Република Северна Македониа.
26
5
 
9
 
! Отговори
Tatarstan преди 3 години
Татаристан е народ нямащ нищо общо с българитеИма генвтични изследвания които показват че произхода са древно тракийските племена.Пра българи, татари, тюрки и т.н. са отдвлни генвтично общности насаждано родствп с тях от времето на сталинизма не е научно
25
4
 
14
 
! Отговори
Отврат преди 3 години
До българинОпределили са се като македонци,но искат Пиринския край от Кюстендил до границата с Гърция.Нека се определят като каквито искат,но да не посягат на ноши територии.Пращат агенти,които се уговарят с местни "македонци" и заявяват открити териториални претенции.Събират подписи срещу пари да представят списъци на "македонце " от този край и ни обиждат отвратително.-"Разлог МАКЕДОНСКИ" 1 И 2 част нека го изгледат нашите служби и да вземат мерки.Проспали сме много неща
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Ми кога да се зиграва с тях ако не сега. Като ги пуснем в ЕС ли? Тогва вече не чакай да ни взимат на сериозно. Или сега или никога.