Българите няма да ходят на покупки в Одрин, затвориха петъчния пазар

Той е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта
59
Българите няма да ходят на покупки в Одрин, затвориха петъчния  пазар
Снимка: БГНЕС

Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ нареждане заради епидемията от коронавирус.

Преди две седмици властите в Одрин предприеха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици поради критичното увеличение на случаите на коронавирус в Одринско в сравнение с първата вълна на епидемията.

Според здравните експерти Одрин е сред най-критичните области в Турция в разпространението на коронавируса.
След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ нареждане.

Миналия петък /на 11 декември/ много български граждани пристигнали в Одрин, за да пазаруват, но останали изненадани, че пазарът е затворен, писаха местните медии.

Още по темата

Преди време местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите ,магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата около 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували стоки по за около 150 евро на човек, което прави 675 хиляди евро /около 6,5 милиона турски лири/ дневна печалба .

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за установени нови 29 136 случая на заразени с Ковид-19, от които 5203 болни със симптоми, с което общият брой на заразените в Турция достигна 1 милион и 809 иляди .души.

222 са жертвите на коронавирусав Турция на 12 декември, като общото число на починалите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните власти не съобщават с цифри поотделно състоянието в различните области на страната./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: одринпазаркоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Има разлика между оборот и печалба, но авторката на статията явно не знае значението на думата печалба. Много жалко за нея и за четящите нейните писания.
41
17
 
4
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Българинът винаги е голям патЕот, ама го влече анадоллука- тъй да му замирише на "дюрум" и "фалафел", да му стане густо слушайки как вият от минаретата, пък като му стане едно милно да ударя чело по пет пъти на ден. Абе ков"ра си е и това е , за пари и жена си ще даде в чужда вяра.
40
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санкции до дупка на тия!Границата ЕС/Турция да се преминава или със самолет, или с дипломатически паспорт.Да си правят съюз със себеподобните.
39
10
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Много правилно решение. През цялото време на пандемията от ковид-19 Тракия си беше еталона на борбата и предпазните мерки срещу болестта.Тогава границите бяха затворени и успяхме да озаптим болестта. От как отвориха границите и българите се юрнаха за Турция не можем да озаптим болестта.Където стъпите трева не никне. В който съюз влезете се разтурва. Що за народ сте не е ясно.
38
7
 
8
 
! Отговори
То пък един пазар преди 3 години
Те пък едни българи тези, които ходят...
37
3
 
10
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
Такива като мен ходят там.
36
4
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Е кои са тези българи . . . . . ?
35
3
 
14
 
! Отговори
гого преди 3 години
До Обикновен човекспоред самите турци това е мизерен пазар предназначен за *** от българия и гърция.качествените храни са в малките квартални пазарчета но цените са по високи
34
7
 
16
 
! Отговори
nmk преди 3 години
До Обикновен човека сети ли се да отидеш и до двете български църкви в града и да им помогнеш да оцелеят и да подкрепиш българското в града?
33
8
 
36
 
! Отговори
Обикновен човек преди 3 години
Одрин си е супер градче,с вкусни храни,усмихнати хора ,добронамерени и мили.Има какво да се види и купи.Обичам да ходя в Одрин на разходка,зареждат ме позитивно хората там.
32
15
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ама като съм се засилил да ходя в Одрин мааааааа хахахахахахахаха
31
17
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не съм била никога в Турция , но ако отида тоя тип пазари ще са последното което бих посетила . Виж тези - местни морско - фермерски каквито има във всички морски държави са ми интересни. А това че са го затворили е добре - тези пазари и моловете са перфектен източник за всякакви респираторни зарази.
30
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите няма да ходят на покупки в Одрин, затвориха петъчния пазар...----------Мъка, батеее, мъкааа......Тая Коледа шъ я караме на Локум и турски сериалчета с Айшето и Мееметчу...
29
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да си ни приобщават към Турция за да не се мъчим повече.Събираме пари да се лекуваме в Турция и още сумай ти щуротии.......
28
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А техницит в сервизите за ремонт на перални казват, че в турските перилни препарати има талк и други *** и жестоко развалят пералните.
27
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Одрин по-голямата част от местното население са етнически българи. Знаят и говорят чисто български на характерният тракийски диалект.
26
12
 
33
 
! Отговори
Едирне преди 3 години
Всичката стока я има и в България и не е по скъпо. Сигурно е изгодно само за румелииците, но не и за българите от севера . Ще изгоря две туби нафта за ефтино сирене или баклавичка ? Нема смисъл.
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци ходят в Пирот и Цариброд на пазар.
24
9
 
23
 
! Отговори
Видял и препатил преди 3 години
В Одрин да се ходи вече е безсмислено - файда йок. Лирата падна, ама цените са двойно по-високи. Пример - зехтин преди 5 л беше 25 лири, днес е 50 лири. Същото е и с перилни препарати, баклави, маслини, дрехи - основните неща, за които българчетата ходим там.
23
10
 
30
 
! Отговори
1 т. лира = 20 ст. преди 3 години
Ами те българите и досега не са ходили на петъчния пазар в Одрин, това е запазена територия за помакомангалотурци