Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: МакедонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Това нашето е като очакване на приятелство от гнездо със змии !
213
2
 
5
 
! Отговори
Искам преди 3 години
Тия макерета да обяснят защо не мразят истинските окупатори - германците ! Тук редовно пишат двама - 5-ко и Каменсо, чакам отговор от тях !
212
0
 
2
 
! Отговори
До Малко слонче преди 3 години
Те вече го правят !
211
0
 
5
 
! Отговори
Марта преди 3 години
По-хлъзгаво и малигнено изказване не съм чела.Г-н Заев е изключително хлъзгав политик.А за ваксините допускам,че ще бъдат препродадени или изхвърлени само защото идват от България.
210
0
 
13
 
! Отговори
Малко слонче преди 3 години
Подадохме ръка в която след време ще плюят..
209
2
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
До 5-koКакто си се боядисал на полусърбин вземи и смени ника като сложиш след 5 едно "у" и тогава ще бъде точно 5утко
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мост за приятелство на старозаветните македони с монголоидните татари.
207
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До5-коГ-л Апостолски е бил кариерист и нагаждач.Прави военна кариера в Белград под името Михайло Митич,достига до званието майор и командва планинска част в Словения,където е разбита и пленена от италианците.В плен се декларира ,като българин ,баща му дори пише писмо до царя да бъде освободен.Италиянците го освобождават иска да постъпи в БГ армия ,но му е предложен чин капитан в Строителни войски и той отказва.Живее в София и тук се свързва с бг комунистите и от тях е пратен в Македония.
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До5-коЕстествено,че Михайло Апостолски е по-голем от Тито и нема да позволи бугарски фашистка армия да освобождава.В БГ военни архиви има молба от българина бивш югогенерал Михаил Апостолов да премине в БГ фашистка окупаторска армия.Молбата му е уважена,но със звание полковник.М.Апостолов се обижда защото е разжален и по-късно отива при партизаните!
205
0
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Я ги заеЕте "античките Хунзи" да се чудят, от къде и какви "докази" да търсят. Има си достатъчно доказателства за това, кога са създадени и кой народ е живял в област Македония. Празнувайте си празниците и да не ви пука за тях. То и на сърбите не им пука, но са им удобни. Като не им отърва, отново вето и това е! Те си мислят, че като минат изборите ще пробият, но не не правят сметка ,че български политик ако им тръгне по акъла за него ще стане страшно!ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
204
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето скача според тоягата.
203
2
 
10
 
! Отговори
Ди 229 преди 3 години
Никола Димитров се е надявал да мине номера с лист хартия,а може и да е смятал да изпълни договора,но при вас нещата са много дълбоки.В смисъл,че дори формално независими,сръбските служби си остават в СМ и досега и имайки властта от преди и сега ,начина на въздействие продължават да контролират цялата политика и икономика.За тях не е изгодно да се открие завесата,след като 70г.са ви зомбирали в българомразие и пропаганда още от 1-ви клас.Затова историците нямат думата,те са зависими слуги.
202
2
 
16
 
! Отговори
До 234 преди 3 години
Българската войска е една от най добрите и дори в участие с Трети украински фронт е освободила не само Скопие,но и Струмица,Прилеп и други.А вашите " партизани" слезли от гората една шепа хора какъв опит имат ,освен за парлама.Българската войска преди Трети украински корпус самостоятелно изтласква германските войаки от СМ,но е имало и пленени български войници от германците.
201
2
 
15
 
! Отговори
До 239 преди 3 години
Абе Каменчо,вие искате хем да е дарение,хем да сте първи,хем ние да го платим.А дори и да сте преди нас пак няма да сте благодарни защото не е от Сърбия или от " унията".Едни вечни мрънкала,не ви искаме благодарността,който има морал да благодари,който няма негова работа,то и Заев не е благодарил,било " приятелство",но чака новите избори,някой да му признае наготово югокомунизма,репресиите,смяната на етническото население с друго,измислената нация след 1944г. от титовите комунисти и дерибеи
200
1
 
6
 
! Отговори
До 221 преди 3 години
Благодаря, погледнах сайта и ми хареса ! Само дето не могат да се пишат коментари, дано в бъдеще го оправят това.
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви заслуги има кръволокът Тито за борбата против хитлеристите.тия там се трепат четници сърби с хървати усташи/въстанници/,с партизани,с мюсюлманските ханджари и се колят един други както направиха и в края на 20 век.После БЪЛГАРИТЕ ОСВОБОЖДАВАТ сръбски и македонскиградове и накрая друже Тито победника българит еокупатори!Е,Петко да каже колко СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СЛОВЕНЦИ,ХЪРВАТИ,СЪРБИ са избити при Блайбург ли беше.СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕЦА И ЖЕНИ не само мъже войници!Касапница,традиция явно!!
198
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев ако пич - Ще хвърли едни майни на тиквата.и ще каже - Аз съм Макадонец,не може да ми кажеш какъв да съм..
197
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..а председателят на ДПМНЕантички сърбомани е не само изр.од но и бесен расист,на тоя излиянията трябва да се събират и да се покажат в ЕП!ТОВА СА БОЛНИ МОЗЪЦИ и откровени про..стаци,и изключително про..сти хора.Или безскруполни фалшификатори.Щом изр..ода Мицкопич..коски хвали тяхната историческа комисиязначи няма ниакакъв шанс за разбирателство.Заевич се страхува и се прави на луд,ама забравя че има интернет и не може да хитрува на дребно!
196
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току=що пък гледах дебат директен между българина Виктор Канзуров и един античен психопат Гоце не знам си кой,водещият и той ***,,от вее знамето със звездата от Вергина,трябваше другари македонисти да поканите и грък та да видите тогава.Иначе Канзуров живее вече в България и мисля още няма наш паспорт,той ги прави античките на мармалад,но колкото сви.ня се впечатлява от кладенчова вода,толкова и македонист от истината.
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минитър от правителството на Заев-зам.министър за регионално развитие=българският посланник в Скопие се бил разтичал да помага на болница за деца с тежки проблеми защото България искала да си измие лицето заради ветото???Ваксините пак заради това им ги даваме били сме гузни??Както пишат в пробългарския сайт ТРИБУНА.мк нема такива долни същества на земята като титовите македонисти!!Четете го тоя сайт,,там пишат хора с българско самисъзнание и точно те казват България много закъсня с ветото!