Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: МакедонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Боко не му пука за българите, а се загрижил за македонците, какво е това предателство към народа, нямам думи.
193
0
 
14
 
! Отговори
Аман от тоя преди 3 години
Фалшив лицемер !
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко ще е по-лесно , ако българските истории признаят, че България е била Империя.
191
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До5-коНие Сме българи и не ни е страх от хърватите и затова казваме истината.Тито е убил стотици хиляди включително и хървати.Имал големи заслуги в борбата срещу хитлеристка Германия и се опълчил на Сталин.Ха,ха,ха,това не отменя факта ,че.избивал както класовият враг така и привържениците на Сталин.То и Сталин има заслуги във войната с немците,и Енвер Ходжа ,се опълчил на Сталин.
190
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5-коВие се КУЛТивирахте и със Сашо Педера ,ама елините ви плесна по ръцете.Сега хърватите да ви не изненадат?!Щото вие все с чужди люде се гордеете!
189
5
 
2
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
Зоран Заев получи писмо от новоизбрания президент на Съединените американски щати Джоузеф Байдън.Новоизбраният президент Джоузеф Байдън от свое име и от името на вицепрезидента Камила Харис благодари за поздравленията и каза, че встъпва в длъжност пред изключително сериозни глобални предизвикателства - от коронавирус до климатични промени - които надхвърлят националните граници и изискват интернационална кооперация.В писмото новоизбраният президент на САЩ Байдън пише, че очаква интензивно сътрудничество между него и премиера Заев по тези и други въпроси, представляващи интерес както за д
188
2
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Бойко и Заев разиграват театър за лум пените, накрая ще плеснат с ръце и ще се прегърнат, като направят по някоя дребна отстъпка за адет. И правилно, де. Помпането на националистическа истерия е вредно.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах - дават кренвирши, ако се ваксинираш, или като си купиш кренвирши, ваксината е награда за смелостта?
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма план Б, за сметка на това има план С
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
микробуси на известна фирма за колбаси предизвика вълна от коментари, присмех и критики в социалните мрежи. Но освен всичко това се натрупват въпроси доколко законно е това и толкова ли успя да подготви и организира т.нар. щаб за ваксинирането
184
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът в България: властта пое първите ваксини с бус за кренвирши и стар хладилник!!!
183
3
 
3
 
! Отговори
ЛОЛ преди 3 години
Нов страничен ефект от ваксината в България - два дни след поставяне, се оригваш на кренвирши...хахахахаааха
182
2
 
8
 
! Отговори
we преди 3 години
Подарихме им танкове - продадоха ги. Сега и ваксините ще продадат, а за благодарност да запишат в учебниците като какъв се е самоопределял Гоце Делчев, има исторически документи.
181
1
 
10
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
И в тази тема всичките ми коментари са изтрити за пореден път, а те са насочени срещу "македонизма" и омразата. Тук в този сайт те преобладават. Това ли ви е свободата на словото?
180
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде на къде гордият, велик МАКЕдонски народ ще приеме да бъде ваксиниран с ваксини подарени от някакви тюрко-татаро-монголо-фашистки номади наречени ***?!?!? Неприемливо! Срам за наследниците на Сашко Македонски!
179
3
 
9
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
Тук пед_растите налагат яка цензура. Всичките ми коментари са изтрити, а те всичките са отговор на "пед_растите македонци"
178
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си ги платят, българите искат да видят доказателства, че античките са си платили ваксините. Да са благодарни, че им ги уредихме.
177
1
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Заев а кренвирши дадоха ли
176
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Македонците...консолидираха българите и ги...обединиха.Това нито една партия на...прехода не успа да свърши за последните 30-сет години.Когато сме...заедно,сме силни и в това ще се убедят...комшиите,решили да влезнат в Европата,през...задния вход.
175
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям удар по Македония! Сега половината им население ПОНЕ ще се превърнат в яростни антиваксъри, които никога няма да приемат да бъдат чипирани от българските фашистко-окупаторски ваксини.