Буяр Османи: Там, където има емоции, няма рационалност

Нашите възгледи бяха изградени по предишна система, заяви той
10 яну 2021 15:50, Нели Христова
87
Буяр Османи: Там, където има емоции, няма рационалност
Снимка: Pixabay

Не можем да гледаме света със същите очила. Трябва да се пречупят ограниченията, рецидивите, наследени от историята, създадени от един друг държавен интерес. Нашите възгледи за съседите ни бяха изградени по предишна система и те бяха антибългарски, антиалбански, антигръцки. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа.

“Сега, когато влизаме в друг съюз с други страни в НАТО и ЕС, с България, Гърция, Албания, не можем да гледаме света със същите очила. Нямам предвид да се наложи нов наратив, който да замести предишния, а да се пречупи стария, да се премахнат ограниченията, рецидивите, наследени от историята, които са създадени от един друг държавен интерес. За пръв път погледът към съседите, към историята, да се създаде в Скопие, тук, от гражданите на Република Северна Македония – македонци, албанци, турци и всички останали”, заяви Османи.

В това отношение, според него, интервюто на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС помага за разбиване на обществената рамка, за това как да се гледа на съседите и как да се гледа на историята”.

“Мисля, че мирогледът трябва да бъде прекършен”, подчерта той.

Според Буяр Османи всяко излизане от рамките на Договора за добросъседство прави проблема объркващ и неразбираем.

“Оттам идва и констатацията, че той излиза извън подписаната рамка и се създава объркване, че не е в рамката. Само рамката обяснява виждането и затова мисля, че единственото решение, единствената формула е да се върнем към принципите на договора, но да намерим механизми как да го направим по-бърз, по-динамичен, за да създадем резултати”, каза той.

На въпрос кой е най-спорният въпрос от целия проблем, Османи заяви твърдо: “Всичко, което излиза извън рамката, е спорно”.

Спорни са и разликите в очакванията, според министър Османи. Първо по отношение на договора, разликите в очакванията за скоростта на изпълнение, за динамиката, за целите на изпълнението.

“И мисля, че тук договорът може да не е бил точно дефиниран, тъй като не предвижда времева динамика, нито определени критерии, които трябва да бъдат реализирани в определен период. Тук се разчита на добрата воля на двете страни да преодолеят различията и да намерят общ език заедно в един нов съюз, като НАТО и ЕС”, според министърът.

Тези различни очаквания създават безпокойство, подчерта той, и лишават процеса от предвидимост.

“Когато няма предвидимост, тогава всеки излиза със своя дневен ред, след това предизборният период влошава тези условия. Затова мисля, че връщане към Договора ще създаде предвидимост при изпълнението и дилемите относно това кой какво очаква ще бъдат изчистени”, уверен е Османи.

Част от тази предвидимост е посочената от него пътна карта за това как да се ускорят планираните инфраструктурни проекти, икономически, културни, но и за да се ускори работата на комисията по исторически въпроси, но без да се отклонява от целта.

“Целта на комисията е да разреши историческите дилеми в контекста на образованието, в контекста на преодоляването на стереотипите на Балканите в учебниците, да се възприемат хората като приятелски настроени и по този начин да се учат децата, че народите не са врагове”, заяви Османи.

В контекста на възгледите за съседите, според Османи, историята не трябва да се разглежда като въпрос за идентичността на народите, “защото въпросът за идентичността възниква от правото на държавите на самоопределение и не е въпрос на спор, така че това е ключовата разлика.

“Това разграничение ще бъде направено и мисля, че тогава хората ще гледат на Комисията по-добре, както и на нас, ще възприемат по-малко емоционално ролята й. Мисля, че това е проблемът – емоциите. Там, където има емоции, няма рационалност. Сега се нуждаем от рационален подход, разделящ историята като образователен проблем от историята като спор за идентичността”, заключи министър Османи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Много е интересно за какво ще идва в София Владо Бучковски?! И дали е съгласувал това си идване с 40-те професори от "дълбоката държава"!? Цитирам Л.Георгиевски дето ни се обясняваше в любов преди Коледа! А в същото време изотзадзе Никола Димитров правеше он-лайн срещи с политици от ЕС та да ни натиснат да приклекнем и да им отворим вратата за ЕС!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***************
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 41
35
4
 
29
 
! Отговори
Роската преди 3 години
Тоя защо не споменава че в република Северна Македония живеят и българи. Повече от 100 000 северномакедонци са с Бг паспорт. А за да изкара някой Бг паспорт, доказва Бг произход. Сам трябва да намери стари документи и да ги представи като доказателство. Сами заявяват че са наследници на българи!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Иван Грозни/в съвременен превод - Страшни/ се е нарекъл цар на руси и българи след като превзел град Казан и околните земи през 1547-1555 година! Сигурно е имал основателна причина да не ползва думата татари за местното население, което пък приело исляма когато тук сме станали християни! И в чест на тази победа на руските черкви кубетата са с форма на ***! В Киевска Рус са наричали българи умеещите да четат и пишат! И Киприян от Търново е бил митрополит руски и литовски!
33
2
 
18
 
! Отговори
ахаа преди 3 години
На думи са много големи Макетата. Слушаме ги тия от вече 30г.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е чист Македонец
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
албански терорист говори за мир...Това е смешно.
30
3
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Да, това са факти, които могат да се намерят в руските сайтове, така че не става въпрос за някаква пропаганда.
29
2
 
7
 
! Отговори
24, ти си един преди 3 години
Гоуям *** !
28
2
 
7
 
! Отговори
в грешка си преди 3 години
До Анонимен 24В Италия не ги колят!Изклали са ги в Бавария!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте че столетия наред е имало две Българи и,едната е била на река Волга и цялата търговия по реката е била под техен контрол,богата държава с изключителна култура,руснаците са били като диваци спрямо тях,наричали са ги белите войни. В последствие тази държава е превзета от татарите,а после влиза в Руската федерация. Много от руската аристокрация е с български произход ,именно от волжска България. Това са факти и всеки може да ги провери в интернет. Българите са държавотворен народ и то
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В СРМ няма ДЕМОКРАЦИЯ това евраждебно настроени към съседитака учебниците им насаждат омараза към съседи
25
2
 
23
 
! Отговори
ей преди 3 години
Абе Османлия, БЪЛГАРИ НЕ ЖИВЕЯТ ЛИ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? Не съм чул нито един от вас да казва, че живеят България в РСМ? Това е наложено с неписан закон там, в сегашната сърбозападна територия, така да говорят всичките им "политички". Нали знаеш, че да няма българи в РСМ - това е чисто математически НЕВЪЗМОЖНО? Или имаш в предвид, че макетата са българите? Ми кажи го, тогава някой може и да ти обърне внимание!
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо чуйте какво иска България и го свършетезащото в република северна македония НЯМА ДЕМОКРАЦИЯима омраза и малтретиране на не макета
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само едно ще ви кажа - никой не убива хора, от които има полза. Убиват се натрапници, престъпници, крадци и всякскви други ***, от които има само вреда.
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Алцек отива с хората си в Италия, научават тамошните хора как да напояват, и да отглеждат зеленчуци и ориз-----О, дааа!Особено много ориз се гледа в Памир и Хиндукуш, а в Италия през 1000та години топ цивилизация, не са виждали ориз... Затова са изклали прабългарите, щото са били по-имни от тях...
21
3
 
14
 
! Отговори
Приспивна песен преди 3 години
чурулика Буярчо, но като се смеси с другите бетонени глави около Зяюбаев излиза съвсем друго. За никаква "добра воля" не може да става дума с хора, които 70 години са ги учили, че върховна добродете е да мразят "бугарите", че те са люти врагове, че де подпишеш договор е важното, не да го изпълняваш и т.н. Такива хора няма как да "пречупват мироглед" за седвица или месец. Необходими са години, поне толкова, колкото този мироглад е набиван в главине им
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Ами, приятно с Русия или Турция. Какво ни занимават с техните ориенталски драми?
19
2
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Прабългарите не са били номадско племе - живеели са в продължение на векове на едно и също място, а преселенията им са били предимно заради вражески племена. Когато Алцек отива с хората си в Италия, научават тамошните хора как да напояват, и да отглеждат зеленчуци и ориз - такива знания не се натрупват с номадски живот !