Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия

На какво се дължи този успех?
24 фев 2021 22:05, Петя Славова
126
Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия
Снимка: БГНЕС

Очакванията за турската икономика бяха за тежък срив, но дотук страната се справя блестящо в условията на пандемия, пише "Дойче Веле". На какво се дължи този успех?

По време на първата вълна от пандемията редица индустриални предприятия в Турция не въведоха съкратено работно време, нито програми за парични компенсации, а продължиха да произвеждат, преориентирайки се към по-голям износ. Тази стратегия явно даде плодове – междувременно турците получават поръчки от Италия и други страни, които никога преди не са проявявали интерес към турската продукция.

Прогнозите за срив не се сбъднаха

Последиците от това намират отражение и в цифровите данни, отбелязва „Ханделсблат“ и пояснява: „Турската икономика навярно спада към малкото стопанства в света, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна през 2020, макар и с малко. Световната банка отчете 0,5% прираст за 2020, а МВФ – дори 1,2%. На фона на прогнозата на Световната банка за срив на турската икономика с 4,3%, това е феноменална стабилност“, посочва изданието. Прогнозата за 2021 година е за 4,5 на сто икономически ръст, а за 2022 - дори за пет процента.

Причините за това развитие са няколко. През цялата 2020 икономиката продължи да работи на бързи обороти. Разрешителните за строителство бяха издавани в спешен порядък, а често за строежите в големите градове биват наемат работници от Анадола. Властите сметнаха, че не си заслужава нито от финансова, нито от епидемична гледна точка да върнат тези хора обратно по родните им места. За хотелите по турската Ривиера пък бе разработена специална хигиенна концепция, която им позволи да продължат да приемат туристи. Мнозина хотелиери инвестираха стотици хиляди евро в преградни стени, допълнителен специално обучен персонал и дезинфекция на стаите. Този  икономически курс бе подкрепен от паричната политика на Анкара, коментира "Ханделсблат".

Основният лихвен процент остана нисък до ноември 2020, това позволи на потребителите да купуват евтино на кредит, а предприятията използваха ниските лихви, за да инвестират. Ниските лихви натиснаха курса на турската лира до рекордно ниско ниво. Но онова, което беше проблем за потребители и вносители, доведе до поевтиняване на турските експортни стоки и ги превърна в хит на много места по света – от селскостопанските продукти до турската стомана, чиито цени накараха конкурентите от Тисен-Круп и Арселор-Митал да подадат оплакване за дъмпинг до Еврокомисията. На Турция обаче това се отрази благотворно – много фирми изкараха рекордни печалби.

Инфлацията остава риск

С началото на втората вълна от пандемията Турция въведе строг локдаун за населението – забрани за излизане навън, задължение за носене на маски навсякъде извън жилището, както и масово тестване и проследяване на контактите на заразените. Млади и възрастни хора нямаха право да ползват обществения транспорт и можеха да излизат от дома само в определени часове, а всички ученици минаха на дистанционно обучение, което беше добре организирано.

Икономиката добре се съобразява с тези мерки, за нея и бездруго те са по-положителни, отколкото пълното затваряне на всичко. Не само супермаркетите останаха отворени, а и редица други магазини, както и търговските центрове и хотелите.

Опасността при това развитие обаче е свързано с високата инфлация, която нарастваше през последните 4 месеца. През януари тя беше достигнала 15%. Ако в резултат на ниската основна лихва лирата отново се срине, планината от вътрешни дългове ще се превърне в бомба със закъснител, коментира "Ханделсблат".


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анадол-меринджей

Аз не бих толкова се радвал на евтините кредити, защото поскъпват живота и после трудно можеш да си го позволиш. С евтините кредити цените на жилищата се увиличиха неимоверно, накрая взимаш просто двоен кредит и вноската ти е двойна. Жилищата са едно, а "несубсидираното" земеделско стопанство - съвсем друго, то не смогва у нас.
83
10
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
От САЩ Реват,
Ердоган Активирал ПВО -С400,
И Американските Самолетчета станали като детски играчки , даже спряха Ф-35 от производство
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
Браво Ердо - Смачкай Американската демокрация
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
82
8
 
7
 
! Отговори
ЛошО преди 1 месец
Турция ще се оправи когато стане модерна демокрация! Сега си е 100% диктатура и затова бизнесът бяга от страната
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердоган ще ги оправи, но ви съвртесм: не ходете при доц. Зафер Оркун Токташ - арогантен некадърник гледащ само печалбата
80
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Ердоган направил Електрически Боен Хеликоптер - Първият в Света
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
79
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупаци Чакат нещо лошо у съседите че да се радват!!!
78
4
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
Не бъркай турците с управляващите им. За съжаление и те не са случили на управник
77
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До али

Съгласен съм, турците трябва да спрат да бъдат толкова зли и проклети и да не се чудят кой следващ съсед да прецакат.
76
5
 
31
 
! Отговори
али преди 1 месец
Голямо разочарование за тези които се събуждат сурен, нещасни и неудовлетворени от живота и търсят утеха в нещастието на съседите си и другите.
........
аз ги съветвам, вместо да се молят за неуспеха на другите, да си постяват собствени цели и да работят усилено за тях..
75
14
 
3
 
! Отговори
911 преди 1 месец
Kak nqma da procyftqwa... Bulgariq e zalaqta s turski stoki na 300 400% nadcenka... I glupacite kopuwat
74
25
 
21
 
! Отговори
Анадол-меринджей преди 1 месец
Пълен фейк е тази статия! Дръжки процъфъвала турция! Единственият верен показател за състоянието на една страна и иконо иката й е, на какъв лихвен процент световните банки й дават кедити!!!
Никой не дава кредити на Турция под 12% годишно!!!
Бъкгария взема на 0,3%!!!
Коя е по стабилната държавя, икономика и валута, според вас!?
73
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повеке не да им стъпим
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция ще се оправи, но Зафер Оркун Токташ е пълен некадърник, не му се доверявайте, ще ви осакати
71
11
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Ваксинирани в Турция - 8 Милиона,
На 5-та позиция в Света - в процент от населението ваксинирани
70
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Ердоган се дължи. Истински водач, колкото и да не ни е приятно е редно да го признаем. Ако му бяхме вилает щяхме да бъдем в пъти по добре. Не го желая, но това е жестоката истина с тази наша Ряпа начело
69
13
 
15
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Анадолската драма край няма.!.
68
19
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Турската и руската лира по 2 стотинки :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Гледайте в тубата клипове от турските пазари, как масово хора ровят в изхвърлената стока - плодове и зеленчук.
67
26
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Турция Никога Не е Била Пред Срив,
Това бяха Гнусни Лъжи,
Турция има Толкова развита индустрия ,
Че Няма как да Фалира,
Все Едно Да Имаш Крави , а да Нямаш Мляко ,
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
66
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко лошо за туркето е добре за нас.
65
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 68

Хаха, и заради това продават олиото в чаши, за да могат да си позволят хората. А в много супермаркети сиренето, кашкавала, месото, колбасите и т.н. за заключени.