COVID-19 на Балканите: Коя страна как се справя?

В Турция получаваш код за магазините, учрежденията, кафенетата
19 мар 2021 17:45, Елка Василева
38
COVID-19 на Балканите: Коя страна как се справя?
Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията с епидемията от COVID-19 на Балканите и в Централна Европа е особено обезпокояваща в момент, когато броят на случаите в Европа нараства за трета поредна седмица, заяви регионалната дирекция на Световната здравна организация /СЗО/ в сряда. Според данните на СЗО броят на починалите и хоспитализираните в региона сега е "сред най-високите в света".

Някои от страните (като Сърбия) затегнаха мерките за ограничаване на разпространението на заразата, други (като Турция, Гърция и Република Северна Македония) ги запазиха на досегашно равнище, а трети (като Република Кипър) смекчиха ограниченията, както бе планирано.

Най-важните новини от седмицата за пандемията и мерките за борба с нея в страните на Балканите:

На 15 март в ТУРЦИЯ влезе в сила изискване към всички пътници, които влизат от чужбина, независимо от тяхното гражданство, да попълват онлайн формуляр, за да получат специален HES код, който ще използват по време на престоя си в страната. Изключение се прави единствено за транзитно преминаващите. Формулярът трябва да се попълни до 72 часа преди пътуването. HES код се използва от всички хора, които постоянно пребивават в Турция. Той трябва да се представя при посещения в търговски центрове и редица държавни учреждения. Освен това администрацията на Истанбул задължи от 15 март здравните кодове да се показват при посещения на кафенета, фризьорски салони, хамами, спа-салони, театри и фитнес центрове.

Още по темата

Дневният брой заразявания нарасна почти двойно в Турция през последния месец. Според властите увеличението се дължи на новите разновидности на вируса. Президентът Реджеп Ердоган посочи, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения. Присъствените занятия в училищата в Истанбул обаче бяха прекратени и учениците отново преминаха към обучение в електронна среда.

Турция разчита да получи до края на месеца 4,5 милиона дози ваксина срещу коронавирус от консорциума Пфайзер/Бионтех. В страната до момента се използва китайската ваксина "КоронаВак", Турция не планира да използва ваксини на АстраЗенека, стана ясно през седмицата.

На 15 март в РУМЪНИЯ започна третият етап от ваксинацията срещу COVID-19, насочен към цялото население. Съгласно националната стратегия за ваксинация са определени три приоритетни групи: хора на възраст над 65 години и лица с хронични заболявания, работещи в ключови сфери за функционирането на държавата и общо население. Стотици хиляди атакуваха електронната платформа за записване за ваксинация още в първия ден.

Румъния не спря ваксинацията с АстраЗенека, а само спря употребата на определена партида, но броят на румънците, записани за имунизация с този препарат, започна да намалява.

Пътниците, които пристигат в Румъния от държави и територии, попадащи в т. нар."жълта зона", в която попада и България, са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването и подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, карантина не се налага. PCR тест не се изисква от лицата, които са ваксинирани срещу COVID-19, от децата под 3-годишна възраст и от преболедувалите.

До 18 март в страната са ваксинирани 1 615 576 души, като 854 822 от тях са получили първата доза, а 760 754 - и двете дози от ваксината.

ХЪРВАТИЯ продължи противоепидемичните мерки до края на месеца заради увеличение на случаите на COVID-19. До 31 март остава в сила ограничението за събиране на не повече от 25 души при публични събирания и на не повече от 10 при частни. Работното време на заведенията е ограничено до 22 ч. Разрешени са спортните състезания на открито, но при строго спазване на предписаните мерки.

Хърватия за разлика от други европейски страни не спря употребата на ваксината на АстраЗенека заради опасения от странични ефекти.

Премиерът Андрей Пленкович съобщи на 18 март, че в Хърватия 293 хиляди души, или 8,7 процента от възрастното население, вече са ваксинирани срещу коронавирус.

ГЪРЦИЯ в сряда регистрира най-високия брой заразени с коронавирус за едно денонощие от началото на пандемията - 3465 души. Рекордни стойности достигна и броят на интубираните, който в четвъртък достигна до 645 души. Заради натоварването на болниците властите призоваха лекарите с частна практика да се притекат на помощ на обществените болници, като ако до днес не се събере нужният брой от 200 доброволци, държавата ще пристъпи към гражданска мобилизация на лекари.

Страната удължи до 22 март ограничителните мерки. От 16 март училищата в цялата страна работят дистанционно. В сила е полицейски час след 21 ч. в работните дни и след 19 ч. в почивните. Магазините, освен тези за стоки от първа необходимост, са затворени. Очаква се обаче днес да бъде обявен план за облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса заради умората на гражданите и натиска върху икономиката.

До четвъртък в Гърция бяха поставени 1 375 828 дози от ваксините срещу коронавирус. От тях 935 274 са първи дози, а 440 554 са ваксинираните и с двете дози. Гърция беше една от страните, които не прекъснаха използването на ваксината на АстраЗенека дори по времето, когато Европейската агенция за лекарствата проучваше твърденията за нежелани странични ефекти.

На 16 март КИПЪР разреши отваряне на откритите пространства на ресторантите, кафенетата и баровете след тримесечен локдаун за заведенията. Клиентите трябва да носят маски, освен когато се хранят или пият в момента. Маските са задължителни и за персонала, с изключение на работещите в кухнята. Персоналът ще се подлага на бързи тестове за коронавирус всяка седмица.

Република Кипър временно спря имунизацията с ваксината на АстраЗенека, за да изчака становището на Европейската агенция по лекарствата, но след като агенцията заяви, че ваксината е ефективна и сигурна, от днес поставянето й в Кипър продължава.

След два поредни локдауна само през уикенда, които очевидно не постигнаха желания резултат, СЪРБИЯ обяви пълно затваряне от сряда, 17 март, до неделя, 21 март, включително. По време на петдневния локдаун в Сърбия ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите. Локдаунът няма да важи за предприятията и фабриките, както и за държавната администрация, пощите, банките, застрахователните дружества, обменните бюра.

По информация на посолството ни в Белград на този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната.

Въпреки локдауна кампанията по имунизация на населението ще продължи по план, обявиха властите. Към 17 март в Сърбия са били поставени 2 052 402 дози ваксини против коронавирус, а 793 926 души са получили и втората доза от ваксината. Сърбия продължава да е първа в Европа и на пето място в света по брой на реваксинирани на един милион жители.

В ЧЕРНА ГОРА от последици от коронавируса от началото на март са починали общо 126 души, а през целия месец януари починалите са били 123. Черна гора е на първо място в региона по всички лоши параметри в борбата с COVID-19 - тя е първа по брой на хоспитализирани на 100 000 души население и по брой на активните случаи на 100 000 души. Броят на новорегистрираните случаи на двуседмично ниво на 100 000 души население също е най-голям в региона.

Ваксинацията срещу коронавирус започна на 20 февруари с руската ваксина Спутник V. Първите 2000 дози, дарени от Сърбия, пристигнаха в Черна гора в средата на февруари. По-късно страната получи и 5000 дози Спутник V от Русия, а след това и 30 000 дози от китайската ваксина Синофарм. На 7 март бе доставена втора пратка от 2000 дози Спутник V от дарението от Сърбия. Правителството съобщи, че преговаря за още 200 хиляди дози руска ваксина, за над 200 хиляди дози Синофарм, 150 хиляди дози ваксина на Пфайзер/Бионтех и 84 хиляди дози АстраЗенека. Черногорският вицепремиер Дритан Абазович съобщи в четвъртък, че на 31 март страната ще получи ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз

Въпреки увеличения брой заболели от COVID-19 и натиска върху болниците в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, властите обявиха запазване на досегашните рестриктивни мерки, включително полицейски час от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта.

В четвъртък в страната са регистрирани 1293 нозвозаразени и 24 смъртни случая. В момента в болници се лекуват 1135 пациенти с коронавирус, но в COVID болниците още има 280 свободни легла, съобщи здравното министерство. Увеличение на случаите на COVID-19 се регистрира в Скопие, Гостивар и Велес.

На 12 март в столицата на БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Сараево пристигнаха още 5000 дози ваксина на АстраЗенека, дарени от Сърбия. Партидата е предназначена за ваксиниране на медицински работници в Мюсюлманско-хърватската федерация. В началото на март сръбският президент Александър Вучич връчи първите 5000 дози АстраЗенека на тримата членове на колективното босненско председателство.

Здравната система на Босна и Херцеговина получи тази седмица и дарение ваксини от Турция. Това стана по време на посещение на тричленното босненско председателство в Анкара. Президентът Реджеп Ердоган дари на босненската здравна система 30 000 дози.

Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна реши да поръча руски ваксини Спутник V, подобно на Република Сръбска. Правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация възложи на Института за обществено здраве да сключи договор за закупуване на 500 000 дози от руската ваксина, а първите 100 000 дози от нея се очаква да пристигнат в Сараево в понеделник. В понеделник мюсюлманско-хърватската федерация възобнови употребата и на ваксината на АстраЗенека.

Правителството на СЛОВЕНИЯ ще разреши за цялата страна публични събирания, в които участват до 10 души, а в Приморско-Нотрански регион, където епидемичната ситуация се е подобрила, ще бъде разрешена и работата на откритите тераси на заведенията, предаде агенция СТА. Новите мерки ще влязат в сила след публикуването им в официалния държавен вестник, чийто нов брой се очаква днес. Все още се запазва ограничението за движение между 21.00 и 6.00 часа в цялата страна. В Словения в четвъртък са регистрирани 972 нови случая на коронавирус и 3 смъртни случая. Директорът на Института за обществено здраве Милан Крек каза, че се увеличава броят на заразените с новите варианти на коронавируса и ситуацията се влошава, но е под контрол.

В АЛБАНИЯ в понеделник започна ваксинацията на работещите в просветата - третата приоритетна група след медицинските работници и възрастните хора. Премиерът Еди Рама увери, че ваксините на АстраЗенека са безопасни. Той добави, че Албания ги е получила от Швеция, която не е била в групата на страните, блокирали ваксините на АстраЗенека. Еди Рама покани лекари от Косово да се ваксинират срещу коронавирус в албанския град Кукъс и съобщи, че определени количества ваксина на АстраЗенека ще бъдат изпратени в Косово.

КОСОВО още не е получило ваксини срещу коронавирус. Очаква се първите количества ваксини против COVID-19 по програмата КОВАКС да пристигнат до края на този месец. Същевременно здравният министър на страната разговаря с израелския си колега, с когото обсъдиха възможности да осигуряване на ваксини за Косово. Албания също се ангажира да ваксинира здравния персонал на Косово, но процесът още не е започнал.
/БТА/

 


38
Още от Балкани
ВМРО: Оттегли ли Македония Гарванлиев от Евровизия, ще го пратим ние!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
12 хил жертви,12 хил тестове на ден само,350 Хил ваксини само...българия се справи най добре .....как може да говорите такива глупости?
34
0
 
1
 
! Отговори
Bili преди 3 седмици
Днес е световен ден срещу репресиите под предлог "корона".

World wide rally for freedom.

Покажете какво мислите, 12 при НДК.
33
0
 
8
 
! Отговори
любознателен преди 3 седмици
Швеция обаче не е на Балканите, затуй не знаят какво е туй локдаун, маска или ваксинен паспорт и ресторанти и училища са отворени. Тъпи шведи! Прави ли ви впечатление че спряха да пишат за Швеция? Да не би да са измрели вече от пландемията самоубийците?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31
Засега сме 11-ти в света по починали на човек от населението, но е много вероятно днес петък, 19 март 2031 година да изпреварим Италия и да станем десети в света.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За сега сме в топ10 по смъртност на милион население от ковид, въпреки че статистиките са безсрамно лъжливи и занижени и без това. Като вземем предвид факта, че първите 2 държави в класацията са Сан Марино и Гибралтар, които по население сумарно са по-малки от Велико Търново мисля, че се справяме доста прилично. Най-накрая България има шанс да бъде първа в нещо.
30
0
 
7
 
! Отговори
knockoff преди 3 седмици
Ама как само ви го натаковаха ! На луди ви направиха. И продължават. Поздрави.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойколандия се справя най-добре с пандемията.Вожда на републиката най-добре от всички управлява пандемията.Това го повтаря постоянно.В Бойколандия всички са свободни да излизат на вън за разлика от други държави.В държавата ваксини няма.В пандемичните негативни класации тя е на първо място или в челните позиции.В последните 2 седмици вожда умишлено изпусна пандемията за да всее страх в хората за да може все по-малко народ да гласува и той да си осигури поредния мандат.Краят на вожда идва на 4.04
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България се справя най-добре.
27
2
 
16
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 седмици
Само да питам авторката: Кипър откога се е преместил на Балканите. Щото доскоро си беше в морето.
26
5
 
5
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Да се направи задължително инжектирането на тези които взимат каквито и да е помощи от държавата. Искаш някаки помощи - представяш удостоверение за "ваксинация"
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Основния проблем в България е че здравеопазването е съставено от търговски дружества, които освен да прибират парите на НЗОК не се интересуват от здравето на данъкоплатеца.
Не желая да се ваксинирам и ако ме задължат ще си искам всичките средства който са ми взимани за здравно осигуряване от 2000 година до сега!!!!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демек турците, сърбите и другите държави с държат прилични, само "татарите" недоволстват :)))) Бати черната овца дето сме на Балканите, направо сме *** :) разбира се любимата ми писвачка е писала или превеждала статията, рава си моме, ние сме най-лошите на Балканите :))
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Друго си беше едно време - 4 държави:
- НРБ
- СФРЮ
- Гърция
- Албания

И заради лекото териториално застъпване с условност Турция и Румъния
22
4
 
15
 
! Отговори
ИЗВОД преди 3 седмици
С едно изречение-НИЕ СМЕ НАЙ-ЗЛЕ-мерките и организацията ни са само на хартия!!
21
3
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 седмици
Българския модел как е? Добре ли е?
А 50 лв към пенсията как е? Добре ли е?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До География
Еее, ти много сложно им го обясняваш.
Ако беше уточни че Румъния има 9% от територията си на. Балканите, Турция 3% колкото е и територията и в Европа съвсем щеше да ги затрудниш. А на ония разбирачи който ти е писал слаб 2 ако му кажеш че Италия има 0,1%територия на Балканите сигурно щеше да си помисли че го гъбаркаш. Мъкаа.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До География
Слаб 2
18
4
 
8
 
! Отговори
География преди 3 седмици
Кипър е остров в Средиземно море на хиляди км от Европа. Румъния и Турция имат по-малко от 10% на Балканите. Географски Турция е в Азия, а Румъния Източна Европа. За сравнение на по-любознателните - Франция има територия в Южна Америка(Френска Гаяна) с размерите на Сърбия/Унгария, но никой не счита Франция за латино-южноамериканска държава!
17
2
 
4
 
! Отговори
Помооощ преди 3 седмици
Калкулатор е, Кипър е остров ма, какъв Балкански полуостров те гони?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А в Бг -за гербариите Пфайзер за народеца Астра ! От къде на къде Бе ?
Боцкай се стадо и трай - овцеееее овцееее