България не е вече двигател на европроцесите в региона

Повече доверие има към Сърбия, отколкото към нас, смята Николай Кръстев
7 апр 2021 18:10, Анисия Иванова
112
България не е вече двигател на европроцесите в региона
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна изгубихме горивото в нашия двигател, за да теглим Западните Балкани към Европейския съюз. Това заяви Николай Кръстев, журналист и анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ние вече не сме двигател на европейските процеси в нашия регион, отстъпихме това място на много други държави”, отбеляза Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria. “България днес стои в ложата и наблюдава отдалеч процесите, които се случват в Западните Балкани”, смята той.

Заради позицията на София към присъединяването на Северна Македония в ЕС страната е загубила много средства, свързани с инфраструктурни и бизнес възможности по предприсъединителните фондове на блока, допълни Кръстев.

“Наши източноевропейски партньори като Чехия, Словакия и Унгария донякъде са против външната ни политика”, изтъкна гостът. “В тиха изолация сме сред партньорите, те не ни чуват... Аргументите на България не стигат до тях".

Според анализатора е необходимо "да се направи гигантска крачка напред, за да се стигне до връщане на договора между София и Скопие”. Той добави, че загубата на позиции на България в Западните Балкани увеличава сръбското влияние. "Оказа се, че Сърбия се превърна в естествения лидер на Западните Балкани. Днес има повече доверие към Сърбия, отколкото към България”.

Журналистът изтъкна, че България е влязла в схема, която чертае нови линии на разделение между членовете на НАТО, подобно на тази между Гърция и Турция.

Защо според Кръстев можем да станем свидетели на политическа криза в Черна гора - разберете от видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70.Да Македонската Информационна Агенция (МИА) му плаща, главен кореспондент им е. Освен това му плаща УДБА, Цветан Василев и други.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде ги извади тия разсъждения за САЩ? Няма такова нещо - няма как да ни наложат да пуснем РСМ при тия обстоятелства на преговори... ----Ще я пуснете и ако трябва вратът ви ще плющи.В момента България е сама срещу всички.Всички позиции бяха взривени, за да си направи Шкембе войвода предизборната кампания. Между другото САЩ са гарант за границите на МК по двустранно споразумение, а БГ е просто една от многото.
54
2
 
7
 
! Отговори
Коритаров отОНИЯсвят преди 3 години
Време е да ваксинират Николай Кръстев против Ковид 19...Я ЖДУ ЕВО...
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментар по отношение Гърция и Македония:Това е свободата.По документи може да напишеш каквото трябва ,а на практика може да си правиш каквото си искаш.Ти може да накараш Македонците да признаят на документ ,че всичко у тях е с Български корени,но на практика няма как да им го премахнеш от главата им мислите им да си приемат каквото си искат.Даже и да се казват Южна България,хората като си искат да са Македонци ,това ще си остане и ще си целуват червения флаг.Това е демокрацията.
52
1
 
9
 
! Отговори
джоджЪн преди 3 години
Тоя не работи за северномакедонски държавни медии?
51
1
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Откъде ги извади тия разсъждения за САЩ? Няма такова нещо - няма как да ни наложат да пуснем РСМ при тия обстоятелства на преговори... Ти САЩ ги изкара вездесъщи, а те не са.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев каза, че с ГЕРБ, ЕС вкарала мафията в ЕС,а от ИФИМЕС го цитират.Прочете статията,преди да коментирате.Освен това всички нормални хора знаят ,че мафията чрез ГЕРБ и ВМРО управлява държавата.
49
2
 
6
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
РСМ е реликт от бивша Югославия. Времето там е спряло. Все едно диктатора им Йосип Броз Тито е починал вчера, а не преди 40 години. В Скопие все още има булевард "Маршал Тито". Младите генерации се обучават в българофобия от учебници, писани преди десетилетия в Белград. Възпитава се комплекс на превъзходство спрямо българския народ, и омраза и презрение спрямо българската държава. Нека да направим с конкретни факти тези неща достояние на европейската и американската публика!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция нищо не постигна с договора си, защото макетата не го спазват. Всичко си е по старому, не са си сменили учебниците, развяват си знамето на Вергина на воля, наричат се Македония, а не северна и тн. Едно летище са преименували макетата и тва е. Същата работа, както и с нашият договор. Не струва хартията на която е написан. Ако ние вдигнем ветото, гърците ще им наложат тяхно.
47
2
 
6
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Ей,ако някой мой съсед държал да го уважавам,щото от моето уважение зависело това дали банката да му отпусне пари да си купи кола,а видите ли той ме нарича *** н гал,лъжец,убиец,индианец или какъв ли не още?!Ако аз преглътна всичко това и много се напъна да го уважавам и много да се загрижа за това,че трябва на всяка цена да си купи колата,пък било то за сметка на мойта чест и достойнство?!Май трябва да отида на психиатър,защото няма да съм нормален!?Ей тъй са нещата с макетата!Те са за психиатър
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на САЩ ние сме в ЕС.Скоро и Македония ще е в ЕС заради САЩ,което ще е добре и за България.и за всички които живеят в Македония без значение както какви се приемат.
45
2
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
Когато САЩ променят учебниците си по история според твърденията напр. на мексиканците, тогава ще се зачудя дали да последваме примера им. Но и тогава - едва ли! А да ни нареждат, не виждам как ще стане!
44
1
 
12
 
! Отговори
бан Тудор преди 3 години
Сърбия лидер на кои Балкани ? На Хърватия и Словения ли? На Албания и КОсово ли > На Черна Гора и Босна ли ? Остава само Македония , както си беше и преди .
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ каза на Гърция и на Македония какво да правят,скоро ще кажат и на нас.Май започва да им писва от Балканските простотии. Ще видите как бързо ще се разберем. Само още малко ще траят,но до месец ще им кажат и на нас и на македоците.
42
2
 
9
 
! Отговори
крайно преди 3 години
Знаете ли какво, спрете да давате мнения, ама дълбокомислени анализи на разни специалисти... дрън-дрън! Поставили сме своите условия на РСМ, когато ги изпълнят, тогава ще мислим за разговори с тях.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можем да бе признаем успехът на Гърция - успя да се договори с Македония, за разлика от нас даже и името й се смени на Северна Македония. А ние, вместо заедно с Гърция да седнем за преговори и Македония на една тристранка - само поздравихме гърците за успехът им. Това е, за съжаление Лито го може си го може, а ние не.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИФИМЕС работят за, който плаща повече. Имаше смешен скандал преди 2 години в Словения. Бяха продали 3 страници разпечатка на статия от английската Уикипедия на словенското държавно пристанище Копер за 80000 евро.;-)))))
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия, Унгария и Словакия да си гледат своята държава и да не се бъркат в нашата.Ние в техните не се бъркаме
38
3
 
10
 
! Отговори
не вярвах преди 3 години
Съзирам намек за приемане на ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, условията на РСМ и те да отидат на преговори. Това е нечувано и изключително безочие. Учебниците им са пълни с фантастични твърдения за нас и нашата история. И ние да приемем това? Ами тогава ще се наложи ние да сменяме своите учебници по история, г-н Кръстев. Четох ви, едни работи приказвате, които нямат връзка с реалността. Сърбия лидер на Балканите? Нищо подобно!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние не може да се откажем от нашата история заради евтини и псевдо ползи