Цанчев: Натиск отвън да промени позицията ни за РСМ? Наивно

Скопие заблуждава европейските държави и обществеността си
15 май 2021 13:41, Елка Василева
59
Цанчев: Натиск отвън да промени позицията ни за РСМ? Наивно
Снимка: архив, БГНЕС

„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв е проблемът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е проблемът. Проблемът между България и РСМ е съвсем ясен – РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява.“ Това заяви Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз, пред БНР.

„Нелепото е това, че една държава-кандидат се опитва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите граждани, че е възможно да се присъедини към ЕС, без да отговаря на основните критерии за присъединяване и без да се е разделила с идеологическото наследство от времето на комунизма“, подчерта дипломатът.

Още по темата
Цанчев е категоричен, че няма друга държава, станала член на ЕС при всички последните вълни на разширяване през последните 30 години, която категорично да не се е разделила с „държавотворната си идеология от времето на комунизма“.

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се ограничава в последните седмици или месеци. Тя върви с пълна сила, откакто страната стана член на НАТО, отбеляза Цанчев. Тази кампания показва неразбиране на начина, по който функционира ЕС и на начина, по който се осъществява разширяването, допълни той.

Димитър Цанчев изтъкна, че е „неоправдано и наивно“ да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България.

Всички държави членки на ЕС вече са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на гражданите й да използват официалния си език, заяви Димитър Цанчев.

„Но България държи на това да се даде възможност на гражданите на РСМ открито и свободно да изразяват своето българско самосъзнание.“

„Въз основа на изопачена версия на историята младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза срещу България“, посочи още дипломатът.

Относно алтернативата сега да се даде зелена светлина за РСМ срещу изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев коментира: „Не е възможно България да започне преговори за членство с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският национален интерес ще бъде запазен.“

В продължение на 30 години България неотклонно е правила жестове на добра воля към Скопие, включително подкрепата за присъединяването й към Северноатлантическия пакт, каза още Димитър Цанчев. Той оспори като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на преговорите на РСМ се отваря вратата за външни влияния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
..мера според мера
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш да разбичкаш България, пусни и мухата Македония.
9
15
 
2
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ ОТ БЛАГОЕВ преди 2 години
Имаме кино Македония * Но Александър Македонски е с по старо присъствие в историята от нашата Румелия Поздав на Македонците оттатък!!!
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ни постоянен орган срещу македонската пропагандна машина. Когато направят поредното безумно изявление - нашите да са там да ги оборят. Когато напишат някаква небивалица във Уикипедия - нашите да са там да в поправят. Когато се издаде чужд учебник - нашите да проверяват дали не пишат македонски небивалици...
7
2
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Двама...макета чета,трима макета чета,с...предател-сърбоман.
6
20
 
4
 
! Отговори
Тюлев Константин преди 2 години
Няма нито 1% от македонците които да искат да са НАТО (виж резултатите от референдума) а още по-малко ЕС. Амрика там ги бута! - Ще разбере ли някой това у нас или не? Иначе бутачите редовно четат коментарите по бъгарските новини и така профилират натиска, а и в Македония съответно. А още по-малко се чувстват българи. Все едно питал си българин руснак ли се чувства!?! Кой това лъже по България че сърби са ги карали да са такива!? Стоял ли някой в МК повече от седмица па че знае как е работата?
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадците върнаха на Гърция откраднатото,а на България не искат и даже не са съгласни да е общо.Тогава ще се наложи да го връщат цялото.Ние ще чакаме,до като разберат,че цар Самуил не става за ядене и не пълни хладилника.Вето на антибългарите.
4
1
 
19
 
! Отговори
Брамапутра преди 2 години
Шума ке ядам,комита ке ставам !!!
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо "натискът" отвън да е наивно очакване?Много си е основателно даже - наш Мун..чо напоследък се притесни, че много му лъщи путьовския г..з и взе да го обръща раболепно към американците, които лобират за македонските камъняци.Нищо чудно съвсем да го обърне към сърбоЗайковците и в ЕС вечно да затръбят гръмко мегафоните с българите-убийци, фашисти и троглодити.
2
3
 
24
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
РСМ? Това не е ли един от южните квартали на София?
1
1
 
31
 
! Отговори
българин преди 2 години
още се чудя защо се обръща внимание на измислената държава македония !