Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Пендаровски се надява да разговарят и по най-тежките въпроси
26 май 2021 16:00, Елка Василева
173

Снимка: Президентството

Президентите на България и на Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски отлетяха за Рим и Ватикана, където традиционно ще се състои аудиенцията при главата на Римокатолическата църква за празника на българската просвета и книжовност. Двамата ще почетат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски, предаде БНТ.

Още по темата

Пендаровски лично посрещна българския държавен глава на летището, след което двамата се оттеглиха на кратка среща.

Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството. "Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля да развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство", каза Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще използват пътуването до Рим, за да разговарят за актуалните теми, свързани със съвместните отношения между Република България и Република Северна Македония. Уточни, че сега срещата на летището им е била кратка - било е "приятелско пиене на кафе" и са обсъдили решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски заяви, че се надява като приятели да разговарят и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.

Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им присъстват ключови министри за просветата и културата. В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на държавните глави е от изключително значение.

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ!НАЛИ?СОЛУН ДНЕС ПРИНАДЛЕЖИ НА ГЪРЦИЯ,НАЛИ?ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И ОБЩИНАТА В СОЛУН СЪЩО ГИ ОТБЕЛЯЗВАТ ДВАМАТА БРАТЯ КАТО ВИЗАНТИЙСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ,НАЛИ?...ТОГАВА ВЪЗНИКВА ВЪПРОСЪТ ЗА КАКВО СПОРЯТ СКОПИЕ И СОФИЯ СЛЕД КАТО СОЛУН ГО НЯМА?
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хан Аспарух като е дошъл от Русия да се приззнае общата ни история с Русия, ако пък не е дошъл от Русия да се признае общата ни история със Германия и Франция и САЩ.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко Калече македонците искат заплати заплати заплати. Вие демокраите и фашистите прогонихте и българите от България а сега искате от македонци да ги изморите и тях и само обвинявате някакъв коминтерн.
42
0
 
6
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
Радев сега ще изАка едно голямо **** което той самият не може да прескочи.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИсторикТе си имат тяхна история и не си присвояват бг хора и владетели за македонци. И езика им е различен.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислени през 1944 година и станали дезависима държава през 90-те, претендира за български владетел управлявал 1000 години преди да се пръкнат. Въобще има ли смисъл дасе води диалог с такива същества? От това, което е договорено в договорът за добросъседство нищо не са изпълнили.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-зле сме от албанците. те поне заят какво са.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата дума срещу думата на доказаните крадци на гръцка история, даже името им промениха.
37
14
 
4
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Албания, Сърбия и Румъния също са били българска земя. Да вземем и от тях са поискаме признаване на общата ни история и генетични корени. За Адам не знам, може да е имал и турски произход, но Каин със сигурност е бил вече българин, след като е убил брат си.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как тъй 30 години нямаше проблем с Македония, изведнъж се разбра че ще влизат в ЕС и бизнеса със паспорти ще секне и стана голям проблем.
35
13
 
4
 
! Отговори
коментар преди 2 години
Добър дипломатически ход на Радев - доказва добрите ни намерения и желанието за диалог - Европа гледа! Щели да си приказват в неформална обстановка - за 1 час в полета до Рим! Така само показваме своята цивилизованост. Там обаче Папата да раздипли Ватиканските архиви и недвусмислено да докаже на Пендаровски, че действително до 1944 г. Македония е част от България - от древността, та до 1944 г. Ако отнесат спора до Папата, резултатът е ясен. Тогава Пендаровски трябва да пътува на стоп до Скопие
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Борисов е доказал, че налага вето, когато се наложи, а Радев се кланя на Пенеровскии дето оня ден, каза, че нямало да спрат да крадат българск история.
33
1
 
12
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНа М У Н Ч А не му трябват 15 дни, щом му наредят от Кремъл са 15 секунди изпълнява
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината им държава е от Албанци, като добавиш другите малцинства северномакедонците остават една шепа хора.
31
2
 
11
 
! Отговори
Сан Чопанса преди 2 години
Гледай само да предадеш българските интереси и ще видиш втори мандат през два криви макарона вързани на фльонга.
30
1
 
8
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
*** се готви да сдаде позициите по приказ от Масква.
29
1
 
6
 
! Отговори
Мюмюн Серевдере преди 2 години
Ние турците сме един народ с кюрдите!Заедно имаме една цел-козичките!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом тези са Северна Македония, значи Гърция е южна.
27
13
 
6
 
! Отговори
Рустам Минниханов преди 2 години
Българите да призная общата си история с татарите, иначе няма да ги приемем в Евразийския съюз. Македонците са вече васали на нашите арнаутски братя, затова за тях няма проблем.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоКоминтерна не е изгонил милиони българи от България след 1989 г. и сега са чужди граждани.