Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!

Търсим решение, заяви премиерът на РСМ
2 юни 2021 19:40, Петя Славова
146
Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!
Снимка: БГНЕС

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 юни трябва да проведем първото междуправителствено заседание, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос относно участието му в телевизионен дебат с лидера на опозицията Християн Мицкоски относно спора с България, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Заев заяви, че по този въпрос очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

Според него, португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

То е в съответствие с практиката на Европейския съюз и "наистина може да бъде решение". Македонският премиер призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе веднага още на 23 юни.

"Не искам да засилвам очакванията", подчерта Заев и призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Премиерът подчерта, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска да стъпче "нашия македонски език и македонска идентичност".
"Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим. За европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че в момента е служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност и затова сме резервирани и не знаем дали ще има решение, но трябва да работим и да успеем", каза Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

"Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам как да го заявя по-ясно", заключи премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-н путин и манипулаторите на службите ви,пишете и говорите на азбука и език създаден от предците ни за Народа ни,България...дарен на Народите ви...манипулациите ви не ни правят ваши приятели...Народите на Русия винаги ще са...но политиците ограбващи животите им...никога...франкенщайн никога няма да бъде човешко...каквито и лъжи да използвате,Бог да пази САЩ!
111
0
 
2
 
! Отговори
Vellizarii преди 2 години
До Лени РифеншталУникални лъжи бе Лени, Ленин ли си къв си? Къде пишат Наум, Климент и Ангеларий, че Кирилицата е славянска? Тя е създадена в БЪЛГАРИЯ и е БЪЛГАРСКА 8-9 век! Славяни няма като народ и държава, пише го в Бритиш енциклопедия! Също пише там, че македонския език и нация са измислени от Сталин и коминтерна 1945г.
110
1
 
2
 
! Отговори
Марта преди 2 години
До Лени Рифенштал. Терминът славяни се появява в края на XVII век,за да обслужи " илирийската идея", а малко по- късно и нейното продължение- панславизма. Трако-пеласгите са коренът на днешните народи,дефинирани като славяни. СКЛАВИНИ са наречени само тези траки,непризнаващи римската власт и борещи се за независимост. Страбон пише,че гетите са от същия род както и мизите,а също,че и двете племена говорят езика на траките.
109
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Стан е вие дисертация ли очаквате да защитя?учениците на Светите Братя създадоха кирилицата в България,те положиха основата с глаголицата,защо не отидоха в ...русия на путин?получил от "македонските земи",злобеете на дребно,така подценени оцеляваме вече 1400 години,Бог да пази България!
108
1
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 2 години
До 108 - ИмеНие това, което сме го учили в училище по история можем да го проверим в енциклопедии, интернет, чужди университети и книги, от много източници. И голяма част от това което сме учили съвпада с източниците по света.Ако ти сравниш учебния материал по история в македония с например английската версия на уикипедия, ти ще останеш изненадан.Относно "Македония е на македонците" - вярно, но също българската история е на българите. Освен това нали сте северни. Северна Македония не е Македо
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти още ли пиеш кошче?
106
1
 
7
 
! Отговори
Марта преди 2 години
До ИмеМирмедоните и македоните са тракийски племена.За мирмедоните Йоан Малала и Йоан Цеца пишат,че по- късно са познати като мизи или българи.
105
14
 
4
 
! Отговори
Име преди 2 години
На какво са ви учили в училище това плямпате и тука а не се питате дали това на което са ви учили по история дали е вярно! Македония е на македонците!!! И близките години ще бъдете изненадани като разберете че непрекъснато са ви лъгали от българските медии и институции!!! Македония е най стара и вечна!
104
4
 
9
 
! Отговори
Стан преди 2 години
ББ. -"Кирилицата бе създадена от Светите Братя за България...всеки може да прочете Историята).Веднъж за винаги всички псевдо-историци, които призовават да се чете историята, научетените исторически факти и спрете да плямпате простотии.1. Кирил и Методий не създават кирилицата, а глаголицата. Те не са сред живите, когато е създадена Кирилицата.2. Кирилицата е създадена В БЪЛГАРИЯ, а не за България.3. Нашата азбука е наречена кирилица през 14-15 век.
103
2
 
9
 
! Отговори
Марта преди 2 години
Константин-Кирил създава глаголицата за солунското славянско наречие,което принадлежи към източнобългарските диалекти.В края на IX век в Преслав възниква и втората българска азбука- кирилицата.За неин създател се счита Климент Охридски- един от учениците на Константин-Кирил и Методий.
102
2
 
23
 
! Отговори
ББ преди 2 години
И ние...Кирилицата бе създадена от Светите Братя за България...всеки може да прочете Историята)!Нямаме претенции към вас...единствено не ни крадете Историята...28 г. се лъгахте,че ще прецакате гърците...и си сменихте името на държавата,сега с нас,от нас лошо не сте виждали...обаче за наша сметка да си правите паметници..да ни горите Знамето,да ни обиждате на "татари",да не спазвате подписани от вас Договори,троянският кон на путин ни поставя условия?несправедливи!непочтенни!..можем и БГ Изход!
101
1
 
25
 
! Отговори
Сашш преди 2 години
Да,няма за какво да преговаряме.Кодифициран български език създаден 1945 г .Ще повтарям кат Латерна,вас Ви създаде Коминтерна.
100
4
 
16
 
! Отговори
Ясен преди 2 години
научат урока по история. И в двата случая губим. Най вероятно ще изберем второто. Трябва да го направим достойно, като обясним на всички страни членки защо го правим. Иначе македонците няма да спрат да пискат и да се правят на ощипани моми.
99
1
 
16
 
! Отговори
Ясен преди 2 години
Историята е нещо, заради което трудно може да се преговаря. Те затова са избрали този начин.Единствения правилен начин да отговориш на македонското отношение е изолация. Това означава, че докато държавните им власти поддържат антибългарските си тези, не можем да ги допуснем до ЕС. Поставят ни в трудна дилема. Или се съгласяваме с тях и плюем по хилядолетната ни история, за да влязат в ЕС с всички лъжи или отстояваме интереса и достойнството си, но те стоят години наред извън ЕС, докато не си
98
1
 
14
 
! Отговори
Ясен преди 2 години
С хора, които лъжат и мамят не може да се преговаря. От личен опит го знам. Сто пъти им казваме, че не сме против тях, просто искаме да кажат, че държавността и езика им започват от Втората световна война. Преди това е било българска територия. Никой не им иска земята или нещо друго.Но да посегнеш на хилядолетната ни историята и да твърдиш пред целия свят безобразни неистини е удар под кръста. Нито Делчев, нито Самуил са били македонци, поради простата причина, че е нямало такава държава тогава
97
2
 
20
 
! Отговори
Мъка мъка мъкадонска преди 2 години
Някой знае ли на какъв език са говорели македонците по времето на великия им Александър Македонски ? А?... АМИ НА ГРЪЦКИ. Повече от 300г. гръцкия е бил основен и единствен език в територята на днешна Северна Македония. Да не споменаваме че Сашко Македонски НИКОГА не е стъпвал в северната част на владенията на баща си... После тези земи са завладени от българите и СЕ Е ГОВОРИЛО САМО НА БЪЛГАРСКИ... Някой да е чувал за втри официален език - Македонски в Югославия? НЕ? Македонски език??? Ко речи?
96
2
 
23
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Неваксинирани АНТИКИ скитат из Европа .... Живот на аванта ... Територия на аванта ... език на аванта ... история на аванта ... За празника на славянската писменост Пендарата на АВАНТА се вози в българския правителствен самолет,че да отиде до Ватикана .п.с. А троловете им по медиите на АВАНТА коментират под български новини...
95
1
 
24
 
! Отговори
Народа преди 2 години
Ние не преговаряме за българския език и българската история!!!Аз не знам как по ясно да го кажа това!!
94
3
 
32
 
! Отговори
Няма проблем преди 2 години
Още 20-30 години и могат да се надяват на членство.
93
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата живеят на българска земя и говорят български език.