Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!

Търсим решение, заяви премиерът на РСМ
2 юни 2021 19:40, Петя Славова
146
Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!
Снимка: БГНЕС

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 юни трябва да проведем първото междуправителствено заседание, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос относно участието му в телевизионен дебат с лидера на опозицията Християн Мицкоски относно спора с България, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Заев заяви, че по този въпрос очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

Според него, португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

То е в съответствие с практиката на Европейския съюз и "наистина може да бъде решение". Македонският премиер призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе веднага още на 23 юни.

"Не искам да засилвам очакванията", подчерта Заев и призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Премиерът подчерта, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска да стъпче "нашия македонски език и македонска идентичност".
"Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим. За европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че в момента е служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност и затова сме резервирани и не знаем дали ще има решение, но трябва да работим и да успеем", каза Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

"Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам как да го заявя по-ясно", заключи премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
32
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Има една Българска поговорка, "Що е маке, все е лай..но"!!!
31
5
 
34
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Ще говорите на български език,защото той ви е матерния.
30
5
 
32
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Посръбчен български = на македонски.
29
26
 
12
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Винаги Българите ще трябва да обясняват на чужденците, защо ползват Руската азбука и защо говорят на македонски!!Факт който ще стане реалност до 5 години!!
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре да те нема и тебе още утре! Седи си в югославия во веки !
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сръбски аген
26
4
 
30
 
! Отговори
Отново мегагрешка преди 2 години
Заев вижда водещото начало в португалското предложение,тоест търсене навъздействие върху РБ,а не в спазване на договорните отношение и промяна наантибългарското поведение,култивирано и толерирано от македонските власти.Отново правителството на РСМ търси сламката в чуждото око,а не вижда гредатав своето.Не разбра,че у нас по македонския въпрос и бившите и настоящите иматеднаква позиция(без тези,които са на соросовата хранилка),знаят,че клякане предСРМ ги прави политически труп.
25
5
 
35
 
! Отговори
Ние пък преди 2 години
Не преговаряме за българският език. Гърция добре направи с тия. Сега е наш ред.
24
6
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. РСМ отказва да подписва общи документи, които са на "официалните езици на двете страни" и държи да се пише "на македонски език". Така се блокира всичко.
23
3
 
21
 
! Отговори
Видев преди 2 години
Ние не преговаряме за Българския език
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бегом към москва.
21
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аб айде да ги пущим макетата,бе!Да направим на рашките мръсно.То тези никога повече няма да се нарекът българи,(въпреки,че пра дедите са им българи)нито пък някога РСМ ще стане част от България.Квото било било.В ЕС ще бъдем пак братя.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илон Мъск е потомствен македонец,емигрирал преди много години в ЮАР а после и в САЩ..
19
4
 
23
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Абе , докога ще ни занимавате с тези психопати де? Да си се затворят в резервата и да не ни занимават с глупости. Евро и да пасат...
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са уникални чешити, няма как да се разберем с тях.
17
1
 
27
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЧЕ КОЙ ИСКА ДА ПРЕГОВАРЯ С ВАС?
16
2
 
19
 
! Отговори
Я преди 2 години
Заю бая!Този като го еидя и ме напулва един смях,бате!Едно весело ми става.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава ние не преговаряме за членството ви в ЕС, вето.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заек, мислиш ли, че на някого му пука за теб? По-добре без вас в ЕС. На никого не му трябват хора с изтрити мозъци от сръбска пропаганда. Имаме си проблеми за решаване, не сме опрялиндо вас. Така че дрънкай си там, но никой не те слуша
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССРРуския и сръбския произлизат от бг.