Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!

Търсим решение, заяви премиерът на РСМ
2 юни 2021 19:40, Петя Славова
146
Зоран Заев: Не преговаряме за македонския език!
Снимка: БГНЕС

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 юни трябва да проведем първото междуправителствено заседание, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос относно участието му в телевизионен дебат с лидера на опозицията Християн Мицкоски относно спора с България, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Заев заяви, че по този въпрос очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

Според него, португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

То е в съответствие с практиката на Европейския съюз и "наистина може да бъде решение". Македонският премиер призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе веднага още на 23 юни.

"Не искам да засилвам очакванията", подчерта Заев и призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Премиерът подчерта, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска да стъпче "нашия македонски език и македонска идентичност".
"Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим. За европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че в момента е служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност и затова сме резервирани и не знаем дали ще има решение, но трябва да работим и да успеем", каза Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

"Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам как да го заявя по-ясно", заключи премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
30
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Зоран иска зорна да влезе в ЕС.Мечтата му е да играем по неговата гайда.Щом се сърбее,да преговаря със сърбите ,които им промениха езика и писмеността!
51
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме интересува на какъв език си говорите просто не крадете история между другото никой не е казал че княз Борис първи е сърбин щото тогава Белград е бил западния град на България Просто да спрат да присвояват българска история документирана и в средновековековни документи иначе да си говорят на какъвто език искат
50
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако единствения компромис, който ще правят, е да поемат ангажимент да строят жп линията до България, по-добре да се пръждосват и въобще да няма никакви преговори с тях, докато им уври акълът.
49
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това си е тяхна работа дали ще преговарят. Няма да са в ЕС. Не е задължително да са в ЕС. Те и за луната не преговарят но никой не ги пита.
48
2
 
24
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Тоя Зор Замаев не разбра ли, че и ние тук сме българи като него и пари трябват. Като напълни гушата на нашите престъпници и веднага ще признаем както македонския език, така и история. Ама няма кой да му даде такъв заем.
47
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонски език не съществува. Това е все едно да признаеме Родопският Трънският и Брезнешкият за отделни езици. Македонският език е пародия на Българският. Така че Македонците да се научат да говорят книжовен Български и тогава може да се разберем. Иначе у Лево и да ходат да рупат зейе както викат по северозапада.
46
4
 
47
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Като няма да преговаряш за език и история,какво се напъваш тогава,за какво да те кани Янев...че си много убав ли..
45
4
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Кой те пита за какво преговаряш Зойо? Слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
44
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не преговаряме за българския език и българската история.
43
2
 
46
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Няма нужда да преговаряме с вас за нищо, драги...
42
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 20-30 години може да се надява.
41
2
 
2
 
! Отговори
Така си е преди 2 години
До Отново мегагрешкаНе ги прави политически труп,прави тях и семействата им истински трупове, дори и тези които са роднини на тях и не заслужват да се срещнат с ония.
40
5
 
25
 
! Отговори
и*аси преди 2 години
Явно има и по-точно въплъщение на понятието "територия" от нашата. На тоя кметовете му до 5г. са мюсюлмани (нямам против). Класовете му са 80% албански и им разрешава да учат сръбски. Тия каква федерация си основават на база антибългарщина, ама като теле пред майка си бягат. Е тва са чисти българи!
39
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един хубав надпис, наречен Битолски, който доказва, че Македония е била българска територия и населявана, управлявана от българи. Дано някой не реши накрая да го унищожи, само и само да стане тяхното.
38
3
 
28
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Ето няма за какво да си говорим с тях.Следващия
37
42
 
4
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Българския език е диалект на Македонския!!
36
4
 
32
 
! Отговори
Док преди 2 години
Зайо, служебното правителство няма мандат да взема решения от стратегически характер, било то по отношение на вътрешната или външната политика. Няма какво решение да се вземе. То е взето. ВЕТО!!!!!!!
35
5
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Тракийци,шопи,добруджанци,македонци,родопчани по какво се...различават.По географския район в който са родени.Другото са...фантасмагории на политически пионки...паразитиращи върху тези различия от...столетие.
34
3
 
15
 
! Отговори
въх преди 2 години
Тоз другия комик.. Абе, тебе кой те пита бе малко сви*каджийско човече? Я излез се разходи сред паметниците да видиш как те обичат северните ти прекръстени съграждани. Веднъж клекна, пак ше клякаш па*ячо!
33
4
 
44
 
! Отговори
латерна преди 2 години
Заев като латерна повтаря едно и също, отчаяно лъже и твърди немислими неща. Нещо психопатски ми звучи. Възможният наш отговор е ВЕТО!