Пендаровски за спора ни със Скопие: България използва маркетингови трикове

Президентът на РСМ съветва Заев да чака редовно правителство в България
27 юни 2021 10:30, Красимир Ангелов
272
Пендаровски за спора ни със Скопие: България използва маркетингови трикове
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прeпоръча на правителството в Скопие на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент.

В интервю за телевизия "Сител" Пендаровски коментира, че България използва маркетингови трикове.

Той определи писмото на българското министерство на външните работи от 25 юни като обикновен маркетингов трик. "Става въпрос за маркетингов трик, защото това е отговор на нашето предложение за браншово сътрудничество и план за действие. Писмото пристигна в Скопие два дни след заседанието на Европейския съвет. Тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори /за членство в ЕС, бел.ред./още миналата година. Това е опит за изопачаване на реалната ситуация. Става въпрос за грешна и лъжлива информация с определени политически цели. Предполагам, че това се прави, защото българите са в предизборна кампания", каза Пендаровски.

Още по темата
Той на няколко пъти повтори, че по време на преговорите на македонската делегация в София на 17 юни, които са продължили до полунощ, българската страна "непрекъснато повтаряла тезата си за македонската нация и език от 1944 г."

"Нашата делегация е отказвала категорично да преговоря по тези две точки. Българите са казали, че ако няма съгласие по този въпрос няма да има зелена светлина за ЕС", заяви още Пендаровски. Според него, "ако е бил намерен компромис по тези два въпроса, за езика и нацията, отново нямало да има зелена светлина, защото в България нямало функциониращи институции".

"Нямат парламент. Единственото нещо, което функционира е президентът", каза Пендаровски.

Според него македонският премиер "не е разпродавал държавната идентичност в София". "Мога да кажа това, което научих лично от министър-председателя. Няма такова нещо нито писмено, нито вербално", каза още президентът на Северна Македония.

Той призова правителството в Скопие да не прави никакви усилия за разрешаване на спора с България в близко време. "Моята препоръка към правителството е в близко време да работи само за браншовото партньорство. Въобще да не се опитва да направи пробив по тези въпроси, както сега така и в следващия период, ако те не направят кабинет. Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София", подчерта Пендаровски и добави:

"Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
4
 
8
 
! Отговори
data преди 2 години
Питам се , що им обръщате внимание ?
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората почнаха да излизат от ЕС, тия напират да влизат...правете си сметка, хахаДано поне с тази битка се справим, в името на всички, загинали, измъчвани, гладували в името на националния идеал.
180
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако бяха влезнали в ЕС и хората щяха да бъдат наши и нямаше да има граница и на практика като няма граница България щеше да е там.Бизнеса много лесно щеше да навлезе за много кратко срокове
179
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде прочете това? И кой го казал? Няма никаква заплаха от който и да е за нас.Само болна глава може да измисли подобно нещо.Единствената заплаха за нас е вътрешна.И тя е корупцията и липса на справедливост.В Гърция имаше подобна смешна кампания,че Македония е заплаха.Та в момента в Македония има около 1,5 милиона жители и една голяма част са възрастни хора.Нямат един самолет и ние защитаваме тяхното небе и територия,като членове на НАТО.На практика тяхното въздушно пространство е наше.
178
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанците са по-стар народ от Българите.Просто преди не са ги наричали Албанци,както и термините Българи и Гръцки са сравнително нови.
177
5
 
6
 
! Отговори
до преди 2 години
Платеният СИ ТИ,ти си единствен тук,всеки ден!Как да не засяга националната ни сигурност.Абсурдът български възрожденци да се подарят на тази изкуствена държава автоматично означава,че в България живеят македонци като някаква нация,и са живели даже и преди 1944,че чак до средновековието.Това,освен че е историческа фалшификация,е и инструмент за чуждо влияние в България-малцинство,партия,избори,сепаратизъм!Друг е въпроса дали РСМ има потенциал за това,но това иска.А това е вредно за България
176
3
 
3
 
! Отговори
Техномад преди 2 години
До Albanian, PlovdivСамо да отбележа, автохонно може да е населението, не и земята (защото думата означава "от тази земя").
175
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите политици се държат много обидно с нашите сънародници Македонци и нашите приятели от Албания.
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаровски казва самата истина.Не знам какво сте чели,за да коментирате подобни неща? Много откачен народ имаме.Истината е ,че служебното правителство и президента нямат право или оторизация за преговори.Това е работа на парламента,а ние нямаме понеже предстоят избори.Инда абсолютна безплатна реклама и манипулация е това на президента Радев.
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква национална сигурност говориш?Нещо много откачени хора има в нашата държава или сте просто платени да създавате омраза.
172
4
 
4
 
! Отговори
Пендарата е прав преди 2 години
България трябва промотира своята позиция на европейския пазар.
171
6
 
7
 
! Отговори
ха преди 2 години
България няма "да клекне" - това противоречи на историческата истина и националната ни сигурност! Защо трябва да се признават измислиците на една шепа шарлатани? Та те дори европейско мислене не са развили за тези 30 години - продължават да са расисти, продължават да се държат с България като с нищожество, обиди, провокации, действия зад гърба ни, подкупи... Къде е европейското им поведение, с какво са готови? Ти наистина ли мислиш, че само България е против тази РСМ в момента?
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕНДАРАТА СЕ ИЗТЪРКА И ЗАГУБИ СТОЙНОСТ. 50-ТЕ ГОДИНИ ВЕЧЕ СТАВАТ 100. СБОГОМ СТЕВО ПЕНДАРАТА.
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
167 Албанският народ не е най-старият в света. Няма нито един артефакт, който да доказва това. Мюсюлманската религия, която е основна за албанците, е от 600 след Христо, сиреч от преди 1400. Преди нея са били християни там, но преди около 2000 години, за друга по-стара религия от тази и за албанци, доказателства няма. Илирия е старото название на тези земи, но като област, няма данни за държава и нейния народ, с името Албания/албанци, по това време.
168
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До анонимен 23Какво искаш да ни кажеш, че момчето от Скопие е дошло да работи в Банско без да попита предварително каква заплата ще получава. И когато получило първата заплата подало заявление за напускане. Хайде стига глупости. Ще отидеш в чужбина да работиш без да имаш представа какво ще получаваш. Това означава, че или си ***, или в момента нищо не получаваш.
167
5
 
20
 
! Отговори
someone преди 2 години
хаха изядоха поредните шамари макетата и сега ми се правят пак на хитри ,видяха че временното правителство няма да клекне и сега се надяват пак номера им да мине и да им признаем староюгославските измислици, да си ни крадат историята и да ни викат татари *** , ама няма и този номер да мине и пак ще ядат шамари и ще си ходят посрани.Нямало да коментират факта че били от 1944г ми прав ви път стойте си извън ЕС.
166
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо маркетингово в отстояване на истината и историята ни. Баста макета . Като не искате никой не ви кара на сила !!!
165
8
 
2
 
! Отговори
Албанците преди 2 години
Са наследници на древните траки, следователно са част от Велика България. Някои лингвисти смятат, че са илирийци, но...
164
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви компромиси с тая изкуствена държавица.
163
4
 
15
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ? преди 2 години
В БЮРМ ОТ 20 ГОДИНИ НЕ СА ПРАВИЛИ ПРЕБРОЯВАНЕ.