Пендаровски за спора ни със Скопие: България използва маркетингови трикове

Президентът на РСМ съветва Заев да чака редовно правителство в България
27 юни 2021 10:30, Красимир Ангелов
272
Пендаровски за спора ни със Скопие: България използва маркетингови трикове
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прeпоръча на правителството в Скопие на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент.

В интервю за телевизия "Сител" Пендаровски коментира, че България използва маркетингови трикове.

Той определи писмото на българското министерство на външните работи от 25 юни като обикновен маркетингов трик. "Става въпрос за маркетингов трик, защото това е отговор на нашето предложение за браншово сътрудничество и план за действие. Писмото пристигна в Скопие два дни след заседанието на Европейския съвет. Тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори /за членство в ЕС, бел.ред./още миналата година. Това е опит за изопачаване на реалната ситуация. Става въпрос за грешна и лъжлива информация с определени политически цели. Предполагам, че това се прави, защото българите са в предизборна кампания", каза Пендаровски.

Още по темата
Той на няколко пъти повтори, че по време на преговорите на македонската делегация в София на 17 юни, които са продължили до полунощ, българската страна "непрекъснато повтаряла тезата си за македонската нация и език от 1944 г."

"Нашата делегация е отказвала категорично да преговоря по тези две точки. Българите са казали, че ако няма съгласие по този въпрос няма да има зелена светлина за ЕС", заяви още Пендаровски. Според него, "ако е бил намерен компромис по тези два въпроса, за езика и нацията, отново нямало да има зелена светлина, защото в България нямало функциониращи институции".

"Нямат парламент. Единственото нещо, което функционира е президентът", каза Пендаровски.

Според него македонският премиер "не е разпродавал държавната идентичност в София". "Мога да кажа това, което научих лично от министър-председателя. Няма такова нещо нито писмено, нито вербално", каза още президентът на Северна Македония.

Той призова правителството в Скопие да не прави никакви усилия за разрешаване на спора с България в близко време. "Моята препоръка към правителството е в близко време да работи само за браншовото партньорство. Въобще да не се опитва да направи пробив по тези въпроси, както сега така и в следващия период, ако те не направят кабинет. Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София", подчерта Пендаровски и добави:

"Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендар,колко български паметника и надгробни плочи изкъртихте днес в чест на Аце Федеро и Тито?
161
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанският към латинския е като португалския към испанския...
160
3
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Пендо, България няма зор да вкарва РСМ в ЕС. Вие имате. Ние посочихме нашите условия. Вие сте на ход. Инак, можем да си кютаме така до второ пришествие или докато не ви дойде акъла в главата.
159
19
 
2
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
Албанският народ е най-старият народ на Балканите - от Пелопонес до Херцеговина, от Апенините до Каспийско море. Албанският език е пряк наследник на латинския език и не е близък с нито един друг език в Европа. Територият на днешния политически субект Северна Македония е 90% автохтонна албанска земя и 5-10% българска. Да се знае и помни.
158
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ще изчака едно ново, демократично правителство в РСМ. С настоящето, което не се е разграничило от титовизма и македонизма, не може, да прави компромиси, с историята и езика си.
157
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 Александър Македонски е грък, от една от няколкото съществуващи тогава, гръцки държави. Древната Македония отдавна несъществева, като Шумерите, Вавилон...
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
131Прочети, кои са първите императори на Източното Римско царство, сед разделянето на Римската империя на две части, на 17 януари 395 от новата ера. Тогава умира император Теодор I и синовете му Аркадия и Флавий Хонорий, си поделят империята. Те не са били гърци.
155
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
161 Античките "ъ" -то си го употребяват в говоримия език, което показва, че насилствената промяна, не може да заличи българския език в РСМ.
154
7
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
България е била силна държава, на 3 морета и е владеела територията на Мекодония.
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха!На сръбски е Бугария, те избягват българското Ъ, ще си загубят идентичността :))
152
5
 
10
 
! Отговори
Не се учудвам ! преди 2 години
Краде се от този който има . И сърбите койко пъти до сега се пробваха ,а и успяха ,във западните ни територии се извърши етническа промяна на населението със всякакъв вид преследване тормоз и мнооого убииства така се е деиствало и във НАШАТА Македония докато българин стана *** дума, лош човек,татарин,окупатор , а нашите българи там започнаха да се казват не Иван и Стоян ,а Зоран ,Душан ,Ивица и прочие все сръбски имена След още 10-на години един българин няма да има в бивша Югославия /
151
5
 
10
 
! Отговори
ИСТИНА преди 2 години
СЕВЕРОЗАПАДНА Македония ... Алооо макетата га се прекръстите на СЕВЕРОЗАПАДНА Македония тогава ще има преговори за Е.С. И да ви е ясно тогава някоя друга държава ще обяви ВЕТО. Знайте НЕ ставате за европеици. ЗЛОБНИ ,, ГРОЗНИ ,,КРАДЛИВИ,,ЛЪЖЛИВИ И ВУЛГАРНИ сте всички македонци
150
4
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
Те спор с България нямат! Имат спор с някоя си "Бугария". Нашата държава си има име, което те не могат да променят, както сменят имената на Кутмичевица!
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадъната взе да ми трие коментара, обиди се :)) Ще кажеш е "македонка", гадни българи ей :))))
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Красиви очи има Пендо- едното гледа къде другото :)
147
3
 
14
 
! Отговори
Пък казвам преди 2 години
Аз пък казвам,че трябва да изчакаме преброяването на населението в Македония,планирано за тая есен,ако не го отложат за пореден път. Може да се окаже,че албанци,турце,гюпци и бошняци са над 50% и тогава правителството на Заю Баю въобще няма да е легитимно да преговаря с нас.
146
5
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
На хитреците на дребно от РСМ им се смее цяла Европа - как защитават нещо което не съществува. Как не могат да разберат, че не е срамно да си млада нация, срамно е да изопачаваш факти, да си двуличен, подмолен и зависим от държави които клаха собственото си население. Вето на РСМ за ЕС, докато не проумеят в какъв съюз искат да влизат и какви са неговите ценности.
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман с този Пеъндовску, заю Баев, чики-рикев, дейййййПъъъъ и новините малоумниии
144
2
 
4
 
! Отговори
Византия е ; преди 2 години
Римска държавност и гръцка култура --- само .че критско--микенската култура гръцка ли е атина и спарта гърци ли са ,елините гърци ли са ? Е , сегашните гърци обичат да се наричат елини ,те разглеждат всички исторически пластове 3000г преди тях като тяхно наследсто само защото се намира в земята дълбоко под тях -- но всичко това не е истина ,Спокойно и ние можем да бъдем атланти или нещо друго отдавна хванало пътя .НО малко кофти ТЕ -елини ,НИЕ хуни и татари ,,диваци,, някакви...
143
2
 
2
 
! Отговори
Ами, преди 2 години
До Анонимен130Като си куха амеба , злобен и с такъв манталитет , защо ходиш на запад?