Овладяха пожара на Родос, жега още две седмици

Десетки пожари са избухнали в континентална Гърция
2 авг 2021 15:04, Нели Христова
0
Овладяха пожара на Родос, жега още две седмици
Снимка: БГНЕС

Вълната от горещо време в Гърция ще продължи и през тази седмица, като температурите се очаква да достигнат 44 градуса по Целзий още днес, съобщава агенция ДПА, цитирана от БТА.

Пожарът, който избухна в неделя на остров Родос, е излязъл от контрол поради силните ветрове и засушаването, съобщи местната противопожарна служба. Засега хотелите и местата за настаняване не са засегнати от пожарите и дима, но в неделя вечерта е имало прекъсвания на електроснабдяването, а три села на запад от главния град на острова са получили заповеди за евакуация.

В борбата срещу пожарите са включени противопожарни самолети и хеликоптери. Гръцкото министерство на енергетиката е призовало населението да не настройва климатиците на стойности под 26 градуса поради високото потребление на енергия и натоварването на енергийната система.

Засега не е ясно докога ще продължи вълната от горещо време. Някои метеоролози са изразили опасения, че горещото време може да продължи още две седмици.

Жителите на Атина и околността са особено чувствителни към горещините, които продължават повече от седмица.
"Трудно може да се диша навън заради жегата, а вътре въздухът е нездравословен заради климатиците", заявява жителка на града.

Десетки пожари са избухнали в континентална Гърция, както и на островите, а първият за тази година пожар се разрази през май в близост до Атина, съобщава ДПА.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари