Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември

Заев: В крайна сметка гражданите ще решат окончателно
25 сеп 2021 17:44, Анисия Иванова
97
Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че по онова време монархо-фашисткото правителство на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките държави. Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба и по този въпрос няма дилема. Никой не не занимава с тази част от историята, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не трябва да плати твърде висока цена във връзка с постигането на договор със София.

Той подчерта, че всеки дебат е открит и в момента няма причина да се провежда, защото нищо не се случва и няма напредък.

„Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са насрочени за 14 ноември и евентуален втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се решават въпросите“, каза премиерът. Той подчерта, че институциите вземат решенията, но в крайна сметка „гражданите са тези, които ще решат окончателно“.

Повтори, че изграждането на приятелство е двустранен процес и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на подкрепа от страна на България за европейската интеграция на РС Македония.

„Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да направим следващата стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев. Той уточни, че след това идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период, заяви македонският премиер.

„Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и предателствата по времето на фашизма, за сътрудничеството с окупаторите по това време – германски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще общуваме според европейските правила за комуникация и сътрудничество и ще дадем шанс на бъдещите поколения, без да обвиняваме наляво и надясно цели поколения преди нас, зависи изцяло от нас“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

„Дали протягаме ръка към настоящите и бъдещите поколения е същността на наратива, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да променя нещо, нито някой иска промяна или премахване на паметника, както и отстраняване на надписа „фашистки окупатор“. Фашизмът има индивидуална характеристика, групова, а понякога и на правителствата. Но не може да квалифицирате цели нации като фашистки“, каза Заев на днешната съвместна пресконференция с министъра на отбраната Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на преговорите за членство в ЕС България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, според който София се ангажира да подкрепя Скопие в процеса на интеграция в НАТО и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Не можеш да влезнеш в нещо, коета го няма.
61
2
 
16
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Бюрманците ще влезнат в ЕС след Турция.
60
2
 
26
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Оти се пенявите, ке има зелена светлина през декември, некоя арна гОдина.
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не сте направили, Зайко! Ако бяхте направили нещо по въпросите с историята или с българофобските нагласи в държавата си, тогава можеше да очаквате и нещо от нас. Сега нищо не можем да ви обещаем. ЕС е затворен за вас.
58
0
 
27
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Само се пропуска да се каже най-важното - коя армия освободи Скопие и Белград в бой с нацистите, коя армия даде хиляди жертви с боевете в Хърватия, Унгария и край Виена??? Много наши дядовци загинаха в тези битки. Никой, казвам НИКОЙ от нашите деди, не се би рамо до рамо с хитлеристите в Западна и Източна Европа. Защо в западните ни съседи се мълчи за това?
57
2
 
18
 
! Отговори
Яне преди 2 години
......Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба....Във всяко изказване на Заев има по един такъв бисер. Много е забавно да четеш как официалните власти на комшиите се излагат, само и само да се харесат на електората си, чиито светоглед е изостанал минимум с 30 години.
56
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 13 Българин ли е размачкай му топките! А освен масажа, може и сви.рка да му направиш!
55
0
 
17
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
И аз чакам зелена светлина от Кака Мара съседката, ама тя средeн пръcт ми показва.
54
3
 
34
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Ааа, забравих да кажа, че евреите от Македония са депортирани, а тези от България са спасени, май македонците не са били много успешни анти-фашисти.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През Декември? Значи в РСМ са сигурни, че разединителя ще бъде преизбран, а оксфордци, ДБ-ейци и мутривънвътре ще слушкат херо-мустафата? Да, може, ама ако изберем разединителя и оксфордчетата....
52
0
 
32
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Според Зайо значи македонците са се сражавали и умирали в битки срещу българите. По-голяма глупост не бях чел днес.
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вето до дупка и късане на договора за добросъседство с тия бъдещи албанци.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Anonimen 46...Момче *** на лекар..може пък да ти няма нищо...
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа, чакайте зелена светлина декември месец 3500 година !!!До тогава Макетата ще са антични
48
1
 
20
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
От тоновете лъжи, които изсипва в публичното пространство РСМ ,взех да се чудя дали не сме ние виновни...Една лъжа повторена сто пъти става истина а техните са хиляди...
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По неговата теза с претенции към страната ни,че има отрицателно настроение спрямо тях и тези територии където се споменава техния въпрос има писано,като обсъждане повдигнато от комунистическата партия у нас с което обвиняват тогавашното правителство на власт в техния в.Работничкаот времето м. Февруари около година преди Хитлер да е дошъл на власт след което за фашизма и него започнало да се говори от тях и техния интернационал,а защо при толкоз шумене да не е дошло до него и да вземе за идея.
46
2
 
19
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 години
До Anonimen 46По скоро България ще си върне насилствено откъснатата географска област Македония и ще граничи с Косово и Албания. Вие не сте македонци, а българи от западната географска област Македония само, че с промити от сърбите мозъци.
45
2
 
16
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 години
БЪЛГАРИЯ чака от Скопие да признае, че техните родители са българи, че няма такава нация македонци както и такава държава и език, а историята ни е обща и тогава може и да си помислим дали да им дадем зелена светлина защото сега не е червена, а тъмно червена.
44
32
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Makedonija do Dupnica i Kjustendil ste bde
43
0
 
27
 
! Отговори
Голям и дебел преди 2 години
Среден пръст! Да искат от Сърбия, Гърция, Албания, Турция и от US. Те са добрите - ние сме фашисти и окопатори! Хак им е на тия ...