Кой замени имената на избити български войводи с македонски?

Политиците подклаждат противопоставянето между българи и македонци
28 сеп 2021 10:50, Ния Христова
55
Плоча с надпис към камбанария от 1910 г., загатващ , че местните хора там са се самоопределяли като българи, е открит край македонския град Прилеп. 
 
"Църквата е в малко населено място, което е като предградие на Прилеп. Буквите от надписа са почти изтрити и много малко могат се видят и разчетат. Плочата е запазена, защото никой не ѝ е обърнал достатъчно внимание досега", коментира пред Bulgaria ON AIR журналистът и писател Владимир Перев. 
 
"На това свято място е подменена историята. На стария паметник на комитите, избити в борбата с турците, са били изписани имената на убитите българи. На паметника имаше стихове на Ботев. Но преди години той е срутен и подменен, а имената на загиналите са сменени с македонски окончания", заяви Владимир Перев.
 
"Това е безобразие, обидно е. Върху гроба е оставен оригиналният кръст, но надгробната плоча е направена от местната партийна организация, където войводата е почти македонизиран. Всичко това е документирано и се знае, но никой не се занимава с тези случаи", добави журналистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че политиците подклаждат противопоставянето между българи и македонци.
 
"Когато се седне на маса с приятели всичко е спокойно. В разговорите на чаша ракия е една политическата ситуация, но когато се говори официално - тогава се създават проблемите", коментира Владимир Перев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

55
Още от Балкани
РС Македония била под българско робство в продължение на един век!?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
9
 
! Отговори
Ама преди 3 седмици
Не нее, подменени са не с "македонски", а със сръбски окончания, истинските македонски окончания са български !
49
0
 
8
 
! Отговори
Бунтата преди 3 седмици
Макета,колкото и да се правят на македонци са си баш българи!??
48
1
 
15
 
! Отговори
Христова преди 3 седмици
Ето така са подменяли истнската българска история през всички векове. Гърците са си присвоили древната ни култура, руснаците са нарекли старобългарския език славянски и са ни претопили в някакво измислено славянско море. Яростната омраза към оригиналната българска култура и славна история е толкова по-голяма, колкото повече светлината й заслепява завистливите й ползватели.
47
1
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Да си търсиш история като си я пренаписваш...това е престъпление към човечеството!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макетата трябва да признаят истината за всяко събитие от историята и за всяка личност. Писмено и да спазват истината за няколко десетилетия. Тогава ще преговаряме, ако искат.
45
22
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 3 седмици
Те пьк едни ,,войводи"...Обикновени пладнешки разбойници,избивали мирното турско население! Ама *** нали си няма нац.герои,та всеки крьвопиец е обкичен с лаври и е вьзпроизведен вьв ,,войвода:!
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не бързайте да го задрасквате тоя надпис.... щото ще откриете и други.... Историята НЕ може да се подмени!
43
1
 
9
 
! Отговори
Прожектор преди 4 седмици
Решение с България и старт на преговорите до края на годината, очаква Урсула фон дер Лайен ! "Много направихте. Хайде. направете още едно усилие !" - каза тя на Заев в Скопие.
42
6
 
20
 
! Отговори
Съндрача преди 4 седмици
Комунистическият Интернационал със седалище Кремъл,и Председател Георги Димитров,направиха от България две държави.На тези две държави границите бяха определени на Сан-Стефанския Конгрес,разделящи България на Ист.Румелия и Княжество България,а Македония да си остане турски вилает.След Съединението съвсем закономерно Русия напада България .Московеца най го е страх от въстановяване на Велика България,защото Русия ще изчезне от картата на света.
41
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аман от псевдопатриоти вьв БГ. политическия живот. Само воеводи и чевермета и кесии с алтъни.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къде са нашите патриоти???
39
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината е, че през комунизма Македония беше харизана на Сърбия и с подкрепата на Москва беше направено всичко възможно българите да не мислят за братята си в Македония, а македонците да намразят българското и да странят от него! Беше гордост да си югославянин, а най-вече сърбин - направо божи човек на земята... За това станаха и войните в началото на деветдесетте години, на нормалните хора им писна, Македония не е еводила война за независимост, защото няма национално чувство!
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Драги македонци , нямате избор, ако сте със Сърбия, ще ви мачкат, сърбите натикаха и албанците в Македония и направиха последната мръсотия на България и Македония с този акт, избирайте - остават ви България, която ви обича и говорите на един език с българите и Гърция, която не ви е враг, а приятел.
37
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До BURSA.....така ,че тази смяна на имената в България е просто смешна в сравнение с турския терор над българите! И при положение, че в Турция има закон, който задължава всички да бъдат с турски имена и окончания на имената, макар,че те дори имената им не са турски , а арабски, за които Ердоган със злоба каза, че арабите заедно с евреите били "мръсно семе", при положение,че самия той има грузински корени и дедите му са били потурчени, но е турски фанатик
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До BURSAВчера гледах едно интервю с очевидец , бай Тошо лично е защитавал България тогава, руснаците са били заедно турците през смяната на имената, също той каза , че в Турция също има такъв закон за смяна на имената и на окончанията на имената на хората в Турция, в недалечното минало, даже не е било възможно да съществува бизнеса ти, занаята ти и самия ти в Турция, ако табелата+човека не е с турско име, имат дори и такъв закон, така ,че тази смяна на имената в България е просто смешна в с
35
27
 
7
 
! Отговори
До 34 какво се чудим преди 4 седмици
Ха ха ха ! Наистина беге националистите сте без мозък ! Заради вас никога няма да се оправи положението между Македония и България.
34
9
 
32
 
! Отговори
какво се чудим преди 4 седмици
колкото повече сръбскоруската агентура провокира омраза между България и Македония толкова повече расте отвращението и омразата на българите към Русия
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
31 Сърбите, кой.
32
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като върнат български войводи, а не македонски, тогава ЕС.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шиптарите Кой!!!