Поругаха гробове на български войници в РС Македония

Две военни гробища са унищожени при строеж на магистрала
14 окт 2021 09:24, Елка Василева
80
Поругаха гробове на български войници в РС Македония
Снимка: bTV

Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония от Първата световна война, в района на град Кавадарци.

„Местни жители се обадиха да кажат, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени“, обясни Виктор Стоянов – председател на фондация „Македония“, пред bTV.

Още по темата

„От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия“, добави Стоянов.

Той припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в министерството на отбраната на Република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през  Първата световна война за свободата на българите в Македония.

 „Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници“, отбеляза Стоянов.  

За случая са уведомени българското външно министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие.

„Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония“, смята Виктор Стоянов.  

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални – те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че България въобще не е активна в защитата на българите и българското там. Малкото останали сънародници се крият и мълчат. Пращаме по някоя протестна нота и толкова. Ония дори нямат посолство в София, какво братство, какви пет лева. Защо мълчахме докато договаряха името с Гърция, не знаехме ли, че ще рефлектира върху нас? Защо не вземат българи оттам да се занимават с въпроса, а ползваме чантаджии оттук дето хабер си нямат?
30
3
 
13
 
! Отговори
Бог вижда преди 2 години
Това е варварство , Независимо от различията в моралните норми по света - навсякъде и винаги това е било варварство . Бог да ги съди .
29
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите и комунистите отдавна създадоха македонската нация. Мача е свършил и бг-тата го загубиха. Бибата в устенцата и тихо, дебилченца малки.
28
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито от Сърбия, нито от Русия някой им дърпа конците на северно мънкедонците. Те са вече еманципирани изча*дия, колкото по-рано го осъзнаем и преглътнем, толкова по-добре.
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония трябва да бъде мачкана и натискана. Сърбите ги превъзпитаха и им изтриха мозъците с много бой и насилие. Иска се време и ние ще ги превъзпитаме. Макетата разбират само от бой и мачкане. Те не разбират от добро отношение.
26
2
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
После искат милост. Никаква милост за тия сръбски мекерета. Никакво влизане в ЕС за тях!!!
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ да им прости, те не знаят какво правят!Част от тези български войници са момчета родени в същата тази РСМ и записали се доброволци в българската армия,защото са знаели че са българи и освобождават своите, бащи,сестри,братя от сръбския терор и за обединение с България! В България 2,5 млн сме българи бежанци от Македония ,повече от населението на РСМ в момента!
24
2
 
18
 
! Отговори
РСМ никога няма да преди 2 години
приеме исканията на БГ.Те дори не искат да ги обсъждат-просто отричат,заклеймяват и убеждават народа си,че някой ще ни принуди да свалим ветото;а напоследък все повече се засилват и внушенията,че европейците не искат да ги приемат и използват за това БГ.Такива неща бълват абсолютно всички техни медии.Разбирате ли,че дори не се обсъжда възможността да има нещо вярно и правилно в исканията ни.Абсолютно всички коментатори,политици,журналисти в един глас ни ругаят постоянно,диво и целенасочено.
23
20
 
1
 
! Отговори
A преди 2 години
Вие, когато поругавате гробовете на българи, погребани в Б-я, само защото сте мръсни, зли и отмъстителни- може, нали?
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските политици се оплакват, че ги натискат от ЕС да приемат Македония. Какво означава да ви натискат?! Нали това ви е работата - да отстоявате българския интерес и да не се поддавате на натиск. Обикновените хора всеки ден ни натискат на работа, кой ли не, но оцеляваме. Предупреждавам всички български политици. Който от вас, пусне Македония в ЕС, ще бъде завинаги низвергнат. Ще получи завинаги омразата на българите. Мислете му, ей. Приемете ли Македония, ще има супер големи протести в София
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев, блокирай!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много да внимават какво говорят и какво правят ДБ и Лозан Панов по въпроса за Македония за да не останат без гласоподаватели! Въпроса е дали ще се позволи на Комитета и комунистите да създадат изкуствена нация т.н "македонци " в РСМ чрез терор, инквизиция и унищожаване на изконното българско население за да го превърнат в друг измислен етнос!Всички български политици Много да внимават!
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция в селото на капитан Петко войвода гърците унищожиха старото гробище на селото. Всички български имена, костите на дедите ни, бяха унищожени. В Сърбия също се случва същото. За съжаление не случихме на съседи. Всички са античовеци.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на каракачанов и джамбазки, уредиха личните си бюджети за още 4-5 години. .. защото нали не робувате на илюзията, че визираните индивиди, упоребяват въпросната нацонална кауза за нещо друго, освен за лично облагодетелстване?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Община Свищов продаде терена на френските гробища за 1.2 млн лева. На тяхно място бе изграден хипермаркет БИЛЛА. Костите са върнати на френскато посолство.
16
2
 
15
 
! Отговори
Баязид Светкавицата преди 2 години
И тези искат европа...........чупапи
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага посланикът на тази измислена държава трябва да бъде изгонен от България и дипломатическите отношения с Македония трябва да се прекъснат. Затваряне на границата. И вечно вето, разбира се. А ако това се беше случило при бай Тошо, вече българската армия щеше да марширува по улиците на Скопие! Но сега нямаме армия.
14
1
 
29
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Бог да прости всички загинали за Македония българи ! Напразно погинал живот заради едни непоправими
13
1
 
36
 
! Отговори
българин преди 2 години
Снимайте и документирайте всичко и пращайте в ЕК !! Да видят и знаят за какво става.въпрос , а не да обвиняват нас , че.ги спъваме по пътя за Европа !
12
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят си каквото искат, защото виждат , че чорапа е мека китка