Македонски българи: Подкрепете ни децата да могат да се наричат българчета!

"Изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още"
13 окт 2021 21:00, Елка Василева
156
Македонски българи: Подкрепете ни децата да могат да се наричат българчета!
Снимка: БГНЕС

Македонски българи отправиха призив до българските политически лидери и обществеността да бъдат подкрепени в усилията си да защитят правата си, да бъдат свободни и равноправни граждани в РС Македония. „Моментът е исторически. Чрез потвърждаването на нашите корени и историческа памет, чрез утвърждаването на нашето равноправие с останалите народи в РС Македония днес се чертае бъдещето на нашите деца, които искат да бъдат свободни и достойни граждани на нашата държава и на ЕС. България трябва да бъде твърда и настойчива в подкрепата на нашата кауза“, заявяват те.

Още по темата

„Ние, македонските българи, сме част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина. Понесли сме много мъка, страдания и унижения. Оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония“, пише в призива.

Посочва се, че съвременни български политици „вече разбират нашите мечти и стремежи. А те са много обикновени: да могат нашите деца да се наричат българчета, да можем като всички останали граждани на РС Македония да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване. А не като граждани „втора категория“.

„Ние не по-малко от сънародниците ни в България държим на истината за нашата история, защото ние сме сред живите носители на тази история. Ние не по-малко искаме нашите паметници и всичко друго, свързано с паметта за нашите предци, да бъде съхранявано и уважавано. Ние и нашите деца искаме да знаем нашия, българския език, да пеем нашите песни и да се чувстваме равноправни и горди, заедно с останалите наши съграждани, независимо от тяхната идентичност“, се казва в призива.

„За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония, отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още“, казват македонските българи.

„Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност,  е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението“, пише в призива.

„Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана. Важна е подкрепата за нашето искане за вписването на българите като равноправна част от народ в Конституцията на РС Македония, за правилното ни преброяване, защото ние сме много повече от 120-те хиляди от нас, които имат честта да бъдат и граждани на Р България. Важно е тази позиция да бъде разбрана по достойнство от всички държави от ЕС, за някои от които шаблоните на политиките на разширяването все още им пречат да видят очевидното“, се казва в текста.

Призивът е отправен от македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС).

„Днес нашата съдба до голяма степен е във вашите ръце. Това е привилегия, но и огромна отговорност, която ние вярваме че ще поемете с достойнство“, се заключава в обръщението към българските политици и обществеността.

Призивът е подписан от Люпчо Гьоргиевски- КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Елизабета Найдоска Величкова- Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Добре Митрев- Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие,  
Владимир Перев- Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Владо Треневски- Сдружение „Интеракция“- Охрид, Столе Велков- Сдружение „Единство“-Кочани, Петар Колев- ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС).

 


156
Още от Избори 2021
Луна иска заплатата на президента да е 650 лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
BOLGAR преди 4 дни
Дебългаризацията на македонците е документално доказуем процес. Комунистическите решения и действия за умишленото записване на българите в Пиринския край като македонци, а не българи ги има черно на бяло. Същото важи и за Македония в Югославия. Това, че днес на някое маке баща му уж му бил казал, че дядо му се смятал за македонец няма никаква доказателствена стойност. А, дали от страх не е казвал, че е и българин? Това няма доказване, но други факти имат!
113
3
 
0
 
! Отговори
До Бунгур преди 4 дни
В личните карти и паспорти на албанците в РСМ пише само и единствено гражданство македонско, по твоята логика днес в РСМ се извършва зверска асимилация на етническите албанци.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 112 Бунгур Къде съм споменавал паспортите от преди 55-60 години неграмотник такъв, научи се да четеш! Не искаш или не можеш да дадеш доказателствата, за които пропагандираш, а!
111
2
 
1
 
! Отговори
Бунгур преди 4 дни
До 111 Анонимен...Явно не си виждал как изглеждаха и какво садържаха паспортите преди 55-60 години. Промито мозъче,добре шлайфано. Продължавай да се гордееш затънал в лъжи.Бъди жив и здрав!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Бунгур Стига си плямпал глупости, че отдалече мязаш на сръбско мекере! Всички граждани на България са с българско гражданство, същото е и в Северна Македония. В паспортите етническата принадлежност не е отразена нито тук, нито там! Дай да ги видим тез твои свидетели, отиди запиши ги всичките на едно видео и ги покажи! След това може да седнем и да си говорим кой какъв бил и кога и защо се сетил какъв е!
109
1
 
1
 
! Отговори
Отец Паисий преди 4 дни
До 96 Анонимен.....Хайде покажи ми и кажи кога ти го прочете този Договор подписан от Константин Погонат и хан Аспарух. На какъв език го подписаха и как се разбраха? Пълни измислици е нашата древна история.Дай автентичния Договор да го прочетем и ние.
108
5
 
2
 
! Отговори
Бунгур преди 4 дни
Продължаваме да се лъжем,че насилствено 180-200 000 граждани от Пиринска Македониа насилствено са записани за македонец/македонка в паспорта си и акта за раждане.Все още има живи свидетели и може да го потвърдят.Друг е въпроса,че вече асимилирахме няколко генерации като ги записваме директно с Българско гражданство.Едно искаме от Македониа,а друго правим в България.
107
0
 
3
 
! Отговори
нямат ПАМЕТНИЦИ преди 4 дни
ЗА УБИЙСТВАТА ИЗВЪРШЕНИ ОТ ТУРЦИ, ГЪРЦИ, АЛБАНЦИ, СЪРБИ, НЕМЦИ, ИТАЛИАНЦИ И Т.Н. САМО ПАМЕТНИЦИ СРЕЩУ "БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТКИ ОКУПАТОРИ" А ЖЕРТВИТЕ 200-300 ДУШИ СА КОМУНИСТИЧЕСКИ АТЕНТАТОРИ И УБИЙЦИ, КОИТО ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА ОТДАВНА Е ОТХВЪРЛИЛА
106
0
 
4
 
! Отговори
Прост човек преди 4 дни
Да се говори за отделна графа "българин" при положение, че има "македонец", което само по себе си означава българин от Македония е смешно! Нека благодарим на македонците, които се чувстват българи, но някак сами не осъзнават, че искайки да бъдат вписани в отделна графа официализират циничната машина на страх, убийства и фалшификации, която вилнее в сънародната ни република от почти 100 години! Така, че това е едно голямо подхлъзване в услуга на македонистите-сърбомани!
105
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 4 дни
До Щерю Има огромна разлика между турците у нас и македонците в РСМ и Гърция! Турците сами са поискали да останат в България, македонците са ни откраднати по най-мошенически начин! Ние сме почтени хора - нямаме претенции за траките, които ни отнема войната, но за македонците ние се бием с турците, ние започваме тази война за да освободим македонците и да ни ги откраднат нашите съюзници така подло под носа си е жива подигравка! Никога няма да приемем, че македонците не са българи!
104
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 4 дни
Всички македонци в РСМ и Гърция трябва винаги да знаят, че каквото и да стане ние, нашият народ винаги сме ги смятали за част от нас, никога никой не се е съмнявал, че няма такива извратени мозъци сред македонците, които да си измислят история...Ние някак си дори днес не можем да приемем тази кражба за реалност - погледнете как се държат дори политиците, сякаш такава държава като РСМ изобщо не съществува! Но трябва да стъпим здраво на земята за да оправим това недоразумение! Никакво отстъпление!
103
2
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 4 дни
Това,че в миналото ни един комунист на име георги димитров е в основата на създаването на сръбска македония и македонски език,не може да промени историята за българския език и държава и да легитимира една македонска нация с език и история.Това углавно престъпление на този престъпник е срам за България и сега берем от плодовете му.Време е,макар и с голямо закъснение,и Европа ,и САЩ да разберат,че истината е само една и тя е на страната на България.
102
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 4 дни
До гостА слугите на Московският Кремъл / Сталин, Тито и др/ какво правят !?
101
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 дни
Стига да ни чуят нашите прекрасни управници, които са слуги на Маркел и Байгадън
100
2
 
21
 
! Отговори
Съндрача преди 5 дни
Ами страх го е народа.Всички знаят какво са правили с българите сръбската милиция дикато ги пречупят да се наричат ,,македонци''.А най-коравите и несломими българи са ги хвърляли през ноща в кладенците с главата на долу и с вързани ръце и крака,и после сръбските войници са изнасилвали жените и дъщерите им за да ги ,,облагородели''.
99
4
 
17
 
! Отговори
ЗА ТИЯ В СКОПИЕ преди 5 дни
МАКЕДОНЕЦ НЕ Е ЕТНОС, А ПРОФЕСИЯ
98
5
 
19
 
! Отговори
Митко USA преди 5 дни
До БунгарХей Бунгар, значи викаш да се откажем от нашата си история и да се оставим друг да я краде, така ли ? Да се оставим да ни плюят и обиждат и подиграват и да учат децата че всички държави са ок , само България е врага, така ли ?Хммм , Ама ти сериозно ли ?Ама Гърците не мислеха така преди ниаколко години и си извоюваха и отстояха техните претенции. А защо за Гърция да може, а за Бъкгария не, а ?Нещо да кажеш ?
97
3
 
13
 
! Отговори
Съндрача преди 5 дни
Вдигнете прожекторите да ударят олигархията в Скопие,изпишете им потеклото за да видят всички какви интернационални предатели са за собствения си народ.Напишете колко пари са получили от Кремъл,осветете им швейцарските сметки.Докажете на народа че са агрнти на Москва,и ги збършете от власта кат засъхнал ***.И тогава се наречете българи без да ви е страх от репресиите на комунистите.Докато ви е страх от червената олигархия,все ще сте свидетели на изорани войнишки гробища,на загинали за Македоня
96
4
 
22
 
! Отговори
северномакедонците преди 5 дни
бъркат с мръсни ръце в душичките на най-невинните - на децата! Разрушиха и войнишки паметници, поредните, нямат срам, свян и страх дори от Бога! Тези примитиви очевидно не знаят, че има неща, които просто не се пипат!
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Paisij Има официален договор между византийския император Константин Погонат и българския хан Аспарух, бре. Чети!