Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация

Радев: Членството на РСМ в ЕС е от изключителна важност за региона
Обновена: 6 окт 2021 12:11 | 6 окт 2021 11:35, Елка Василева
246
Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация
Кадър: БНТ

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Още по темата

„През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Същността на проблема е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна“, каза държавният ни глава, цитиран от БНТ.

"Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата", допълни Румен Радев.

Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година, заяви Радев.

„На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние подкрепяме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място – това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати. И на трето място, така както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, каза президентът.

Радев очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения. „Скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя към европейско членство“.

Държавният глава Румен Радев представлява България на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системна дебългаризация - това е задължително - за последните 2 години бг-тата доказаха, че не заслужават да съществуват !
187
1
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Разбрахте ли сега какво значи истински президент, браво, ген. Радев! Така се отстояват интересите на род и родина! Сега ще го сравнявате ли с професора философ и дългокосия съдия. Това е . Трябва ни истински лидер, смел, компетентен, с воля и дух!Победа още на първи тур, България Ви подкрепя !
186
2
 
3
 
! Отговори
Жалък факт преди 2 години
Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радев.
185
1
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Радев му каза на тоя просръбски ***, директно и в прав текст какво се иска. Или с други думи "Виж си пагона и си намери място в строя"
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 205 Пак съм аз - за да допълня нещо. Напоследък знам, че дори много сърби напират да получат българско гражданство, и търсят от девет кладенеца вода да намерят, за да докажат българска жилка, въпреки че са си сърби. А причините не са изненада - искат български паспорти не защото се чувстват българи, а защото стават граждани на ЕС. Хеле пък ако са македонци...
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 205 Така е, вярно е това. Обаче постави се на мястото на македонските политици. Наистина, колко ще се самоопределят като (северо)македонци и колко като българи? Не се знае, но имат основателни страхове, че ще бъдат много. А тогава какво ще стане с т.нар. македонска нация?
182
1
 
9
 
! Отговори
ERICH преди 2 години
"На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа"" Но там всички са българи, е има и албанци,но те пък много се размножават
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
212,десетилетия наред беше загърбена саможертвата на хиляди българи,които са дали живота си за обединението и правото да бъдат българи! Десетилетия наред загърбвахме собствените си интереси заради СССР или ЕС! Въпросът отдавна не е в това дали са българи,а в кражбата на българска история и исторически личности,в подмяната на историческата истина! Не ние лишаваме децата им от бъдеще,защото те подменят историята и отказват да коригират отношението си към нас без да мислят за бъдещето на децата си!
180
11
 
2
 
! Отговори
Илюминат преди 2 години
Мистър Инфлация, пак се изака!
179
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият проблем с Македония са българските комплекси и руските интриги, чиито проводник са предателите от КГБ/ДС. И да са били някога българи, вече не са. Освен да се поставим в международна изолация заради тях и да се намразим за хилядолетие напред, друго няма да постигнем, като лишаваме децата им от бъдеще.
178
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същността на проблема на Македония е ,че в България владее руска олигархия.
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интервюто на Радев за пред Българската телевизия е едно,а реалността е друго.Освен това гледах вчера Каракачанов по БНТ и той горкия колко лъже.Да си каже ,че той БСП,ДПС и ГЕРБ имат един шеф.
176
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко месеца ние ще искаме Македония да влезне в ЕС.Защо?Защото следва инфлация,която ще унищожи олигархията в България и зависимостта от руската олигархия.Когато стане това ще молим да влезне Македония в ЕС.Мислите,че нещата са случайни.Защо сега обявиха данните за Пеевски.Скоро ще разберете кой е шефа.Ще Ви стане ясно,че прокуратурата работи за олигархията.Интогава ще разберете колко много сте манипулирани.
175
5
 
11
 
! Отговори
бай Лазо преди 2 години
Същността на проблема с РСМ са комунистите от Кремъл начело със Сталин, които измислиха македонската нация. И същите на които poбуваш и ти фaтмакo!!!
174
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях скептичен към Радев, но като видях как ги върти брюкселските бюрократи днес, почвам да си мисля, че е по-добрия избор.
173
1
 
32
 
! Отговори
Гарибалди преди 2 години
Абе Мамуни извънземни и подземни какво сакате вие повече от България дето първа на белия Свет ви призна за дръжава и то измислена , дето ви подарихме танкове , ваксини и т.н. , дето ни издавихте туристите в охридското езеро и се изкарахте невинни , дето ни унищожавате паметниците на Български език , дето тормозите согражданите си с българско самосъзнание .... и много други грехове иматате към нас българите - сичко виждаме и знаем за вас !!!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
197.Е,селски хитрости.Може и да е така А,с Дянковото ,какви бяха хитростите. А ,с Дедо Симо2 ,какви бяха.Пак махалата си траеше.Има политическо ниво на договорки,които не се пипат. Инак назад,трябва да отпаднат сделки за електроразпределение,здравен бюджет и т.н.Махалото ни подминава. Фандъкова,не намали билета,въпреки съдебно решение,винетки???
171
8
 
12
 
! Отговори
Жалък факт преди 2 години
Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радевт.
170
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чух изказването на шефа на ЕС,Македония ще влезне в ЕС скоро.Това ще стане след някакъв документ от ЕК,който ще подпишат България и Македония.
169
5
 
5
 
! Отговори
До Gancho преди 2 години
Гомна Скоро вечерял ли си? За вечеря имаш 2 паници.