Хиляди протестираха в Белград заради мръсния въздух

Системата ни изправи пред гражданска война, казват недоволните
28 ное 2021 18:02, Нели Христова
10
Хиляди протестираха в Белград заради мръсния въздух
Снимка: БГНЕС

На централния площ в сръбската столица "Теразия" днес на обяд се събраха няколко хиляди души, за да протестират срещу лошия въздух. Това бе третият под ред протест срещу замърсяването на Белград, който бе организиран от неправителствената организация "Еко защита".

На "Теразия" се събраха хиляди граждани, за да изразят незадоволството си от високата степен на замърсяване на въздуха на цялата територия на страната. Протестът мина мирно с аплодисменти и подкрепа за всички, които се лекуват в болниците и всички борци за чист въздух, съобщава белградското издание "Данас".

От "Еко защита" информираха, че през следващите две седмици ще има протести срещу замърсяването на въздуха на територията на цяла Сърбия. Те призоваха участниците да подкрепят и по-малките населени места.

"Вчера хората бяха бити, защото защитаваха родината си - системата ни изправи пред гражданска война. Ние сме изправени пред огромни предизвикателства. Никой няма да бъде изоставен. Има пълна солидарност помежду ни. Проблемите със замърсяването се замитат под килима. Белград се намира на едно от последните места по чистота на въздуха. Всеки ден умират по 50 души от замърсяването, а всяка година по над 1500, което е много повече от коронавируса. Дори не е нужно да измерваме замърсяването. Ние го виждаме, чувстваме и то убива децата ни". Това каза Боян Симищич от "Еко защита" в началото на протеста.

На протеста имаше транспаранти на които пишеше: "Излез и се защитавай" и "Вие ни задушавате". Протестиращите се събраха и пред сградата на президентството. На протеста имаше множество млади семейства с колички с деца.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми да дойдат в София, тука щото сме едни чистички. Да не вземе да им хареса Блград след това.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да мр ат всичките там.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в най-мръсната европейска столица на всички им супер.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми купете си елекро мобили китаиците пак подбиха пазара има по 1000$ за пърче кво му плащаш а вия карате дизеляци по 100000 лева и си мислите че сте терикати да ама само във вашите очи никои неви кара на сила да си купувате гориво.
4
1
 
5
 
! Отговори
ъъъъъ преди 1 месец
Гражданска война е, когато едната половина от обществото се бие с другата половина, а не когато цялото общество е заедно срещу някакъв проблем. То бива неграмотност, ама това вече вече е нов рекорд.
3
2
 
2
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 месец
Оле горките,....а аз се чудех защо ли носят маски,.......помислих си, че го правят ей така за да са в крак с модата,....а тя работата виж каква е била.
2
2
 
0
 
! Отговори
ге=и преди 1 месец
нема кои да се занимава с твоите преговорикво ме интересува тая кво искала
1
8
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 месец
Хората няма какво да ядат, тия се събрали да плащат гълъбите